Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Απόφαση αναβολής (2/12/2019) από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου


Σε σχέση με την προγραμματισμένη εκδίκαση (03-12-2018) της συλλογικής αγωγής για τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου (αφορά πέραν των 200.000 δανειοληπτών) ενώπιον του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε δανειολήπτη και καταναλωτή, για τα ακόλουθα:


Η αντίδικος Τράπεζα, δίχως να έχει ενημερώσει προηγουμένως κάποιο από τα μέλη της Νομικής μας Ομάδας, εμφανίστηκε στο ακροατήριο και αιτήθηκε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε δίκη ιδιώτη που προηγήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Η Νομική Ομάδα του Συλλόγου, κκ Βενιέρης Ιάκωβος - Γιαννόπουλος Παναγιώτης - Μαρινάκος Μάριος - Πράτας Αντώνης - Αλεξόπουλος Αλέξης - Καλτσάς Γιώργος, αντέλεξε με τα επιχειρήματα ότι:


A. Είχε γίνει ήδη αιτηση από το καλοκαίρι στον Άρειο Πάγο να συνεκδικασθεί η Συλλογική Αναίρεση μαζί με την παραπεμφθείσα στην Ολομέλεια. Το ίδιο Δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό αυτό το αίτημά μας, με το σκεπτικό ότι τα δικόγραφα των δύο αναιρέσεων δεν συσχετίζονται, ενώ τα κριτήρια παροχής δικαστικής προστασίας στη συλλογική δίκη είναι διαφορετικά από τα κριτήρια παροχής προστασίας σε ατομική αγωγή.


Β. Είχαμε ήδη αιτηθεί από το καλοκαίρι να προσδιοριστεί στην σημερινή δικάσιμο η συλλογική αναίρεση κατά προτίμηση, ακριβώς λόγω της τεράστιας κοινωνικής και δικαϊκής σημασίας της, και ενώ το αίτημά μας έγινε δεκτό, με την αναβολή που μεθόδευσε η τράπεζα πέτυχε την παρέλκυση που επεδίωκε .


Γ. Ότι η τράπεζα σκόπιμα και μεθοδευμένα επιδιώκει την αναβολή διότι έχει τεράστια οικονομικά κέρδη από τα δάνεια σε ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου και τον καταχρηστικό όρο της ισοτιμίας, για κάθε μήνα που αυτός διατηρείται.


Δ. Ότι αντίθετα οι δανειολήπτες επιβαρύνονται με καταχρηστικές χρεώσεις, εκδίδονται σε βάρος τους διαταγές πληρωμής, και επισπεύδονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί από αυτά τα δάνεια ενώ την ίδια ώρα τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία της χώρας, αναστέλλουν την έκδοση αποφάσεων, αναμένοντας την έκδοση απόφασης επί της Συλλογικής Δίκης.


Ε. Ότι κανένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους μας ποτέ δεν ενημερώθηκε για το αίτημα αναβολής από την αντίδικο τράπεζα, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έγινε αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθούν και να κατατεθούν στην γραμματεία του Δικαστηρίου την 27-11-2018 4.428 δικαστικά πληρεξούσια δανειοληπτών-μελών μας.


Παρόλα αυτά το αίτημα της τράπεζας έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο, μετά από διάσκεψη, οπότε και δόθηκε αναβολή για ένα χρόνο αργότερα (ασυνήθιστος χρόνος αναβολής), ήτοι στις 2/12/2019.


Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες, σημειώνουν πως, «…η πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η νίκη είναι κοντά, αναβλήθηκε απλά για μερικούς μήνες ακόμα. Τερτίπια και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, μόνο χρόνο μπορούν να κερδίσουν, αλλά όχι την ουσία και το δίκαιο που είναι με το μέρος μας…»


Ενώ από την πλευρά του ο Προέδρος του ΣΥΔΑΝΕΦ, κ. Παντελής Αντωνιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά : «…Δυστυχώς για άλλη μια φορά, πήρε αναβολή η προσπάθεια επίτευξης πραγματικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς είναι γνωστό και αποδεδειγμένο οικονομικά, πως η άμεση δικαίωση στον Άρειο πάγο, αυτών των χιλιάδων δανειοληπτών -ενώ δεν υφίσταται καμία ζημιά για τα τραπεζικά ιδρύματα- θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομική ανάπτυξη, καθώς το καπέλο των καταχρηστικών ποσών που καταβάλλουν σήμερα οι δανειολήπτες, θα επέστρεφε στο πορτοφόλι των νοικοκυριών και ως εκ τούτου στην αγορά…» .



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ