Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

Μια έκθεση φωτογραφίας αλλιώτικη από τις άλλες, με πρωταγωνιστές σαράντα νέους και νέες από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Σερβία και τη Ρουμανία και με θέμα: «Share your identity» άνοιξε τις πύλες της στην Αστική Σχολή Κατερίνης.

 Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας R1/2019, «Βασική Δράση 1-Μαθησιακή Κινητικότητα ατόμων-Κινητικότητα Νεολαίας» που υλοποιούν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Πνευματικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος».

Μοναδικές φωτογραφικές αποτυπώσεις των σημαντικότερων ιστορικών, θρησκευτικών και φυσικών μνημείων της Πιερίας και των τριών χωρών-εταίρων του προγράμματος.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν το απόγευμα της Τρίτης 27 Αυγούστου και παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος, η εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Φώντα Μπαραλιάκου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μνημεία που αποτελούν μερικές από τις ωραιότερες ψηφίδες που συνθέτουν το πολιτισμικό μωσαϊκό της περιοχής της κάθε χώρας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος σημείωσε: «Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου χαιρετίζω μετά πολλής χαράς την σημερινή έκθεση φωτογραφίας με πρωταγωνιστές τους νέους και τις νέες. Καταρχάς θέλω να καλωσορίσω τους επικεφαλής σεβαστούς Πατέρες από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και να τους ευχαριστήσω για την παρουσία τους σήμερα εδώ. Η εξωστρέφεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της νεολαίας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο εξαρχής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Η εξωστρέφεια αυτή αποβλέπει μεταξύ άλλων και στη συνεργασία με έγκυρους φορείς από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόγραμμα Erasmus+ για πρώτη φορά είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Μέσα από τη διεθνή κινητικότητα και συνεργασία του Erasmus+, η Ιερά μας Μητρόπολη και το Πνευματικό-Πολιτιστικό της Κέντρο αντλούν οφέλη σε επίπεδο εκπαιδευτικό και ερευνητικό. H επαφή με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς άλλων χωρών διευρύνει τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, στο μέτρο που τα μέλη της Κοινότητάς μας ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, τα οποία, ανεξάρτητα αν είναι περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένα, συνεισφέρουν στην εκπαιδευτική και πολιτισμική ώσμωση και εμπειρία».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής στους νέους του προγράμματος ενώ οι επικεφαλής της κάθε Αντιπροσωπείας ξενάγησαν το κοινό στα έργα της έκθεσης, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τη θεματολογία του φωτογραφικού υλικού.