Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. "Το ποδόσφαιρο παίζεται στο παρασκήνιο και όχι μέσα στο γήπεδο"...

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. "Το ποδόσφαιρο παίζεται στο παρασκήνιο και όχι μέσα στο γήπεδο"...
Ανακοίνωση της αθλητικής επιτροπής κομματικής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την υπόθεση του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση:


Στη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού οι ρίζες των όσων συμβαίνουν

Ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τον υποβιβασμό του Ηρακλή (ενώ αγωνιστικά η ομάδα σώθηκε), τις κόντρες των επιχειρηματιών, τις καταγγελίες για στημένα παιχνίδια, τις μαφιόζικες επιθέσεις, εξέδωσε η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην παγιδευτούν στις κόντρες των επιχειρηματιών, να παλέψουν για κατάργηση εδώ και τώρα της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του αθλητισμού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η αγανάκτηση και η απέχθεια των φιλάθλων γι' αυτά τα φαινόμενα πρέπει να στοχεύσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος, στο γεγονός δηλαδή ότι και στο ποδόσφαιρο κυριαρχούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ίδιοι δηλαδή που ευθύνονται για την επιδείνωση της ζωής του λαού.

(...) Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παίζεται όχι για να κερδίσει ο καλύτερος αλλά οι οικονομικά ισχυρότεροι που το εκμεταλλεύονται σαν μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις τους. Κερδοφόρα όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Πολλοί απ' αυτούς χρωστάνε εκατομμύρια στο Δημόσιο, άλλοι μπήκαν φυλακή και βγήκαν, άλλοι με εφαλτήριο την κοινωνική αναγνώριση που τους δίνει η θέση, με μοχλό πίεσης το λαό της ομάδας, έχουν ανοίξει ή επεκτείνει τις μπίζνες τους. Δουλειές μέσα από το Δημόσιο για κατασκευαστικά έργα, για θαλασσοδάνεια, για προμήθειες, φοροαπαλλαγές. Ολα αυτά πάντα με τη συνδρομή του πολιτικού προσωπικού και των κυβερνήσεών τους, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των προκατόχων της. Αυτές ψηφίζουν τους νόμους για να στηθεί όλο αυτό το εποικοδόμημα. Εξυγίανση στο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι που ανέθρεψαν και συντηρούν τη σαπίλα του.

Και η υπόθεση του Ηρακλή αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ και του τζόγου παίζεται στο παρασκήνιο, όπου ανταγωνίζονται μεγάλοι επιχειρηματίες με όλα τα μέσα, και όχι μέσα στο γήπεδο, με καθαρά αγωνιστικούς όρους. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Είναι στοιχείο της σαπίλας του ποδοσφαίρου να κρίνεται η άνοδος ή ο υποβιβασμός μιας ομάδας με βάση επιχειρηματικά κριτήρια που αποφασίζουν οι ισχυροί και οι κυρίαρχοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στην ΕΠΟ. Ολες οι ΠΑΕ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενισχύονται με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν διαφόρων ειδών χρέη.

Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην παγιδευτούν στις κόντρες των επιχειρηματιών. Και οι φίλοι του Ηρακλή και των άλλων ομάδων χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα: Δεν πρέπει να ταυτίζουν το καλό της ομάδας με το συμφέρον και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την ομάδα και τους φιλάθλους.

Αυτό που χρειάζεται είναι η κατάργηση των ΠΑΕ, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται και να προσφέρει ποιοτικό θέαμα χωρίς αυτούς. Καμία χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο Δημόσιο, άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων σε παιχνίδια τζόγου. Να ενισχυθούν σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές.

Για να αποτελούν το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δικαίωμα της νεολαίας και του λαού χρειάζονται ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα ελέγχεται σε τακτή βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα διοικείται από πραγματικούς φιλάθλους, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο έτσι που οι πορείες των ομάδων να καθορίζονται εντός των γηπέδων. Ενα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες. Αρα απαιτείται σύγκρουση με την εξουσία τους».