Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Κρητική καντάδα... μιας άλλης εποχής! Αναβίωση εθίμου καντάδας από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας "Το Ξαθέρι" - 7η Γιορτή Ρακής

Το νοσταλγικό έθιμο της καντάδας αναβίωσε το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας «Το Ξαθέρι», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 7ης Γιορτής Ρακής, στις 14/9/2018, ημέρα Παρασκευή.


Συνοδοιπόροι μας ο Γιώργος Σφακιανάκης με τους μουσικούς του, καθώς και οι προσκεκλημένοι σύλλογοι Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης , Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατερίνης Νοσταλγοί Της Παράδοσης και Φιλανθρωπικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυγιάλου . Ατέλειωτες μαντινάδες… μουσική... κέφι... λεβεντιά… άρωμα Κρήτης και Ελλάδας!!! Μια μεγάλη παρέα ατόμων... Kρητικοί... Πόντιοι... Καταφυγιώτες... Νοσταλγοί... έσμιξαν και με οδηγό τη λύρα και το λαγούτο έπαιζαν κρητικούς σκοπούς στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας. Θερμές ευχαριστίες στους προαναφερόμενους συλλόγους που μας στήριξαν και συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους πολίτες που μας καλοδέχθηκαν!!!

Με το καλό να σμίγουμε πάντα σε χαρές!!!





------------------------------



7η Γιορτή Ρακής



Πιστοί στο ραντεβού μας όπως κάθε χρόνο σμίξαμε με φίλους και εδικούς μας, ήπιαμε, χορέψαμε και γλεντήσαμε στο πλαίσιο της 7ης γιορτής ρακής στις 15 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Πολυχώρου «Ελιά».

Το καζάνι μας έβγαζε ρακή...

Η τάβλα μας ήταν στρωμένη....

Σεργιανίσαμε όλοι μαζί στα μονοπάτια της κρητικής παράδοσης και γλεντήσαμε με τον ήχο της πλανεύτρας λύρας του Γιώργη Σφακιανάκη και του συγκροτήματός του που πλαισίωσαν μουσικά τη βραδιά.

Σε πανηγύρι και σωστή ξεφάντωση – αυθόρμητη και οργανωμένη συνάμα – εξελίχθηκε η βραδιά γύρω από το ρακοκάζανο όπως παλιά...

Ζεστή φιλοξενία … αμείωτο κέφι κι ασύγκριτη θαλπωρή που βρίσκει κανείς στα χαρούμενα στέκια ψυχαγωγίας, στου Ξαθεριού τη στράτα, μαζί με την εγκαρδιότητα της φιλικής συνάθροισης ήταν ολοφάνερα καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Έτσι απλά, ανταμώσαμε και θυμηθήκαμε πως γινότανε παλιά τα καζανέματα…

Απολαύσαμε μια υπέροχη χορευτική «συγκατοίκηση» με την Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών ,τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Νοσταλγοί της Παράδοσης και τον Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης». Μακεδόνες… Κρητικοί… Πόντιοι και Νοσταλγοί έσμιξαν κι έγιναν ένα.

Εκρηκτική η «χημεία» τους και μοναδική!!! Απλότητα κι ομορφιά απέδωσαν ένα αποτέλεσμα άρτιο και αποδράσαμε από το εφήμερο που καλλιεργείται στην εποχή μας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους εσάς , καθώς και στους εκπροσώπους όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης μας που έμπρακτα στηρίζετε κάθε μας εκδήλωση!!!

Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους συμβάλλατε στην πραγματοποίηση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης!!!Και του χρόνου να ανταμώσουμε με υγεία!!!