Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Κάτω από το 20% η ανεργία – Μία ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη

*Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου 

Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στη χώρα μας υποχώρησε στο 19,5% το μήνα Μάιο, πέφτοντας κάτω από το όριο του 20% για πρώτη φορά μετά το 2011...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 έχει πέσει κατά περίπου 7%.

Η μείωση αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν είναι τυχαίο γεγονός ούτε αποτελεί προϊόν «μαγειρεμένων στατιστικών», όπως άλλωστε συνηθιζόταν στο παρελθόν. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και πρακτικών του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίες κινούνται με βάση το σχέδιο για τη Δίκαιη Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι συνεχείς έλεγχοι και οι θεσμικές παρεμβάσεις είναι μία όψη αυτού του σχεδίου. Η άλλη όψη είναι τα προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας και τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων προσλήψεων από επιχειρήσεις, τα οποία είναι στοχευμένα στη στήριξη και την αξιοποίηση κάθε παραγωγικής δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου: «Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση του κόσμου της εργασίας».

Η υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 20% δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών. Δεν «ανοίγουμε σαμπάνιες», όπως γινόταν στο παρελθόν. Όλοι γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση έφεραν τη χώρα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συσσώρευσαν στη χώρα.

Η νέα μείωση της ανεργίας αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας αποφέρουν καρπούς.

Στόχος παραμένει η συνέχιση αυτών των πολιτικών ώστε οι καρποί τους να ωφελήσουν όσο δυνατόν περισσότερο την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος παραμένει να στηθεί ξανά η κοινωνία στα όρθια με δίκαιη ανάπτυξη για όλους.


*Γνωσούλα Χαϊλατζίδου
μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ