Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Της Νένας Μεϊμάρη
Μετάφραση από την αγγλική γλώσσα: Κωνσταντινίδου Χαρούλα

Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι μία γιορτή που επικεντρώνεται στα επιτεύγματα και την ανεξαρτησία των γυναικών.

Πράγματι, οι γυναίκες σήμερα μπορούν να είναι περήφανες για τις θέσεις που κατέχουν ως πιλότοι, αστροναύτες, εφευρέτριες, στρατιωτικά στελέχη και πολλά άλλα. Έχουν ξεκάθαρη ηγετική ταυτότητα και σκοπό. Αισθάνονται ότι είναι μέρος της αγοράς εργασίας, ξέρουν τι θέλουν και το επιδιώκουν. Οι γυναίκες είναι ικανές και η ικανότητα αυτή είναι ορατή μέσα από προσωπικότητες όπως η Έλλεν Κέλλερ, η Τζέιν Όστιν, η Μητέρα Τερέζα, η Κόκο Σανέλ, η Μαρί Κιουρί, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και πολλές άλλες. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την τόλμη και την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη; Ποιος μπορεί να αρνηθεί το καλλιεργημένο πνεύμα τους και το βαθύτατο αίσθημα του υποστηρικτικού ρόλου που διαδραματίζουν στην κοινωνία;

Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε έναν κόσμο δίχως γυναίκες! Μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς την καθημερινή παρουσία τους;

Τώρα, ωστόσο, το ερώτημα είναι αν οι γυναίκες κατανοούν τη δυναμική που έχουν. Γιατί πολλές από αυτές επιτρέπουν στους εαυτούς τους να χρησιμοποιούνται με αρνητικό και καταστροφικό τρόπο; Δεν θα έπρεπε να λειτουργούν προληπτικά με μία σύγχρονη νοοτροπία; Δεν θα έπρεπε να βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιτυχημένους ανθρώπους σε οποιοδήποτε ρόλο αποφασίσουν να έχουν στη ζωή τους; Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουν την τελειότητα και να προσπαθούν να ξεπεράσουν την προκατάληψη μεταξύ των δύο φύλων;

Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ του επαγγελματικού προσανατολισμού και της αντρικής παρουσίας. Ο σεξισμός ζει και βασιλεύει. Σε διεθνές επίπεδο, η απόλυτη φτώχεια, η εμπορία γυναικών, η κακομεταχείριση και οι διακρίσεις αποτελούν πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Η μητρότητα απαιτεί πολύ κόπο και πολύ ενέργεια.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι γυναίκες όχι μόνο είναι σε θέση να επιβιώσουν υπό τέτοιες δύσκολες συνθήκες αλλά και να προοδεύσουν σε έναν κόσμο προσανατολισμένο στο αρσενικό γένος, μόνο αν αποφασίσουν ότι πραγματικά το θέλουν. Διαβάζουμε στις Παροιμίες ότι η γυναίκα είναι άξια, γεμάτη ενέργεια, δυναμική, έχει χρήματα, της αρέσει να βοηθάει, δεν φοβάται το χειμώνα, είναι ντυμένη με δύναμη και αξιοπρέπεια, ανοίγει το στόμα της με σοφία και είναι ευγενική. Πράγματι, οι γυναίκες είναι προικισμένες και τους έχουν δοθεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ζήσουν μία δυναμική και γεμάτη ζωή. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, αλλά κάθε γυναίκα διαθέτει την εσωτερική δύναμη και τις ικανότητες που απαιτούνται για να είναι επιτυχής με τους όρους που εκείνη έχει θέσει και να επιτύχει τους στόχους της. Η αντίληψη αυτή υποστηρίζεται και από την επιστήμη. Η Dr. Caroline Leaf, πρωτοπόρος στο τομέα των νευροεπιστημών, εξηγεί: «Η επιστήμη μας δείχνει ότι είμαστε εκ γενετής δημιουργημένοι για την αγάπη με μία κλίση προς την αισιοδοξία…Η επιλογή είναι μπροστά μας. Μπορείς να αλλάξεις την αρνητική, τοξική σκέψη …τότε ο εγκέφαλός σου αντιδρά με ένα θετικό νευροχημικό αισθητήριο και αλλάζει η δομή που θα βελτιώσει τον νου σου» (Απόσπασμα από το βιβλίο Switch On Your Brain [Ενεργοποίησε το μυαλό σου] της Dr. Caroline Leaf).

Κλείνοντας, λοιπόν, καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν είναι θύματα. Μπορούν να επιλέξουν να αγαπούν τον εαυτό τους και να πράττουν ανάλογα υπερασπιζόμενες τα δικαιώματά τους ως ισότιμους παράγοντες και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας.

Οι γυναίκες μπορούν να μετατρέψουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.