Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Στα χρόνια της υπομονής - Ένα μουσικό αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο «άλλο…ΚΑΦΕΝΕΙΟ».


“Τα χρόνια της υπομονής” ήταν για το Σταύρο Κουγιουμτζή τα χρόνια που έζησε και δημιούργησε. Δεκατρία χρόνια μετά το θάνατό του, τέσσερεις καλλιτέχνες με σεβασμό και θαυμασμό στο ήθος και το έργο του αναλαμβάνουν να συνθέσουν ένα αφιέρωμα στα σπουδαιότερα τραγούδια του Θεσσαλονικιού συνθέτη, φέρνοντας ξανά στα δικά μας χρόνια της υπομονής, τραγούδια που αγαπήθηκαν και σφράγισαν την εποχή τους.

Ο Δημήτρης Κεχαγιάς (κιθάρα-τραγούδι) και ο Κατερινιώτης Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι) δύο από τα «παιδιά του Σταύρου», που συνεργάστηκαν μαζί του από το 1990 μέχρι το 2005, η Δήμητρα Αντωνακούδη (τραγούδι) και ο Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο) μιλούν για το Σταύρο Κουγιουμτζή μέσα απ’ τα τραγούδια του, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα «Στο άλλο…ΚΑΦΕΝΕΙΟ» την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 21:30.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής (1932 – 2005) είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Δημιουργός με έντονα προσωπικό ύφος που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα. Στα τραγούδια του συναντιούνται όλα τα στοιχεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι οι καθαρές μελωδίες και η αμεσότητα.

Πηγαίος δημιουργός, με το έργο και τη στάση του άφησε βαθύ αποτύπωμα στο ελληνικό τραγούδι. “Ήταν 12 Μάρτη” του 2005, όταν ο 73χρονος Σταύρος Κουγιουμτζής έφυγε όπως ήρθε… φτερουγίζοντας. Με το μοναδικό μουσικό ήθος του δημιούργησε τραγούδια σπάνιας ομορφιάς, που τον καθιέρωσαν σαν ξεχωριστό δημιουργό στη νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στη μακρά, γόνιμη πορεία του μας άφησε δεκάδες υπέροχα τραγούδια πολύτιμη κληρονομιά, σε στίχους δικούς του αλλά και πολύ σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως του Μάνου Ελευθερίου, του Άκου Δασκαλόπουλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μιχάλη Μπουρμπούλη κ.α. Ανάμεσά τους κομμάτια όπως τα «Κάπου νυχτώνει», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Τώρα που θα φύγεις», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Ήταν πέντε, ήταν έξι», «Χρόνια σαν βροχή», «Σου στέλνω χαιρετίσματα», «Με έκοψαν με χώρισαν στα δυο», », «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» κ.ά. αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο και έγιναν διαχρονικές επιτυχίες.

“Στα χρόνια της υπομονής” επανέρχεται ο Σταύρος Κουγιουμτζής, καθώς «όπου τραγουδιέται αυτή τη στιγμή, ανάμεσα σε άλλα τραγούδια, βλέπεις πάντα ότι ο κόσμος τα τραγουδάει με χαρά. Και αυτά είναι και τα παράσημά του τελικά…». ( Μάνος Ελευθερίου).




Πληροφορίες:

“Στα χρόνια της υπομονής” - Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή
Πότε: Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, ώρα έναρξης: 21:30
Χώρος: «Το άλλο … ΚΑΦΕΝΕΙΟ», Αθηνών 12 - Κατερίνη
Τηλ. κρατήσεων: 23510 27024