Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Δήμος Κατερίνης: Με μεγάλη επισκεψιμότητα ολοκληρώθηκαν στο «Πάρκο των Χρωμάτων», οι εκδηλώσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης πολιτών και μαθητών

Δήμος Κατερίνης: Με μεγάλη επισκεψιμότητα ολοκληρώθηκαν στο «Πάρκο των Χρωμάτων», οι εκδηλώσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης πολιτών και μαθητών
ΕΝΑΥΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα από μαθητές - μαθήτριες, καθώς και με την ενεργό συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου, στο «Πάρκο των Χρωμάτων»,
 
η αυλαία των δράσεων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης & Εκπαίδευσης, στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση υλικών και την παραγωγή κομπόστ από οργανικά απόβλητα.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο τρίπτυχο: «Μάθε - Γίνε Ενεργός – Σώσε τον Πλανήτη» διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης (Αντιδημαρχία Καθαριότητας - Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου), το τριήμερο 01 - 03 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει με αφορμή τη λήξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Εργαζόμαστε συστηματικά και με δυναμικό τρόπο, για τα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Με σημείο αναφοράς, «το Πάρκο των Χρωμάτων», διοργανώσαμε εκδηλώσεις αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας για όλες τις ηλικίες. Εκδηλώσεις, που αποτελούν το έναυσμα για δράση. Γιατί αλλάζοντας μικρές, καθημερινές συνήθειες, όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής μας».

Όπως είναι γνωστό, στις δράσεις συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.), η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), η Περιβαλλοντική ΑΕΒΕ (HELESI), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ), η Δημοτική Επιχείρηση Δημοτικά Πάρκινγκ Α.Ε. και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που συνδράμει στην υλοποίηση των δράσεων.

Μέσα από τις δραστηριότητες, οι πολυάριθμοι επισκέπτες του πάρκου είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να κάνουν μία πρώτη βιωματική προσέγγιση για την Κομποστοποίηση και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα θρυμματισμένα οργανικά υλικά ανακυκλώνονται με την εν λόγω μέθοδο και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στους χώρους πρασίνου του δήμου Κατερίνης.

H παρουσίαση της καλής αυτής πρακτικής του Δήμου Κατερίνης στην κομποστοποίηση κλαδιών και χόρτων έγινε από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου, μέσω επίδειξης λειτουργίας του θρυμματιστή κλαδιών και παράλληλης παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού.

Στη διάρκεια του τριημέρου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, υλοποίησε διασκεδαστικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά κομποστοποίησης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου περιβαλλοντικά παιχνίδια, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης τοποθέτησε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης».

Επιπλέον, διανεμήθηκαν υλικά και φυλλάδια ενημέρωσης για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, για την ορθολογική χρήση του νερού, για την οικιακή κομποστοποίηση, σακούλες με χώμα κομπόστ, καθώς και κηπευτικά φυτά. Παράλληλα, δημιουργήθηκε «Το δέντρο της ΖΩΗΣ» πλημμυρισμένο από παιδικές σκέψεις, λέξεις και σχέδια, το οποίο πρόκειται να κοσμήσει ένα δημοτικό χώρο.

Τέλος, υλοποιήθηκαν παιχνίδια και κατασκευές για τους μικρούς δημότες σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δράσεις από τους Προσκόπους Κατερίνης με θέμα την ανακύκλωση, συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα, ανάγνωση διαδραστικού παραμυθιού με θέμα την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση από παιδαγωγούς και παντομίμα από εξειδικευμένους animateur.

Από το Γραφείο Τύπου