Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Πόσες ακόμα απώλειες αδέσποτων ζώων πρέπει να θρηνήσουμε;


Του Ιορδάνη Χοτουρίδη (Κτηνίατρου).

Την Πέμπτη 27.12.18 στις 9.30 το πρωί και ενώ βρισκόμουν στο χώρο του ιατρείου μου, ένας περαστικός νεαρός ήρθε και με ενημέρωσε ότι σχεδόν απέναντι στη μέση του δρόμου είχε χτυπηθεί ένα σκυλί από διερχόμενο αυτοκίνητο.


Βγήκα έξω και όντως αυτό είχε συμβεί, μετακίνησα το ζώο από τη μέση του δρόμου στην άκρη και το φέραμε μπροστά στην πόρτα του ιατρείου μου. Το σκυλί με μια πρώτη εξέταση φαινόταν ότι πονούσε και πολύ πιθανόν να είχε κάταγμα στο οπίσθιο πόδι.


Καθότι το σκυλί αδέσποτο, γιατί το γνώριζα, άρχισα να επικοινωνώ με τους αρμόδιους για την περίπτωση ούτως ώστε να μεταφερθεί το ζώο στους δύο συμβεβλημένους με το Δήμο Κατερίνης κτηνιάτρους. Μίλησα πρώτα με τον ζωοκόμο ο οποίος μου δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτοκίνητο και ότι έπρεπε να μεριμνήσει για τη μεταφορά του ζώου ο «’Αργος Κατερίνης». Μίλησα στη συνέχεια με εκπρόσωπο του «Άργος Κατερίνης» ο οποίος με τη σειρά του μου δήλωσε ότι πρέπει να μεταφέρει το σκυλί ο Δήμος Κατερίνης. Επικοινώνησα μετά με τους δύο συμβεβλημένους κτηνιάτρους οι οποίοι μου δήλωσαν ότι αμφότεροι απουσίαζαν.


Μη βρίσκοντας άκρη επικοινώνησα στη συνέχεια με εκπρόσωπο του «Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης» και με υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που επιδεικνύει ενδιαφέρον σε θέματα αδέσποτων ζώων και οι οποίοι με τη σειρά τους με καθησύχασαν λέγοντας ότι σε λίγο θα έρθει κάποιος για την περισυλλογή του ζώου.


Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το ιατρείο μου πέρασε μόνο ο εκπρόσωπος του «’Αργος Κατερίνης» για να δει την κατάσταση του ζώου. Η ώρα βέβαια περνούσε, κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από το ιατρείο και επειδή το ζώο άρχισε να αιμορραγεί, αποφάσισα ότι είναι επιβεβλημένο να επέμβω κτηνιατρικά. Όντως αυτό έκανα, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της μεγάλης καθυστέρησης, κάνοντας τα απαραίτητα ράμματα και χορηγώντας τη δέουσα φαρμακευτική αγωγή.


Επειδή όμως με είχε εξοργίσει ο εμπαιγμός και όλη αυτή η στάση των υπευθυνο-ανεύθυνων που δήλωναν και με καθησύχαζαν ανά πάσα στιγμή ότι κάποιος αρμόδιος θα ενδιαφερθεί για το ζώο, επικοινώνησα με την αρμόδια αντιδήμαρχο για τα θέματα περισυλλογής αδέσποτων ζώων και ενώ είχαν ήδη περάσει δύο ώρες και πλέον η ώρα είχε πάει 11.30π.μ.!!! και δεν είχε εμφανιστεί κανένας. Η ίδια μου δήλωσε ότι υπεύθυνος για την έλλειψη αυτοκινήτου για τη μεταφορά ζώων είναι ο ζωοκόμος δυνάμει της σύμβασής του με τον Δήμο Κατερίνης.


Το αποτέλεσμα της όλης αυτής καθυστέρησης μέχρι να βρεθεί ο υπεύθυνος ήταν το ζώο να καταλήξει παρά το γεγονός ότι όλη αυτή την ώρα συνεχώς με καθησύχαζαν ότι σύντομα κάποιος θα έρθει στο ιατρείο μου να επιληφθεί της κατάστασης αλλά δυστυχώς είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.



Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:


α. Από τα δεκάδες αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Κατερίνης είναι δυνατόν να μην μπορούσε να διατεθεί ένα για τη διακομιδή τραυματισμένων ζώων σε περίπτωση που ο ζωοκόμος αδυνατεί να ανταποκριθεί;


β. Σε επόμενες περιπτώσεις τραυματισμών ή δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων λόγω χρονοτριβής των αρμοδίων του Δήμου Κατερίνης θα υπάρξουν και άλλες απώλειες ζωής;


γ. Πώς είναι δυνατόν η αρμόδια αντιδήμαρχος να επιρρίπτει ευθύνες στον ζωοκόμο ο οποίος προσελήφθη από τον ίδιο τον Δήμο Κατερίνης;


Y.Γ. Για να προλάβω αυτούς που μπορεί να αναρωτηθούν γιατί δεν επενέβην νωρίτερα στο εν λόγω περιστατικό, σπεύδω να απαντήσω ότι με την κτηνιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας είναι αποκλειστικά επιφορτισμένοι και υπεύθυνοι οι συμβεβλημένοι με το Δήμο Κατερίνης κτηνίατροι και ότι σε περίπτωση που θα υπήρχε κάποια επιπλοκή θα μπορούσα να κατηγορηθώ γι’ αυτό καθώς δεν θα είχα καμία τυπική δικαιοδοσία.


Με εκτίμηση

Ιορδάνης Χουτουρίδης
Κτηνίατρος