Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Aπολογιστικά δελτία συμμετοχής της ΕΦΑ Πιερίας στις δράσεις, Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019 και Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές.

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Για το 2019 το ICOM έχει επιλέξει ως θέμα εορτασμού «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Η ΕΦΑ Πιερίας συμμετείχε στη δράση με εκδηλώσεις στο Μουσείο του Δίου και στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (ΕΣΠΑ 2007-2013): 

Μουσείο Δίου:

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου του Δίου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, «Αντάμωμα Βλάχων-Σαρακατσάνων-Ποντίων». Ο χώρος ζωντάνεψε με παραδοσιακούς βλάχικους, σαρακατσάνικους και ποντιακούς χορούς και το κοινό ενημερώθηκε για την προέλευση και την εγκατάσταση της κάθε πληθυσμιακής ομάδας στην περιοχή του Δίου. Συμμετείχαν οι:

• Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δίου “Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ” (ομιλήτρια κ. Μαρία Ιατρού, Πρόεδρος κ. Κώστας Καραΐσκος, Χοροδιδάσκαλος κ. Πόπη Κουρίτα),

• Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας "Ο Κατσαντώνης" (ομιλητής κ. Χρήστος Κουτρουλός, Πρόεδρος κ. Γρηγόρης Λέφφας, Χοροδιδάσκαλος κ. Γιώργος Τσακνάκης).

• Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανακίων "Ο Πόντος" (ομιλήτρια κ. Σοφία Ελευθεριάδου, Πρόεδρος κ. Μαριάννα Ναβροζίδου, Χοροδιδάσκαλος κ. Χριστίνα Μετενίδου).

Την εκδήλωση υποστήριξε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡΦΕΟ).


Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων:


Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων υλοποιήθηκε στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων στις 11 Μαΐου 2019, με συνεργατική δράση της ΕΦΑ Πιερίας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν τα μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (οικογένειες με παιδιά) και αυτόνομοι επισκέπτες. Η δράση περιλάμβανε περιήγηση στο Πάρκο, αρχαιολογική παρουσίαση και εργαστήριο με θέμα την αγγειοπλαστική -αντί της προγραμματισμένης φυσικής δόμησης λόγω βροχόπτωσης- από την ΕΦΑ Πιερίας (Ε. Κλινάκη – Β. Κυπριανού) και αφήγηση – δραματοποίηση του παιδικού βιβλίου «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου» με θέμα την αρχαιοκαπηλία, από τη συγγραφέα - εκπαιδευτικό Σ. Βασιλειάδου.

Για όγδοη συνεχή χρονιά, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου σε όλη τη χώρα, η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. υλοποίησε την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Σκοπός της δράσης ήταν η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας συμμετείχε με επιτυχία στην συγκεκριμένη δράση, σε συνδιοργάνωση με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου. Οι εκδηλώσεις απευθύνονταν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό, ενώ η είσοδος για τις εκδηλώσεις ήταν ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα η δράση περιλάμβανε:

Α) Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, 8 Μαΐου 2019:

Κοινή δράση από την ΕΦΑ Πιερίας και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με στόχο τη βιωματική γνωριμία των μαθητών α΄θμιας εκπαίδευσης με το φυσικό περιβάλλον, τον μύθο και την πολιτιστική ταυτότητα του αρχαιολογικού χώρου.

1) «Ζώα και φυτά στο αρχαίο Δίον: Μύθοι-Τέχνη-Φύση».

Περιήγηση στο αρχαιολογικό πάρκο με επίκεντρο τα ζώα και τα φυτά στην τέχνη του αρχαίου Δίου, τους μυθολογικούς συσχετισμούς και τη φυσική τους παρουσία (ΦΔΕΔΟ: Θ. Νασοπούλου / ΕΦΑ Πιερίας: Μ. Παπαθανασίου- Σ. Κουλίδου- Γ. Αδαμίδης)

2) Εικαστικό εργαστήρι με κατασκευές από φυσικά υλικά και έμπνευση από τις απεικονίσεις φυτών και ζώων του Δίου (ΕΦΑ Πιερίας: Μ. Παπαθανασίου - Σ. Κουλίδου-Γ. Αδαμίδης)

Β) Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (ΕΣΠΑ 2007-2013), 10 & 13 Μαΐου 2019:

Κοινή δράση από την ΕΦΑ Πιερίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.Στόχος της δράσης ήταν η κατανόηση της σχέσης ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η βιωματική γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, τον μύθο και την πολιτιστική ταυτότητα του οικείου χώρου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν παιδιά προσχολικής αγωγής και μαθητές α΄θμιας και β΄θμιας εκπαίδευσης. Περιλάμβανε τα εξής:

1) «Πτηνόμορφα και μιξογενή όντα στην αρχαία τέχνη»
Αρχαιολογική παρουσίαση (ΕΦΑ Πιερίας: Ε. Κλινάκη)

2) «Παίζοντας μαθαίνω για τα ζώα του Ολύμπου»
Περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (10/5/2019, ΚΠΕ ΑνΟλ: B. Μπεκιροπούλου)
«Η χλωρίδα στη γειτονιά του Ορφέα» Περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (13/5/2019, ΦΔΕΔΟ: Θ. Νασοπούλου)

3) «Μυθικά ζώα: Θα σε φανταστώ, θα σε στολίσω και θα σε ονοματίσω» Εργαστήριο κοροπλαστικής (ΕΦΑ Πιερίας: Β. Κυπριανού)