Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η αποθέωση της ψυχικής αντοχής


Του Γιάννη Τσαπουρνιώτη.

Κάθε φορά που αποτυπώνω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου σε ένα κείμενο, το ερέθισμα απορρέει από βιώματα της καθημερινότητας, που κατ’ εμέ, χρήζουν της ανάλογης προβολής και της κατάλληλης αξιοποίησης από όλους.


Τον τελευταίο χρόνο ένας συνάνθρωπος μας, φίλος και συνάδελφος, δοκιμάζεται μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό και με έχει εντυπωσιάζει η τεράστια ψυχική δύναμη με την οποία αντιστέκεται στο πρόβλημα.

Πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή χρόνια προβλήματα υγείας. Άλλοι ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες, άλλοι κάμπτονται με ευκολία κι άλλοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να αντισταθούν.

Ο Κώστας μας έχει εκπλήξει με την εξ αρχής θετική στάση του στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Έχοντας αυτογνωσία και πλήρη ενημέρωση της κατάστασης του, μας χαρίζει απλόχερα μαθήματα θάρρους και πάλης με προβλήματα που για τους κοινούς θνητούς και μίζερους φαντάζουν αξεπέραστα.

Κι ο Κώστας κοινός θνητός είναι, φθαρτός, με ελαττώματα κι αδυναμίες. Μας απέδειξε όμως περίτρανα πως διαθέτει στα βάθη της ψυχής του την δύναμη εκείνη που απαιτείται για να καλύψει με επιτυχία το τραύμα που ταλαιπωρεί το σώμα του. Ο Κώστας εκπέμπει σε όλους μας την ελπίδα για την ζωή. Μια ζωή γεμάτη κακουχίες και προβλήματα που μπροστά τους δεν επιτρέπεται να οπισθοχωρούμε και να μοιρολατρούμε σαν καημένα ανθρωπάκια.

Ο Κώστας και κάθε Κώστας που δοκιμάζεται και αντέχει, μας στέλνει το μήνυμα της πίστης στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας, στις αντοχές μας.

Τα ψυχικά αποθέματα τέτοιων ανθρώπων, ας γίνονται παράδειγμα για όλους μας κι ας έχουν μια μικρή θέση στην ενημέρωση που μας έχει πνίξει με το μίσος, με το εγωιστικό παραλήρημα, με το βιασμό της ανθρωπιάς, με την κατάργηση της λογικής και κάθε αξίας.

Για τον Κώστα Χασιακή

Γιάννης Τσαπουρνιώτης