Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Δήλωση Θανάση Λιακόπουλου για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου

Θανάσης Λιακόπουλος: «Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, μα και τεράστια ευγνωμοσύνη για το τραγούδι που χάρισε στην Κατερίνη μας».

«Έφυγε» χτες από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου, ο άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του στα ελληνικά γράμματα και γενικώς στον ελληνικό πολιτισμό. Ένας πολυγραφότατος καλλιτέχνης που ό,τι άγγιζε με την πένα του έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, μια προσωπικότητα σπουδαία και αγαπητή από όλους.

Για αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο και καλλιτέχνη εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, λέγοντας: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα έχουν να σιγοτραγουδούν εκατοντάδες τραγούδια που φέρουν τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και τους οποίους μας αφήνει παρακαταθήκη. Όλοι εμείς οι Κατερινιώτες αισθανόμαστε τη βαθιά θλίψη του χαμού του. Παράλληλα όμως αισθανόμαστε και τυχεροί καθώς έχουμε το «δικό μας» τραγούδι με την υπογραφή του λαμπρού Έλληνα. «Το τρένο φεύγει στις 8» πόσες φορές δεν το έχουμε σιγοτραγουδήσει; Πόσες φορές δεν έχουμε σταθεί ευγνώμονες για τον Μάνο Ελευθερίου και τον Μίκη Θεοδωράκη που μας χάρισαν μια στιγμή στην αιωνιότητα της ελληνικής μουσικής μέσω του τραγουδιού αυτού. Στίχοι και μελωδία που εξιστορούν τις στιγμές τις οποίες έζησε ένας φαντάρος στην πόλη μας, υπηρετώντας την Πατρίδα σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα των αρχών της δεκαετίας του ‘60. Έτσι και ο Μάνος Ελευθερίου ο οποίος εμπνεύστηκε τους στίχους ενώ εκπλήρωνε το χρέος του για την Ελλάδα στα Γιάννενα. Έχει δηλώσει πως άκουσε το περιστατικό που έζησε στην Κατερίνη μας ένας συνάδελφός του στο Στρατό και έτσι «σκάρωσε» τους εξαιρετικούς στίχους που μελοποίησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Εμείς, δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε παρά να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και να τον ευχαριστήσουμε θερμά έστω και τώρα για ένα υπέροχο τραγούδι γραμμένο για την Πόλη μας».