Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

WiFi4EU. Δωρεάν ίντερνετ σε πολυσύχναστους δρόμους. Τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι για να παρέχουν δωρεάν Wi-Fi στους πολίτες.

WiFi4EU | Δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους Ευρωπαίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του WiFi4EU.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος WiFi4EU ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019 και θα στηρίξει την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής.

Τοπικοί δημόσιοι φορείς 

Το πρόγραμμα WiFi4EU θα είναι ανοικτό σε φορείς του δημοσίου, όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.λπ. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο δικαιούχος θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Οι τοπικές αρχές θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν και να προωθήσουν δικές τους ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία και ο ηλεκτρονικός τουρισμός κ.λπ., μέσω ειδικά προβλεπόμενης εφαρμογής.

Οι δήμοι θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της αίτησής τους, ΟΧΙ την ημερομηνία και ώρα εγγραφής τους). Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης θα κατανεμηθούν τουλάχιστον 15 δελτία ανά χώρα. Ο αριθμός των δελτίων ανά χώρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 8 % του προϋπολογισμού της πρώτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων. 

Οι δήμοι ή άλλοι δημόσιοι φορείς είναι υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση της συνδρομής στο Διαδίκτυο και τη συντήρηση του εξοπλισμού, ώστε να προσφέρουν δωρεάν και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα Wi-Fi στους πολίτες και στους επισκέπτες για τουλάχιστον 3 έτη.