Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΕΛ.Π.ΠΙ: Στο Λιβάδι Ολύμπου Ν. Λαρίσης με ποδήλατο από Κατερίνη - Στην ΠΑΦΟ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για ποδηλασία. Ειδικά  ο φετινός Οκτώβρης ήταν πολύ παραγωγικός σε χιλιόμετρα ,για τους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ  ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΕΛ.Π.ΠΙ.).

Συνεχίζοντας τις ασφαλείς ποδηλατοβόλτες  κάθε Κυριακή ,προπομπός των ΕΛ.Π.ΠΙ. ταξίδεψε με ποδήλατο στην Πάφο(ΚΥΠΡΟΣ).

Την ίδια στιγμή άλλοι ποδηλάτες της ομάδας , επισκέπτονταν ένα από τα ομορφότερα ιστορικά χωριά  , που βρίσκεται στα όρια της  Πιερίας  και  ανήκει διοικητικά στον δήμο Ελασσόνας, το Λιβάδι Ολύμπου (όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι). Σωστότερο όμως είναι όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της δημοτικής κοινότητας   https://www.livadi.gr/  πως είναι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Τίταρος που θεωρείται τμήμα των Πιερίων .

Χτισμένο στα 1200μ το Λιβάδι ήταν κάποτε ένα από τα σημαντικότερα  παραθεριστικά μέρη της Θεσσαλίας-Μακεδονίας. Με άριστο κλίμα , παραμένει μεχρι και σήμερα ένα πολύ όμορφο μέρος  με θέα σε Πίνδο, Όλυμπο και Πιέρια Όρη . Τα λιθόστρωτα δρομάκια, η βρύση με το γάργαρο ,κρυστάλλινο νερό και ο αιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία του χωριού είναι από τις ομορφότερες εικόνες που μπορείτε να δείτε.

 Οι φιλόξενοι κάτοικοι έχουν παντρέψει αρμονικά την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής . Η κύρια ασχολία τους  σε αυτό το υψόμετρο,  είναι φυσικά στην πλειοψηφία η γεωργοκτηνοτροφία. Πολλά  και φημισμένα για την ποιότητα τους  είναι τα  τοπικά προϊόντα.

Πλούσιος είναι και ο πολιτισμός με λαϊκά και θρησκευτικά δρώμενα, καθώς και η    ιστορία , με  γνωστότερο τον εθνικό ήρωα , Φιλικού αγωνιστή του 1821  Γεωργάκη  Ολύμπιο ( το σπίτι του λειτουργεί και σαν μουσείο, ανοιχτό στο κοινό).

Για  διαμονή  υπάρχουν  σύγχρονα  ξενοδοχεία και ξενώνες μέσα ή  λίγο μακρύτερα   από το χωριό.

Εντυπωσιασμένοι -και σίγουρα μια επίσκεψη δεν αρκεί σε ένα μέρος, άν δεν κοιμηθείς τουλάχιστον ένα βράδυ-  επέστρεψαν οι ΕΛ.Π.ΠΙ.  αφού   ποδηλάτησαν για μια ακόμη Κυριακή περισσότερο από 95χλμ (με την  επιστροφή).



ΕΛ.Π.ΠΙ : ΚΑΤΕΡΙΝΗ -ΠΑΦΟΣ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Ο Οκτώβρης είναι ο καλύτερος μήνας για ποδηλασία και ο ιδανικότερος για μίνι διακοπές,  αφού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο  γίνονται  μεγάλες  και δελεαστικές προσφορές , απο αεροπορικές και απο ξενοδοχεία! Πήραμε λοιπόν το ποδηλατάκι μας και πεταχτήκαμε μια ποδηλατοβολτούλα μέχρι ...ΠΑΦΟ (ΚΥΠΡΟΣ)....Την ιδια στιγμή κανονικά γίνονταν και οι καθιερωμένες κυριακάτικες ποδηλατοβόλτες απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ στην Πιερία..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ