Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Εκδήλωση Ένωσης Ποντίων Πιερίας 25/11/2018.

Μια εκδήλωση πλούσια σε συναισθήματα και συμβολισμούς για τον Ποντιακό Ελληνισμό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο κινηματοθέατρο ¨Ευκαρπίδη¨.

Η παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους ¨ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ¨ του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη καθώς και το video art της ΕΡΤ 3 με τίτλο ¨Δέηση στον Πόντο¨ του Δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη δημιούργησε συγκίνηση αλλά και δέος στους παρευρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο πόσο περήφανος νοιώθει ο Ελληνισμός του Πόντου που διατηρεί και διασώζει μέχρι και σήμερα τον αρχαιοελληνικό χορό Πυρρίχιο μέσο του ποντιακού χορού ΣΕΡΑ, ο οποίος όπως ανέφερε είναι εξέλιξη της αρχαίας Πυρρίχης έχοντας υποστεί στο πέρασμα των αιώνων μεταλλαγές και διαφοροποιήσεις, χωρίς όμως ουσιαστική αλλοίωση, γιατί διατήρησε το χαρακτήρα των αρχαίων Πυρρίχιων στη στάση, στα βήματα, στην έκφραση και στην κίνηση.

Συνεχάρη τον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Κεμανετζίδη και όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της ταινίας ¨ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ¨ καθώς και τον Δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη για το video art ¨Δέηση στον Πόντο¨ και ευχήθηκε να υπάρξουν και άλλοι μιμητές τέτοιων πρωτοβουλιών που αναγάγουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια από καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην ταινία τον Παναγιώτη Ασλανίδη, τον Στάθη Παυλίδη τον Δήμητρη Ξενιτόπουλο, και τον Ηρακλή Αδαμίδη.

Αναμνηστικές πλακέτες έδωσαν στον Χρήστο Κεμανετζίδη και Γιώργο Γεωργιάδη εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου ο Κώστας Παπουτσίδης και ο Μίμης Συμεωνίδης.