Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Μια εβδομάδα δράσεων από την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας. Συνδυάζω – Μετακινούμαι

Δυναμικά εγκαινιάστηκε φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018 στην Κατερίνη, με μια ποδηλατοπορεία στο κέντρο της πόλης, υπό την αιγίδα της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας.

Εκατοντάδες ποδηλάτες, με μεγαλύτερη πλειοψηφία γονείς με παιδιά, ποδηλάτησαν για μια πόλη βιώσιμη, δείχνοντας για άλλη μια φορά την προτίμηση του ποδηλάτου ως μέσου κατάλληλου και πρακτικού για την πόλη και στέλνοντας το μήνυμα της απαίτησης ποδηλατικών υποδομών.

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν την ποικιλία – στο φαγητό, στη μόδα, στη μουσική. Γιατί λοιπόν να προσκολλούμαστε σε έναν μόνο τρόπο μετακίνησης; Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week) μας ενθαρρύνει να διερευ­νήσουμε τις πολλές διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν για να φτάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β, και να σκεφτούμε τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στην κάθε διαδρομή μας.

Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται στην «πολυτροπικότητα» – την ανάμειξη πολλών τρόπων μετακίνησης στο ίδιο ή σε διαφορετικά ταξίδια. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την οικογένειά σας στη θάλασσα, για παρά­δειγμα, αλλά είναι άραγε ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης, όπου συχνά υπάρχουν περιορισμοί στον ελεύθερο χώρο και την πρόσβαση; Γιατί φέτος να μη δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης; Γιατί να μην ποδηλατήσετε ως το γυμναστήριο για να ξεκινήσετε να καίτε θερμίδες από πριν, γιατί να μην ανεβάσετε το ποδήλατό σας στο λεωφορείο και μετά να βολτάρετε μέχρι τα μαγαζιά με τα πόδια ώστε να μην πληρώ­σετε για στάθμευση αυτοκινήτου; Διαλέγοντας τον κατάλληλο τρόπο μετακίνησης μπορείτε να πετύχετε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, καθώς και να μειώσετε τον ημερήσιο ρύπο που αποβάλλεται στο περιβάλλον, ιδιαίτερα εάν ολοκληρώνετε σύντο­μες διαδρομές περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο.

Η Ποδηλατική Από-Δραση επιδιώκει την εβδομάδα αυτή μέσα από ποικίλες δράσεις στα σχολεία, στις πλατείες, στους δρόμους της πόλης να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να πιέσει και πάλι τους τοπικές αρχές, που εδώ και χρόνια κλείνουν τα αυτιά τους στις αυτονόητες απαιτήσεις των πολιτών. Η αλλαγή όμως προϋποθέτει πολιτική βούληση, διαφορετικά δε θα μπορούν να υπο­στηριχθούν εναλλακτικές μέθοδοι μετακίνησης και κατάλληλες υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες.





ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ