Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

«Το 2019 ας γίνουμε Όλοι αιτία καλού»

Του Σάββα Χιονίδη - Δήμαρχος Δ. Κατερίνης.

- Καλωσορίζουμε σε λίγες ημέρες το νέο έτος, το 2019. Μια κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για το Δήμο Κατερίνης, συνεπώς για όλους μας.


Στην Ευρώπη το κύμα μεταναστών και η οικονομική κρίση δοκιμάζουν τις αξίες και τις αρχές των ευρωπαϊκών λαών αλλά και τις τοπικές μας κοινωνίες. Από το κοινωνικό κράτος, τον ανθρωπισμό και τη φιλευσπλαχνία, στην επιφυλακτικότητα και το φόβο που γεννά η εγγύτητα και το πλήθος των μεταναστών και των προσφύγων, στην αβεβαιότητα που γεννά η οικονομική κρίση.

Αναζητούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις διαχρονικές αξίες μας και στη δυσβάστακτη πραγματικότητα. Και όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία στο λαϊκισμό και σε -ισμούς, να θολώνουν το τοπίο. Οι ευρωεκλογές θα αποτυπώσουν το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις νέες συνθήκες. Ας ελπίσουμε ετεροβαρές προς τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στην Ελλάδα θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Μετά από οχτώ συναπτά έτη της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, η κοινωνία αναζητά το καταλληλότερο Πρωθυπουργό με τη καταλληλότερη ομάδα συνεργατών.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες οφείλουμε αυτή τη φορά στους εαυτούς μας να αναλάβουμε την ευθύνη να κρίνουμε και να συγκρίνουμε αρχές, ιδέες, πρόγραμμα και πρόσωπα, που διεκδικούν την εμπιστοσύνη μας. Με λογική και πραγματισμό απέναντι στο λαϊκισμό και στα στερεότυπα. Χρειάζεται η βεβαιότητα προόδου με δικαιοσύνη και ισότητα, με ευκαιρίες για όλους και ποιότητα δημοκρατίας.

Στο Δήμο Κατερίνης, σε 5 μήνες, θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου. Με έναν νέο εκλογικό νόμο - την απλή αναλογική - που απαιτεί βαθιά γνώση της αυτοδιοίκησης και του Δήμου για να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία ή αδιαφάνεια και διαπλοκή.

Το δίλημμα των εκλογών είναι εάν θα θέσουμε σε κίνδυνο ότι πετύχαμε ή θα συνεχίσουμε με ασφάλεια και σιγουριά βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας.

Πετύχαμε όταν η Ελλάδα βυθιζόταν στην κρίση. Τώρα που η Ελλάδα περπατά μπροστά εμείς μπορούμε να τρέξουμε, να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη μας, να ενισχύσουμε την τοπική μας κοινωνία και τους ανθρώπους της.

Πιστεύω ότι η Κατερίνη μεταμορφώθηκε, άλλαξε προς το καλύτερο. Στα χρόνια της ύφεσης, όταν οι άλλοι Δήμοι κατέρρεαν, κατάφερε να υλοποιήσει δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα υποδομής και δράσεις. Σήμερα είναι ένας Δήμος καινοτόμος, οικονομικά ισχυρός, διοικητικά εύρυθμος, εξωστρεφής παράδειγμα προς μίμηση.

Πιστεύω ότι αρκεί η καθεμιά και ο καθένας να θυμηθεί πως ήταν η πόλη και πως άλλαξε. Περπατώντας στα πεζοδρόμιά της, βλέποντας τα δενδροφυτεμένα δρομάκια της, επισκεπτόμενος τα σχολεία της, τις παιδικές της χαρές, τους αθλητικούς χώρους, το Ειδικό σχολείο, τα Πάρκα, τις πλατείες, να κυκλοφορήσει και να σταθμεύσει στους ελεγχόμενους χώρους, να επισκεφτεί το Δήμο και τις υπηρεσίες του.

Όσα δεν δείτε όπως θα θέλατε να είναι, όσα άφτιαχτα σας ενοχλήσουν, όσα δεν είναι όμορφα και όπως μας αξίζουν, καταγράψτε τα, σημειώστε τα. θα τα δείτε την επόμενη τετραετία. Τα έχουμε σχεδιάσει και θα τα φτιάξουμε.

Όπως φτιάξαμε αυτά που βλέπετε, αυτά που καθημερινά βιώνετε. Γιατί η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Και εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου, παλαιοί και νέοι, τεκμηριώνουμε τη βεβαιότητά μας, τις προθέσεις και τις ικανότητές μας.

Καλή χρονιά, με υγεία, με χαμόγελο. Και το 2019 ας γίνουμε όλοι αιτία καλού για τη γειτονιά μας, για το Δήμο Κατερίνης, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για όλους μας.Με τιμή

Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης
Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “Πολίτες σε Δράση”