Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Βιβλιοθήκη "Αγγελική Βαρελλά" στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης. (ΕΓΚΑΙΝΙΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΦΩΤΟ)

"Όταν ανοίγει μια βιβλιοθήκη, βλέπεις μόνο χαμόγελα σε πρόσωπα φωτεινά".

Χαμόγελα σε πρόσωπα φωτεινά ήταν η εικόνα που είδαμε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, στα πρόσωπα των μικρών μαθητών και μαθητριών που δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης τους.



Τιμώμενο πρόσωπο η συγγραφέας-ιστορικός Αγγελική Βαρελλά που το όνομα της θα κοσμεί πλέον την αίθουσα της βιβλιοθήκης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.


*Η κ. Βαρελλά γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. (Πληροφορίες από : https://el.wikipedia.org/wiki )


*Την δημιουργία της βιβλιοθήκης εμπνεύστηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Αναστασιάδου Βούλα και Γαργαγέτα Ιωάννα.



Πως έγινε η ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης.


Οι δασκάλες που επιμελήθηκαν όλο το εγχείρημα έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο με τέσσερα προτεινόμενα ονόματα και το μοίρασαν στα παιδιά του σχολείου.

Ψήφισαν 140 μαθητές και μαθήτριες και το όνομα που πλειοψήφησε ήταν της κ. Αγγελικής Βαρελλά!

Στην όλη διαδικασία από την αρχή με την δημιουργία του ερωτηματολογίου έως και την σημερινή ημέρα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η ενεργή συμμετοχή των παιδιών.



*Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δημήτρης Συριανίδης που δήλωσε τα παρακάτω:


"Τα παιδιά επέλεξαν την κ. Βαρελλά διότι όλο της το έργο είναι αφιερωμένο σε αυτά. Μέσα από το έργο της δίνονται οι ευκαιρίες στα παιδιά να ανοίξουν οι ορίζοντες τους και να διευρυνθεί η σκέψη τους. Μας τιμά η παρουσία της εδώ σήμερα και να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Διευθυντή και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου για το πολύ όμορφο εγχείρημα τους."


Ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης Νικόλαος Ναχόπουλος δήλωσε τα εξής:


"Θεωρώ ότι από τα ποιο σημαντικά στοιχεία ενός σχολείου είναι η λειτουργία και η ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης. Χάρις στις προσπάθειες της κ. Αναστασιάδου και της κ. Γαργαγέτα έχουμε σήμερα αυτόν τον πανέμορφο χώρο. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα γιατί μπορούμε να προσφέρουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες μας όλα τα οφέλη μιας βιβλιοθήκης μέσα στο ίδιο το σχολείο."



*Μετά τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης "Αγγελική Βαρελλά" ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μια μικρή γιορτή με την συμμετοχή της χορωδίας.





*ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
www.pierikialithia.blogspot.gr
www.pierikialithia.gr