Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Κάλεσμα για συνδρομή των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος. Όχι σε παράνομες χωματερές.

Για μια ακόμα φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το λυπηρό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων και κοινών απορριμμάτων από ασυνείδητους σε περιοχές του Δήμου Δίου – Ολύμπου...

προξενώντας περιβαλλοντική ρύπανση και οικτρή εικόνα.

Όπως γνωρίζετε, υποχρέωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου είναι η αποκομιδή μόνον των αστικών απορριμμάτων από κάδους, για τα οποία υπάρχει και η αντίστοιχη χρέωση του ανταποδοτικού δημοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, συνεισπραττόμενου με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η απόρριψη των μπάζων και ογκωδών αντικειμένων γίνεται στο Χ.Υ.Τ.Α. Λιτοχώρου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με μέριμνα και δαπάνη του ιδιώτη.

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου σε συνεργασία με το προσωπικό και τα μηχανήματα της τεχνικής υπηρεσίας, της ΔΕΑΔΟ και της ΔΕΥΑΔΟΛ οργάνωσαν εκστρατεία καθαριότητας που συνίσταται στην περισυλλογής των μπάζων και των απορριμμάτων από τις αυτοσχέδιες χωματερές, που διήρκησε περίπου δύο (2) μήνες.

Ειδικότερα απομακρύνθηκαν τα μπάζα και τα απορρίμματα από τις παράνομες χωματερές στις περιοχές:

· Στη Σκοτίνα/Λεπτοκαρυά, ανατολικά από τα διόδια,
· Στην Πλάκα, (όριο με Λεπτοκαρυά),
· Στη Νέα Έφεσο, στα όρια με το δήμο Κατερίνης,
· Στους Νέους Πόρους, πίσω από το γήπεδο,
· Στον Πλαταμώνα, παραπλεύρως του σχολείου, στις παλιές γραμμές και πίσω από το γήπεδο.

Αποκαταστάθηκαν έτσι και εξωραΐστηκαν όλες οι περιοχές αυτές, που οι ασυνείδητοι μετέτρεψαν από φυσικούς θύλακες πρασίνου σε εστίες μόλυνσης.

Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν από το Δήμο και πινακίδες με την ένδειξη: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΨΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΖΩΝ» προς ενημέρωση των πολιτών.

Το συνολικό κόστος των ενεργειών αυτών καθαρισμού των παράνομων χωματερών ξεπέρασε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος και η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επανεμφάνιση τους. Η ανομία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει!

Η χρήση των πινακίδων στα σημεία όπου ήδη πραγματοποιήθηκαν οι καθαρισμοί αλλά και η αστυνόμευση μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα. Χωρίς όμως τη συνδρομή των πολιτών η όποια προσπάθεια θα πάει χαμένη.

Παρακαλούνται, οι πολίτες του δήμου που έχουν γνώση και παρατηρούν την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων να ενημερώνουν άμεσα τον Δήμο Δίου - Ολύμπου με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας παράνομων χωματερών να καταγγέλλουν καταθέτοντας – με πλήρη εχεμύθεια – στοιχεία (αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, φωτογραφίες από κινητό κλπ) τους παραβάτες στο email dion-olympos@dion-olympos.gr ή στα τηλέφωνα 2352061445 και 2352350100 και να αποστέλλουν τα στοιχεία στη διεύθυνση Δήμος Δίου – Ολύμπου, Αγ. Νικολάου 15, Λιτόχωρο 602 00.

Οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά.

Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας!


Λιτόχωρο, 19 Δεκεμβρίου 2018
Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης