Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση Σωματείου συνταξιούχων Λιτοχώρου

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να επιστραφούν αναδρομικά σε συνταξιούχο τα παρακρατηθέντα: δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας από την κύρια, την επικουρική σύνταξη και τις κρατήσεις που έγιναν με τον ν.4093/2012 για όσους είχαν άθροισμα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.


Επειδή η απόφαση δημιουργεί προσδοκίες και ερωτήματα σε όλους τους συνταξιούχους, το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου κι η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (ΕΤΜ). διευκρινίζουν ότι “η απόφαση είναι πρωτόδικη και ο ΕΦΚΑ έκανε έφεση. Δεν είναι ιστορική απόφαση, όπως την ονόμασαν ορισμένοι για ευνόητους λόγους. Τέτοιες αποφάσεις έχουν βγει κι άλλες και ακολουθούν τον μακροχρόνιο δρόμο της δικαιοσύνης, που αν τελικά τελεσιδικήσουν έρχονται οι κυβερνήσεις και τις καταργούν με νόμο. Αυτό έγινε και με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 που έκρινε αντισυνταγματικό το κόψιμο των συντάξεων. Αυτή η απόφαση όπως και άλλες πρωτόδικες αποφάσεις που αφορά όλους τους συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που επίμονα αρνείται να δώσει τα χρωστούμενα σε όλους τους συνταξιούχους. Κανένας συνταξιούχος δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ επιστροφή από δικαστικές αποφάσεις”.

Όπως σημειώνει το σωματείο, “τα μόνα χρήματα που πήραν πίσω οι συνταξιούχοι δόθηκαν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης κάτω από τους μεγάλους αγώνες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων, όπως έγινε με τον ΕΟΠΥΥ και με τις επικουρικές”. Γι΄αυτό καλεί τους συνταξιούχους να απευθύνονται στα σωματεία τους και να μην προσφεύγουν σε αγωγές.

“Μπροστά μας έχουμε τις νέες περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου και καλούμε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο μαραθώνιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιουχικών Οργανώσεων” αναφέρει το σωματείο και καλεί τους ενδιαφερόμενους για περαιτέρω ενημέρωση στο γραφείο του στο Λιτόχωρο (δίπλα στο ΚΑΠΥ) Δευτέρα με Σάββατο 09 – 13 το πρωί.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 13 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, για το συλλαλητήριο των συνταξιούχων κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ