Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Έκδοση ΥΑ για τη διαχείριση και εκμετάλλευση εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών δασών της Ελλάδας

Δημοσιεύεται σήμερα στο ΦΕΚ Β΄ 3519 η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου «Διαχείριση και εκμετάλλευση εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών ή συνιδιόκτητων μετά του Δημοσίου δασών, από εικοσαετίας και πλέον».


Η απόφαση αυτή, η οποία προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4423/2016, σκοπεύει στη διαχείριση και εκμετάλλευση των παραπάνω δασών στα οποία για είκοσι και πλέον χρόνια οι ιδιοκτήτες-κάτοχοι αυτών δεν προέβησαν σε καμία πράξη διαχείρισής τους, όπως αυτή προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία.

Στην απόφαση καθορίζεται:

• Η ενημέρωση από την τοπική Δασική Αρχή των ιδιοκτητών-κατόχων του δάσους για τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η διαχείρισή του.

• Η ενημέρωση αυτή γίνεται είτε με αποδεικτικό επίδοσης στον ιδιοκτήτη, είτε, εφόσον είναι άγνωστος αυτός, με δελτίο Τύπου της Δασικής Αρχής στα ΜΜΕ και ανακοίνωση στο Δημαρχείο και στις Δασικές Υπηρεσίες.

• Εφόσον παρέλθει διάστημα έξι μηνών κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφερθούν, γίνεται έκδοση διαπιστωτικής πράξης από την τοπική Δασική Αρχή, συνεπεία της οποίας το δάσος τίθεται υπό διαχείριση από την Αρχή αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαχείρισης και εκμετάλλευσης δημοσίων δασών.

• Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του δάσους μετά την αφαίρεση των εξόδων κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και είναι στη διάθεση των δικαιούχων σύμφωνα με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους.

Η παραπάνω απόφαση είναι η πρώτη από μια σειρά αποφάσεων που προβλέπονται από τον ν. 4423/2016 για τους δασικούς συνεταιρισμούς της χώρας. Οι υπόλοιπες αποφάσεις, όπως η απόφαση για την ιδιότητα δασεργάτη και την έκδοση ταυτότητας δασεργάτη, είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα υπογραφούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, με χθεσινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου (ΑΔΑ: ΩΓΚΑ4653Π8-Α3Κ) παρατάθηκε έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 το χρονικό διάστημα προετοιμασίας και προσαρμογής των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας στις διατάξεις του παραπάνω νόμου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται, επίσης, η εργασία των συνεταιρισμών που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της Αττικής μετά τις πυρκαγιές του περασμένου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αμοιβή των υλοτόμων λόγω της μετάβασης των δασικών συνεταιρισμών σε νέο καθεστώς λειτουργίας, που θα έπρεπε να λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.