Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και υποχρεωτική απογραφή όλων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων (εντατικής, εκτατικής, οικόσιτης εκτροφής) έως τις 28/09/2018.


Έχοντας υπόψη την έξαρση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε Χώρες της Ε.Ε. και με τη μετακίνηση του νοσήματος στη Βουλγαρία σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τη χώρα μας είναι αναγκαία η αυξημένη επαγρύπνηση όλων...

των εμπλεκόμενων φορέων όπως κτηνοτροφικοί και κυνηγετικοί σύλλογοι, θηροφύλακες, δασικές υπηρεσίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης βιοτόπων και όμιλοι πεζοπορίας ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί, όμως, απειλή για τους χοίρους και τη χοιροτροφία. Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Βασικό κίνδυνο για την είσοδο και την εξάπλωση του νοσήματος στη Χώρα μας αποτελούν:

α) οι αγριόχοιροι που μετακινούνται διασυνοριακά και διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με πληθυσμούς αγριόχοιρων από χώρες όπου ενδημεί το νόσημα

β) η σίτιση των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωικών υποπροϊόντων και

ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.

Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η άσκηση της νομαδικής χοιροτροφίας σε δάση καστανιάς, δρυός και σε δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων και χορτολίβαδα από τις 31 Ιουλίου.

Επιπλέον ολοι οι κάτοχοι χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων (εντατικής, εκτατικής, οικόσιτης εκτροφής) θα πρέπει νότι α προχωρήσουν σε απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους και να γίνει καταγραφή αυτής στο Ο.Π.Σ έως και την 28/09/2018.

Α) Μέτρα πρόληψης για τους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τους ιδιοκτήτες χοίρων

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων ημιεκτατικού ή εκτατικού τύπου ή οικόσιτων χοίρων, λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής με ζώα της άγριας πανίδας.

Ειδικότερα θα πρέπει :

- Οι αγριόχοιροι δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τους εκτρεφόμενους χοίρους.

- Τα άγρια χοιρίδια να μη μεταφέρονται από τις δασικές εκτάσεις στις εκμεταλλεύσεις, ώστε να γίνουν εκτρεφόμενα.

- Τα θηράματα αγριόχοιρων να μην εισέρχονται στην εκμετάλλευση.

- Το ωμό κρέας, τα ζωικά υποπροϊόντα των σφαγείων και τα οικιακά απορρίμματα να μη χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή για χοίρους ή άλλα είδη ζώων.

- Αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοπροφύλαξης.


Προτεινόμενα μέτρα βιοπροφύλαξης στις εκτροφές:

1) Έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις:

2) Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών:

3) Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό.

4) Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό.

5) Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού.

6) Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων:

7) Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.


Β) Μέτρα πρόληψης για τους κυνηγούς

Οι κυνηγοι θα πρέπει να προσέξουν τη σωστή διαχείριση των θηραμάτων αγριόχοιρων, μετά το πέρας του κυνηγιού. Ακόμη πιο προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται ταυτόχρονα με το κυνήγι. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει :

- Να μεριμνούν για την προσεκτική διαχείριση των θηραμάτων, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης του ιού (απόρριψη σπλάχνων και τεμαχίων κρέατος, δέρμα).

- Να φυλάσσεται το θήραμα σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο, όπου δεν έχουν πρόσβαση οικόσιτα ζώα και δε φυλάσσονται ζωοτροφές ή σκεύη.

- Να μη χορηγούνται εντόσθια ή ωμό κρέας προερχόμενα από το θήραμα ως ζωοτροφή για οικόσιτα ζώα οποιουδήποτε είδους.

- Να αποφεύγεται η άμεση επαφή εκ τρεφόμενων ή οικόσιτων ζώων (χοίροι, σκύλοι, γάτες) με το θήραμα.

- Οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα (διαχείριση θηραμάτων και υποπροϊόντων αυτών, καθαρισμός και απολύμανση οχημάτων και εξοπλισμού) για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος.


Γ) Παθητική Επιτήρηση στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων

Σκόπιμο είναι φορείς και ομάδες με συχνή παρουσία στην ύπαιθρο, στα ορεινά μονοπάτια και τα δάση, όπως: κυνηγετικοί σύλλογοι, θηροφύλακες, δασικές υπηρεσίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης βιοτόπων, όμιλοι πεζοπορίας και σύλλογοι κτηνοτρόφων. να αυξήσουν την προσοχή τους στους πληθυσμούς αγριόχοιρων έτσι ώστε να εντοπιστεί άμεσα το νόσημα. Θα πρέπει να υπάρχει αύξηση της επαγρύπνησης για το ενδεχόμενο αυξημένης θνησιμότητας στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, την ανεύρεση νεκρών ζώων σε αριθμό πέραν του φυσιολογικού, καθώς και ζώων με κλινικά συμπτώματα και αλλαγή στη συμπεριφορά.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα μας.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 2351354105 (Κακάνης Μιχαήλ)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ