Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Αστέριος Καστόρης: Νοσοκομείο Κατερίνης και ΤΟΜΥ. Τρία χρόνια σε τροχιά αναβάθμισης.

Το Νοσοκομείο Κατερίνης άρχισε να βγαίνει από την κρίση το 2016. Τότε, για πρώτη φορά μετά το 2010, έγιναν οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί γιατρών και προσωπικού.


Τότε δόθηκε χρηματοδότηση ύψους 7.000.000 ευρώ για την εξόφληση των παλαιών χρεών του Νοσοκομείου, χρέη που είχαν συσσωρευτεί από το 2010. Το γεγονός αυτό συνέβαλε ουσιαστικά στο να αρχίσει σταδιακά να ανακτά την αξιοπιστία του στην αγορά.

Η τακτική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου αυξάνεται σταθερά αυτά τα τρία χρόνια, παρά τις προσπάθειες υποτίμησης του έργου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Εν συντομία και προς ενημέρωση των πολιτών του Νομού Πιερίας παραθέτουμε τα εξής:

Το 2017 το Νοσοκομείο Κατερίνης έλαβε 8.512.000 ευρώ, ενώ για το 2019 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 9.500.000 ευρώ.

Επιπλέον έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού, με διαγωνισμούς σε εξέλιξη .Οι διαγωνισμοί αφορούν στην αγορά νέου μαστογράφου, εννέα μηχανημάτων για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και εξοπλισμό χειρουργείων.

Προσωπικό του Νοσοκομείου -Ο αριθμός των γιατρών αυτή την τριετία έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2016 εργάζονταν στο Νοσοκομείο 58 γιατροί. Σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 78, ενώ για υπογραφή στο υπουργείο βρίσκονται 4 ακόμα θέσεις γιατρών.

Πρόσφατα έγινε η κατανομή των πρώτων θέσεων γιατρών για τα Νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας .Το Νοσοκομείο Κατερίνης λαμβάνει 9 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των προκηρύξεων και η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους γιατρούς.

Όσον αφορά στο νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, αυτό ενισχύθηκε με 60 επιπλέον άτομα τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - Κορυφαία στιγμή για το Νοσοκομείο υπήρξε η λειτουργία 5 κλινών ΜΕΘ για πρώτη φορά το 2017. Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας τέθηκαν σε λειτουργία 100 ΜΕΘ σε όλη την χώρα. μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Κατερίνης. Περισσότερους από 450 ασθενείς, όχι μόνο του Νομού Πιερίας αλλά και γειτονικών Νομών, περιέθαλψε η ΜΕΘ από τον Φεβρουάριο του 2017. Με τις νέες προσλήψεις γιατρών ανοίγουν άλλες δυο κλίνες ΜΕΘ .

Η εκδίωξη του εργολάβου καθαριότητας και η πρόσληψη των καθαριστριών έφερε αξιοπρέπεια, καλύτερες αμοιβές στις εργαζόμενες και εξοικονόμηση πόρων.

Η επαφή των ασθενών με το προσωπικό διευκολύνεται με τη λειτουργία του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων από την άνοιξη του 2017, με βάση τον σχετικό Νόμο.

Το Φαρμακείο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας παρέμεινε ανοιχτό, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να κλείσει, εξυπηρετώντας 400 πολίτες με βιβλιάρια πρόνοιας με ψυχιατρικά φάρμακα.

Αντίστοιχες προσπάθειες ακυρώθηκαν και για το Νευρολογικό Ιατρείο και εργαστήριο το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας εξυπηρετώντας χιλιάδες πολίτες τον χρόνο.

Από την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ανακαινίστηκαν χώροι στο Παλιό Νοσοκομείο και χρησιμοποιούνται για το ΕΚΑΒ ,τον ΚΥΣΠΕ -κυλικείο, τον ξενώνα «Θάλεια».

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) άνοιξε τον Ιανουάριο του 2018 και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες.

Η δεύτερη λειτουργεί προσωρινά στους χώρους του πρώην ΙΚΑ. Σύντομα θα μεταφερθεί σε σύγχρονους χώρους στο Παλιό Νοσοκομείο.

Η προοπτική του συστήματος Υγείας - Η έξοδος από τα μνημόνια το 2018 επιτρέπει την ενίσχυση του συστήματος το οποίο έχει ακόμα κενά.

Σύμφωνα με τη δέσμευση της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των Υπουργών Υγείας για το 2019 θα προσληφθούν στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας 1000 άτομα ιατρικό προσωπικό και 1500 άτομα των άλλων ειδικοτήτων. Το σύστημα ενισχύεται, η προσπάθεια και ο αγώνας για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο να απαντά στις ανάγκες των πολιτών συνεχίζεται.


Τμήμα Υγείας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ