Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Βασίλης Τσακιρίδης δάσκαλος: Τιμούμε σήμερα 19η Μαΐου τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Τιμούμε σήμερα 19η Μαΐου τη Γενοκτονία των Ποντίων, τιμούμε τους Πόντιους που μαζί συμβάλλουν στην αναγέννηση του τόπου μας, με εργατικότητα, σύνεση, πάθος και αξίες κρατώντας τις παραδόσεις και φέρνοντας στη μνήμη τις θλιβερές αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας μας, για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί.


Ο άθλος των Ποντίων θα αποτελεί παράδειγμα σθένους κι ελπίδας για κάθε δοκιμαζόμενο λαό. Εκφράζω το σεβασμό μου στο αδούλωτο πνεύμα των Ελλήνων του Πόντου και βλέπουμε τις προσπάθειες των ποντιακών σωματείων και συλλόγων να μεταλαμπαδεύσουν από γενιά σε γενιά το μεγαλείο του ελληνικού ποντιακού πολιτισμού που ζει μες στις καρδιές μας. Είναι η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή σε όσους βίωσαν τον πόνο του ξεριζωμού και το δράμα της προσφυγιάς.

Γιατί όπως τόνισε ο φιλόσοφος Γιάσπερς καμιά πραγματικά δεν είναι τόσο σπουδαία για τη συνειδητοποίηση του εαυτού μας όσο η ιστορία μας. Λαοί που βυθίζονται στην οικονομική χρεοκοπία μπορούν να ξαναβρούν την οικονομική τους επιφάνεια. Λαοί όμως που χάνουν την ιστορική και πολιτιστική τους φυσιογνωμία είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν.