Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Η παιδική χαρά είναι κάτι μαγικό.

Του Ναούμ Ευαγγελόπουλου*

Όταν ήμασταν παιδιά η «παιδική χαρά» ήταν κάτι μαγικό για μας. Η τσουλήθρα, η κούνια και η τραμπάλα μετατρέπονταν σε ο,τιδήποτε μπορούσαμε να φανταστούμε. Τώρα όμως, που είμαστε γονείς, αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια του παιδιού. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να ελέγξουμε το χώρο, ώστε το παιδί να τρέχει και γενικότερα να εκτονώνει την ενέργειά του με ασφάλεια. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε η δραστηριότητά του στην παιδική χαρά να ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.


Στο Δήμο μας μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια κεντρικά έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο χρειάζεται να διανύσουμε πολύ ακόμα δρόμο για να επιτύχουμε ποιοτική αναβάθμιση ολόκληρου του αστικού περιβάλλοντος για καθημερινές στιγμές δημιουργικού παιχνιδιού και χαλάρωσης σε παιδιά, γονείς και παππούδες, ειδικά όταν βλέπουμε παραδείγματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


«Δεν πρέπει να αρκούμαστε μόνο
σε τσουλήθρες, κούνιες και τραμπάλες…»



Σε διάφορες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν ευφάνταστες παιδικές χαρές που στη θέασή τους θέλουν και οι γονείς να παίξουν. Οι παιδικές αυτές χαρές δεν είναι μόνο χώροι εκτόνωσης. Είναι κέντρα ψυχαγωγίας. Είναι χώροι δημιουργικού παιχνιδιού και ανάπτυξης δεξιοτήτων, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν, να εμπνευστούν και να φανταστούν. Είναι χώροι που προσφέρουν πολλές υπηρεσίες και καλύπτουν ανάγκες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.


Το σημαντικότερο όμως, είναι η προφύλαξη και προστασία της δημόσιας αυτής περιουσίας. Δυστυχώς οι βανδαλισμοί αλλά και η κακομεταχείριση είναι φαινόμενα που σε ελάχιστο χρόνο αλλάζουν τελείως την εικόνα και τα επίπεδα ασφάλειας. Η συντήρηση, εποπτεία και φύλαξη των «παιδικών χαρών» ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημοτικών υπηρεσιών και των τοπικών αρχών.


Παράλληλα όμως

«όλοι εμείς οι πολίτες οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους χώρους αυτούς με σεβασμό και να τους προστατεύουμε σαν δική μας προσωπική και οικογενειακή περιουσία».


Ευαγγελόπουλος Ναούμ

Υποψήφιος για το Τοπικό Συμβούλιο Δημ. Κοινότητας Κατερίνης


ΚΟΥΚΟ#ΔΗΜΟΣ


* Ο Ευαγγελόπουλος Ναούμ είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Μπατάλα και έχουν δύο μικρά παιδιά. Είναι εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και μπορείτε να τον ακούτε ζωντανά στην εκπομπή του «Όλα είναι θέμα Παιδείας» στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 κάθε Τρίτη & Πέμπτη στις 20.00. Είναι Αντιπρόεδρος ΔημΤΟ ΝΔ Κατερίνης, μέλος του τομέα παιδείας ΝΔ και πρ. Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Πιερίας.