Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Για την σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πιερίας

Με το υπ. αρ. 178920/ΓΔ5/24-10-2018 του ΥΠ.Π.Ε.Θ. υπενθυμίζεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η δυνατότητά τους να σιτίζονται στις στρατιωτικές λέσχες. Ωστόσο στον αναρτημένο πίνακα που μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.minedu.gov.gr/rss/37659-11-10-18-pinakas-me-tis-stratiotikes-lesxes-gia-ti-sitisi-anapliroton-ekpaideftikon-2

παρατηρούμε ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχει εξαιρεθεί ο νόμος Πιερίας, παρά το ότι έχουν συμπεριληφθεί γειτονικοί νομοί (Ημαθίας, Κιλκίς, Λάρισας, Τρικάλων, Βόλου κλπ).

Να υπενθυμίσουμε ότι και στο Ν. Πιερίας υπηρετούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, γενικών και μουσικών ειδικοτήτων, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να μετακινούνται καθημερινά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Ακίνητα προς ενοικίαση στην Κατερίνη υπάρχουν ελάχιστα και με υψηλό ενοίκιο λόγω των Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται στη στέγαση προσφύγων και μεταναστών.

Έτσι ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός που θα αναγκαστεί να μείνει στην Κατερίνη, αν καταφέρει να βρει σπίτι, θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το υψηλό ενοίκιο και ένα υψηλό κόστος διαβίωσης. Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους συναδέλφους αναπληρωτές, παρά το ότι δεν διαθέτουν μέσο μετακίνησης, αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά σε περισσότερα από ένα διαφορετικά σχολεία.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι αναπληρωτές είτε ν’ αρνούνται το διορισμό είτε να μην συμπεριλαμβάνουν το Ν. Πιερίας στις προτιμήσεις τους με συνέπεια να υπάρχουν κενά που δεν καλύπτονται για μεγάλο διάστημα ή και καθόλου στη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι και στο Ν. Πιερίας υπάρχει λέσχη αξιωματικών που εδρεύει στο Λιτόχωρο και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον παραπάνω πίνακα. Εκτός αυτού υπάρχει και λέσχη σίτισης των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Κατερίνης, όπου θα μπορούσε ληφθεί μέριμνα για να εξυπηρετεί και τους αναπληρωτές. Τέλος, αν δεν επιλεγεί καμία από τις προηγούμενες λύσεις, θα μπορούσε η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε, στους νομούς που δεν υπάρχουν στρατιωτικές λέσχες, να δοθεί στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ένα επίδομα σίτισης.

Οι αναπληρωτές που υπηρετούν στο Ν. Πιερίας δεν είναι εκπαιδευτικοί Β΄ κατηγορίας. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Αλλά και οι μαθητές της Πιερίας δεν είναι μαθητές Β΄ κατηγορίας. Δικαιούνται εξίσου με τους υπόλοιπους μαθητές ανά την ελληνική επικράτεια να έχουν από την Πολιτεία την ίδια αντιμετώπιση. Δικαιούνται να έχουν τους καθηγητές τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν ώστε να αρθεί η εν λόγω αδικία.

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών