Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Η... οχιά της Κατερίνης αποκάλυψε την "γύμνια" του συστήματος υγείας της χώρας μας

Δεν είναι δυνατόν ούτε λογικό το 2018 όταν στα νοσοκομεία μας πραγματοποιούνται εξειδικευμένες ιατρικές επεμβάσεις και σπουδαία ιατρικά επιτεύγματα, να μην υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντιοφικού ορού και να κινδυνεύουν ζωές από τσιμπήματα φιδιών.


Όπως δεν έχει... λογική το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Δηλαδή επειδή την προηγούμενη χρονιά είχαμε μόνο τέσσερα περιστατικά τσιμπήματος οχιάς, αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα έχουμε τέσσερα και όχι 10 ή 20;

Δηλαδή αν πέρσι δεν έβρεχε καθόλου, δεν θα βρέξει και φέτος;

Είναι δυνατόν να κάνουμε οικονομία (αν πραγματικά η μη επαρκής ποσότητα αντιοφικών ορών είναι θέμα οικονομίας) σε περιστατικά που μπορούν να στοιχίσουν ακόμα και την ζωή ενός ανθρώπου;

Και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο Κατερίνης που μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για την υπερσύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας που διαθέτει και που πραγματικά σώζει ζωές!

Το πιο απαράδεκτο όμως από όλα είναι ότι από την στιγμή που το νοσοκομείο Κατερίνης δεν είχε τον ορό, να στέλνει τον πατέρα ή οποιοδήποτε συγγενή με δικό του μέσο σε νοσοκομεία άλλων πόλεων για να φέρουν τον ορό!

Σκεφτείτε να έχετε το παιδί σας ή τον δικό σας άνθρωπο να κινδυνεύει και να σας λένε να πάτε να φέρετε τον ορό μόνος σας και με δικό σας μέσο.

Να οδηγείτε στην εθνική οδό, με την σκέψη ότι και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία του δικού σας ανθρώπου.

Με τι ψυχολογία και με τι ασφάλεια θα μπορούσε κάποιος από εμάς να οδηγήσει και μετά να βρει το νοσοκομείο σε μια άλλη και ίσως άγνωστη πόλη, να ψάξει να βρει τους αρμόδιους να πάρει τον ορό.

Γιατί δεν διαθέτει ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο το ίδιο το νοσοκομείο και να αναλάβει αυτό την εύρεση και την μεταφορά του ορού;

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά...


----------------------------------------------------


Το δελτίο τύπου του διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης


Νοσοκομείο Κατερίνης - Ενημέρωση για αντιοφικούς ορούς.

Τα Νοσοκομεία προμηθεύονται αντιοφικούς ορούς σε ποσότητες που βασίζονται σε στοιχεία προηγούμενων ετών. Το προγραμματισμένο απόθεμα του 2017 που ήταν τέσσερις (4) οροί, εξαντλήθηκε εντός του Ιουνίου 2018.

Ιδιαίτερα τον Ιούλιο του 2018 παρατηρήθηκε υπερβολική έξαρση δηγμάτων όφεων. Ενδεικτικά ενώ το καλοκαίρι του 2017 προέκυψε ανάγκη χορήγησης αντιοφικών ορών μόνο σε τρεις (3) ασθενείς, κατά το χρονικό διάστημα από 02-07-2018 μέχρι 17-07-2018 αναφέρθηκαν δεκαέξι (16) δήγματα όφεων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, εκ των οποίων στα δεκατρία (13) χρειάστηκε να χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

Το Νοσοκομείο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προμήθειας αντιοφικών ορών και εφαρμόστηκε αυτό που επιβάλλεται, δηλαδή η συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων για την διακίνηση των αποθεμάτων. Η υπηρεσία του ΙΦΕΤ μας ενημέρωσε ότι έλαβε εντολή αγοράς για την προμήθεια εκατό (100) αντιοφικών ορών από τον Ε.Ο.Φ.

O Διοικητής
Ανέστης Μυστρίδης