Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ Η 10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΟΥ 36ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΗ 10η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Κορυφώθηκε η 10η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας με μία σπάνια μουσική βραδιά στο Μουζάκι.


Τα ξένα σχολικά μουσικά σύνολα από τη Νάπολη της Ιταλίας και το Nis της Σερβίας χάρισαν στο κοινό μία μοναδική εμπειρία ερμηνεύοντας ορχηστρικά και φωνητικά κομμάτια υψηλής δεξιοτεχνίας, ανάλογες των μουσικών σχολών που εκπροσωπούν.

Η Ορχήστρα Λυκείου «Πυθαγόρα» του Liceo Musicale B. Croce di Torre Annunziata από τη Νάπολη της Ιταλίας και οι Χορωδίες «IVO ANDRIC» και «Učitelj Tasa» από το Nis της Σερβίας μάγεψαν με την εμφάνισή τους όλους όσους παρευρέθηκαν στο MOUZAKI PALACE HOTEL. Η αρτιότητα, η άριστη προετοιμασία και το ρεπερτόριό τους, που περιελάμβανε δύσκολα και απαιτητικά έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της Σύγχρονης Μουσικής, εντυπωσίασαν τους ακροατές. Το κοινό απόλαυσε την υψηλής ποιότητας μουσική και η αποθέωση εκφράστηκε με το πιο ζεστό και συνεχές χειροκρότημά του.

Συνεχίζεται, με αμείωτο ενδιαφέρον, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στις 8:15 μ.μ. στην πανέμορφη αίθουσα συναυλιών του MOUZAKI PALACE HOTEL, η 10η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, που υλοποιείται στα πλαίσια του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, του κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού που έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας εδώ και 36 χρόνια.

Καρδίτσα και Μουζάκι πλέον αποτελούν σημεία αναφοράς της εξωστρεφούς διαδραστικής σχολικής δραστηριότητας διαμέσου της χορωδιακής μουσικής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της διάχυσης του πολιτισμικού και επιμορφωτικού στοιχείου μέσω του Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Χιλιάδες κόσμου φτάνουν στην Καρδίτσα και το Μουζάκι για τη 10η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών. Εκτελεστές, μουσικοί και χορωδοί, άρτια προετοιμασμένοι, έρχονται να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ. Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, συμμετέχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Φίλοι, συγγενείς, συνοδοί και ακροατές έρχονται στο νομό ώστε να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και να απολαύσουν τις εξαιρετικές βραδιές μουσικής.

Οι εκδηλώσεις του θεσμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» δίνουν την ευκαιρία σε όλους να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πλήθος κοινού φιλόμουσου αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα δράτουν την ευκαιρία και παρακολουθούν καθημερινά στο MOYZAKI PALACE HOTEL μαγευτικές μουσικές βραδιές . Πρόκειται για ένα θέαμα που ξεπερνά και τις πιο δύσκολες μουσικές απαιτήσεις .

Εξαιρετικές εμφανίσεις πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες η Χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, η Χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η Χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου, η Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς καθώς και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας. Το επίπεδο όλων των Σχολικών Χορωδιών είναι αρκετά υψηλό και όλες ήρθαν προετοιμασμένες μεθοδικά και παρουσιάζουν συγκροτημένα και πειθαρχημένα σύνολα.

Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση των νέων ανθρώπων με την αρχαία ελληνική μουσική, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αι., αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Αυτά θα λέγαμε αποτελούν πρόκληση και για δική τους ίσως μελλοντική συμμετοχή.

Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής μελετούν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και τα παρουσιάζουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Στόχος της διοργάνωσης είναι και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών στο εξωτερικό,

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ιταλία τον Απρίλιο και Σερβία) και ιδιαίτερα στο σημαντικό Μουσικό – Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ που περιλαμβάνει και CORSI ESTIVI MUSICALI, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαλέρνο της Ιταλίας από 23 έως 28 Ιουλίου 2018.

Ο Αλέξης Κωστάλας, παλαιός φίλος του Φεστιβάλ και ειδήμονας, μας καθηλώνει καθημερινά το κοινό με τις επιμορφωτικές του παρεμβάσεις, ανεβάζοντας σε πολύ υψηλά αισθητικά επίπεδα το Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, ρεπερτόριο και ήχο αναμένεται να απολαύσουν και απόψε οι πολυπληθείς ακροατές.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/3/2018 -ΩΡΑ 8:15μ.μ. Αίθουσα συναυλιών Mouzaki Palace Hotel

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

1) Η Χορωδία των 1ου και 4ου Νηπιαγωγείων Μουζακίου υπό τη διεύθυνση της Έλενας Νασιοπούλου

2) Μπαντίνα Μουσικού σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Παλαπέλα

3) Η Χορωδία του Γυμνασίου-Λυκείου Δροσιάς υπό τη διεύθυνση της Πηνελόπης Καφετζη.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.

Ώρα έναρξης: Καθημερινές & Σάββατο στις 8:15μ.μ &

Κυριακή στις 12: 15 μ. μ.



ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Ορχήστρα Λυκείου «Πυθαγόρα» του Liceo Musicale B. Croce di Torre Annunziata από τη Νάπολη της Ιταλίας σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 θα επισκεφτεί στις 10:30 π.μ. τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο και στις 11:15 π.μ. τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο. Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας όπου θα γίνει η αδελφοποίηση των δύο Σχολείων.