Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αλκυονίδα για την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού «Αλκυονίδα» - Σύλλογος Φίλων του τέως Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου
Εθελοντισμός δεν σημαίνει πως απλά «κάνω μόνο κάποια πράγματα».
Μπορεί να αποδειχθεί μια ανεκτίμητη και πλούσια εμπειρία. Απολαύστε την.

Η 5η Δεκεμβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα για τον Εθελοντισμό». Ο εθελοντισμός είναι μια νέα στάση ζωής, μια διαφορετική αντίληψη για την ανθρώπινη δημιουργία και για το ρόλο του ατόμου στην Κοινωνία. Ο εθελοντισμός ξεπερνά τα όρια της φιλανθρωπίας, αφορά πράξεις και όχι λόγια. Στοχεύει στην εξέλιξη της κοινωνίας και των μελών της, σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Ο πλούτος της προσωπικής εμπειρίας που αποκτούνοι εθελοντές, όταν λειτουργούν σε οργανωμένα πλαίσια, είναι συχνά αδιαμφισβήτητης σημασίας. Οι εθελοντές συχνά λειτουργούν σαν «τρίτο μάτι», έχοντας μια στάση αντικειμενική καθώς και ανιδιοτελούς προσφοράς στα επαγγελματικά οργανωμένα δίκτυα παροχής υπηρεσιών.

Είναι σήμερα γνωστό ότι προβλήματα ψυχικής υγείας απασχολούν κατά προσέγγιση το 25% του ευρύτερου πληθυσμού στις περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το ένα τέταρτο αυτού του πληθυσμού δεν έχει ποτέ ζητήσει επαγγελματική βοήθεια ή υποστήριξη σε σχέση με τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία αντιμετωπίζει. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία και χρησιμότητα η εθελοντική εμπλοκή του καθένα μας, ως μέλος της κοινωνίας μας,στον τομέα που αφορά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πιο έντονα και οργανωμένα, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα, συντελείται το μεγάλο έργο τηςαποασυλοποίησης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με ψυχικές διαταραχές, τα οποία για καιρό αντιμετωπίζονταν σχεδόν σε ένα καθεστώς καταδίκης, χωρίς δεύτερη ευκαιρία, αν όχι για μια ελπίδα ενσωμάτωσης στην ευρύτερη κοινότητα, τουλάχιστον για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Έχει δυστυχώς κυριαρχήσει ο «μύθος» ότι άτομα με ψυχικές διαταραχές δεν μπορούν ή δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με μη ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας. Λόγω του στίγματος που συνοδεύει την ψυχική αρρώστια, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές έχουν συχνά ασυλοποιηθεί και εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτοί οι οποίοι χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής συμμετοχής, που θα συνέβαλλαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και που θα έδιναν μια ευκαιρία επανένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο με κατανόηση και υποστήριξη προς αυτούς.

Στην Πιερία, ο Σύλλογος Φίλων του τέωςΨυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου «Αλκυονίδα», ενθαρρύνει την ανάπτυξη του εθελοντισμού, έτσι ώστε να προαχθούν τα προγράμματα φροντίδας των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και να δημιουργηθούν βαθύτεροι δεσμοί με την Κοινότητα. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 στην Κατερίνη. Το καταστατικό του έχει αναγνωριστεί με απόφαση του Πρωτοδικείου Κατερίνης.

Σκοποί του Συλλόγου «Αλκυονίδα», μεταξύ άλλων, είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση στα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς και στις οικογένειές τους, όπου παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και η με κάθε νόμιμο μέσο υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα για κοινωνική ένταξη, διαβίωση στην Κοινότητα και επαγγελματική αποκατάσταση.

Πιστεύουμε ότι όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα μπορούν να βοηθηθούν καλύτερα μέσα στην «οικεία» κοινωνία που ζουν. Η βοήθεια είναι πιο αποτελεσματική, εάν παρέχεται σε ένα «φυσιολογικό», κατά το δυνατόν, περιβάλλον.

Στην Πιερία, ο Σύλλογος Φίλων του τέωςΨυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου «Αλκυονίδα» και ο σημερινός Ψυχιατρικός Τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (τέως Ψυχιατρικό Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου) ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του εθελοντισμού, έτσι ώστε να προαχθούν τα προγράμματα φροντίδας των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και να δημιουργηθούν βαθύτεροι δεσμοί με την Κοινότητα. Οι εθελοντές μπορούν αφ’ ενός μεν να ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς, αφ’ εταίρου δε να προσφέρουν ένα επιπλέον «χέρι βοήθειας» στα άτομα αυτά και στις οικογένειές τους. Η συνεισφορά τους είναι σημαντικότατη για την εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής αρρώστιας και των λανθασμένων απόψεων και πεποιθήσεων που υπάρχουν γι αυτήν.

Οι εθελοντές μπορούν να επικοινωνούν με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή απλά μέλη του Συλλόγου «Αλκυονίδα», είτε μόνοι τους, είτε ομαδικά, με άλλους φίλους τους ή συνεργάτες τους. Άτομα όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, μπορούν να συμμετέχουν σε ποικίλες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Ας συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας αυτούς με τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ας συμβάλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους, σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Οι άνδρες και οι γυναίκες εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να επανενταχθούν στην κοινωνία μας και να ζήσουν μια «φυσιολογική ζωή».

Σας καλούμε να γίνετε μέλη του Συλλόγου Φίλων του τέως Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου«Αλκυονίδα» και να συμμετάσχετε σε Προγράμματα για Εθελοντέςπου οργανώνει ο Σύλλογος. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που θα διαθέσετε και την αγάπη που θα προσφέρετε σε συνανθρώπους μας με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων
του τ. Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου «Αλκυονίδα».