Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Καθιερώνεται η υποχρεωτική κάρτα υγείας αθλητή από 01/01/2019


Όλοι οι αθλητές και αθλήτριες θα εξετάζονται από καρδιολόγο, που θα δίνει τη συγκατάθεσή του ή όχι για να συνεχίσουν να γυμνάζονται και να αγωνίζονται.


Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): «Είναι τουλάχιστον θλιβερό το 2018 σε μια εποχή που θέλουμε ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτου ηλικίας να αθλείται, που προσπαθούμε να ξαναστήσουμε τις αθλητικές μας υποδομές, να ξαναζωντανέψουμε τα προγράμματα άθλησης για όλους, να έχουμε μόνο στο Νομό Αττικής 48 αιφνιδίους θανάτους το έτος, νέων ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη.

Πλέον κανένα παιδί, κανένας αθλητής, κανένας νέος άνθρωπος ο οποίος αθλείται μέσω του σωματειακού αθλητισμού δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διοργάνωση, σε αθλητική δραστηριότητα, εάν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο ο οποίος όμως μπορεί να μας καταδείξει σοβαρότατα προβλήματα.

Σκοπός μας είναι να μην κινδυνεύει ή τουλάχιστον να πάρουμε όσα μέτρα είναι δυνατόν ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός παιδιού μας, κανενός νέου ή μεγαλύτερου αθλητή. Είναι το πρώτο βήμα, προφανώς θα υπάρξουν και δυσκολίες, μουρμούρες και δυσλειτουργίες, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω και νομίζω ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια.


Α.ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την ελληνική καρδιολογική εταιρία, με νοσοκομεία που έχουν εμπειρογνωμοσύνη στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό εθνικό σχέδιο, πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους ανθρώπους και στους αθλητές οφείλεται συνήθως σε αδιάγνωστες και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, σε γονιδιακές μεταλλάξεις που ευνοούν μια ευρύτερη κατηγορία νοσημάτων οι λεγόμενες αρρυθμιογόνες μυοκαρδιοπάθειες.

Με αυτή την παρέμβαση, πέρα από το ατομικό, οικογενειακό ιστορικό και την κλινική εξέταση, προστίθεται το καρδιογράφημα το οποίο έχει αυξημένη διαγνωστική ευαισθησία και για τη δυνατότητα να διαβάζεται σωστά, θα υπάρξει ειδική επιμόρφωση στους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, πλην των καρδιολόγων


Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας): Μια απλή διάγνωση στο ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να σώσει μια ζωή. Θα εκπαιδεύσουμε γιατρούς που δεν είναι καρδιολόγοι, όμως έκαναν γνωματεύσεις για αθλητές, ώστε να μπορούν κι εκείνοι με τη σειρά τους να κάνουν διάγνωση.

Τέλος, θέλω να τονίσω πως εκτός από τη διάγνωση, εκτός από την τομή αυτή, η φιλοδοξία μας είναι να αυξήσουμε και τους τρόπους, αλλά και τους ανθρώπους που μπορούν να διασώσουν τον νέο άνθρωπο την ώρα που θα υποστεί κάτι στους αθλητικούς χώρους. Το να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα και μία γνώση διασώστη σε πολλούς ανθρώπους, με τη χρήση του απινιδωτή, με τη γνώση των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν ώστε να σωθεί μια ζωή είναι μια δεύτερη φιλοδοξία στην οποία ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε».


Ι. ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): Είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των πολιτών, νέων ανθρώπων και οικογενειών οι οποίοι έχουν εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Για την κάρτα υγείας αθλητή θα σας αναφέρω τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι διαχωρίζεται από το δελτίο αθλητικής ιδιότητας, δεν είναι πλέον ένα ενιαίο έγγραφο είναι ένα ξεχωριστό έγγραφο, το δεύτερο είναι ότι αποτελεί προσωπικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του αθλητή διότι συμπεριλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, το τρίτο είναι ότι εκδίδεται ατελώς και έχει ισχύ για ένα έτος. Να προσθέσω ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να ενσωματώσει την κάρτα υγείας ούτως ώστε οι γονείς των μαθητών που είναι κάτοχοι αυτής της κάρτας να μην είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και δεύτερη διαδικασία προκειμένου να βγάλουν το σχετικό πιστοποιητικό το οποίο μέχρι σήμερα αναζητούσε το Υπουργείο Παιδείας».


Α. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ (από την ομάδα εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας): «Γιατί κάνουμε προγνωστικό έλεγχο; Επειδή τα νοσήματα που πλήττουν τους νέους ανθρώπους, έχουν πρώτη εκδήλωση τον αιφνίδιο θάνατο. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου, στον οποίο πρέπει να φτάσουμε εμείς πρώτοι, πριν φτάσει ο θάνατος. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η μεγάλη προληπτική παρέμβαση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα της εκπαίδευσης στο θέμα του καρδιογραφήματος, τη διακρίνουμε σε δύο επίπεδα. Αφενός στο επίπεδο των γιατρών που δεν είναι καρδιολόγοι, όμως μέχρι τώρα ασχολούνταν με τον αθλητισμό, τους οποίους εντάσσουμε στο νέο γνωστικό αντικείμενο και τους εκπαιδεύουμε για να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα για τους καρδιολόγους υπάρχει η προοπτική της συνεχούς εκπαίδευσής τους για να μπορούν να εξελίσσονται».