Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

«Στον βωμό της Ελευθερίας, Γεώργιος Ιβάνωφ – Σαΐνοβιτς ήρωας δύο λαών». Χαιρετισμός από τον Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης

«Στον βωμό της Ελευθερίας, Γεώργιος Ιβάνωφ – Σαΐνοβιτς ήρωας δύο λαών». Χαιρετισμός από τον Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης
Παρουσία πλήθους πολιτικών και αθλητικών φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν χθες στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης τα εγκαίνια της έκθεσης, «Στον βωμό της Ελευθερίας, Γεώργιος Ιβάνωφ – Σαΐνοβιτς ήρωας δύο λαών».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΓΣ Ηρακλής, ενώ τον χαιρετισμό για λογαριασμό του "κυανόλευκου" Ερασιτέχνη, απηύθυνε η αθλήτρια στο τμήμα της κολύμβησης, Φιλιώ Ραυτοπούλου.

Το κείμενο του χαιρετισμού είχε ως εξής:

"Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε την ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη του Γεωργίου Ιβάνωφ στην Αθήνα, παρουσία των προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας και Πολωνίας, στα εγκαίνια μιας έκθεσης που για όλους μας αποτέλεσε ύψιστη τιμή. Το ίδιο συναίσθημα νιώθουμε και σήμερα, με την εκδήλωση και την έκθεση, να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Στη Θεσσαλονίκη.

Στην πόλη που μεγάλωσε και ανδρώθηκε ο Γεώργιος Ιβάνωφ. Στην πόλη που ο μεγάλος αυτός ήρωας και αθλητής, μέσα από τη κοινωνικοαθλητική του δράση, άφησε το δικό του στίγμα. Στην πόλη όπου εδώ και χρόνια υπάρχει το άγαλμά του, για να μας θυμίζει την μεγάλη προσωπικότητα που διέθετε. Στην πόλη όπου χτίστηκε το περίφημο Ιβανώφειο που τιμά όχι μόνο την αθλητική του παρουσία και τις διακρίσεις του, αλλά την ύπαρξή του στο σύνολο.

Στην πόλη που διοργάνωσε τα “Ιβανώφεια” στη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε ποτέ ο Ηρακλής και η αθλητική Ελλάδα γενικότερα.

Διότι, η εμβληματική παρουσία του Ιβάνωφ στον σύλλογο μας, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία του ίδιου του ΓΣ Ηρακλής που ξεκινά από το 1870 και φτάνει μέχρι σήμερα.

Τότε, όταν οι ιδρυτές του ιστορικού μας συλλόγου έπαιρναν την απόφαση να δημιουργήσουν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, Ταταύλα τον Ηρακλή και αργότερα το 1908 στη Θεσσαλονίκη, είχαν ένα όραμα. Την απελευθέρωση της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το ίδιο όραμα που είχε και ο Ιβάνωφ όταν με την δράση του την περίοδο της κατοχής, κατάφερε να αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους – αν όχι ο καλύτερος – σαμποτέρ κατά των ναζιστικών στρατευμάτων σε Ελλάδα και Πολωνία.

Το ίδιο όραμα που είχαν και άλλοι αθλητές που υπηρέτησαν τον Ηρακλή και μετέπειτα την πατρίδα, δίνοντας το αίμα τους γι’ αυτή, όπως ο Γεώργιος Κατσάνης που σκοτώθηκε στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή στον Άγιο Ιλαρίωνα, στις παρυφές του όρους Πενταδάκτυλος.

Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς η σημερινή εκδήλωση. Γιατί μέσα από αυτή μένει άσβεστη και η φλόγα που νιώθουμε για να δημιουργήσουμε νέους αθλητές πρότυπα.

Ανθρώπους που δεν θα μείνουν στην ιστορία μόνο για τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά και για την υπηρεσία τους στην πατρίδα. Εξάλλου ο Ηρακλής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κοινωνία. Και η κοινωνία με την ελευθερία. Και ένα μέρος της ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα οφείλεται δικαιωματικά στον Γεώργιο Ιβάνωφ και τη δράση του.

Εξάλλου, μέσα από αυτή την έκθεση, που ξεκινά από σήμερα μας, δίνεται μια ευκαιρία κι ένα επιπλέον κίνητρο. Να συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη του Ιβάνωφ και των άλλων ηρώων, με εκδηλώσεις μνήμης.

Να μη ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε. Προσωπικότητες σαν τον Ιβάνωφ αποτελούν σημαντικά κομμάτια αυτή της ιστορίας.

Και τα κομμάτια αυτά δεν πρέπει να ξεθωριάσουν ποτέ. Εμείς σαν ΓΣ Ηρακλής, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Και στην προσπάθεια αυτή, που ξεκινάει από σήμερα κιόλας σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας".

Θυμίζουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου (ημέρα κατά την οποία εκτελέστηκε ο Γέωργιος Ιβάνωφ).


Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ το ωράριο λειτουργίας της έχει ως εξής:


Δευτέρα: 11.00 έως 16.00
Τρίτη έως Σάββατο: 09.00 έως 17.00
Κυριακή και επίσημες αργίες: 09.00 έως 15.00

Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ