Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στο Γυμνάσιο Περίστασης.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, με την ιδιότητα του Ελεγκτή Συνέδρου, επισκέφθηκε το Σχολείο μας το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και απόφοιτος του Γυμνασίου Περίστασης κύριος Νικόλαος Κυλώνης...

στο πλαίσιο της εθελοντικού χαρακτήρα πρωτοβουλίας των Ευρωπαϊκών Οργάνων «Επιστροφή στο Σχολείο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, κάθε υπάλληλος των επίσημων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επισκεφθεί το σχολείο στο οποίο φοίτησε και να ενημερώσει τους μαθητές για τις δράσεις της Ένωσης, να τους μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία για τον ρόλο και το έργο των θεσμικών της οργάνων, να τους μιλήσει για τη δική του σταδιοδρομία σε αυτά και να συζητήσει μαζί τους οποιοδήποτε άλλο θέμα θα ήθελαν να θίξουν οι μαθητές στη διάρκεια της παρουσίασης.


Η ημερίδα – παρουσίαση έγινε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Τάξης, σε κλίμα φιλικό και ζεστό, μέσα από τις διαδικασίες των ερωτωαπαντήσεων (γεωγραφικού και πολιτικού περιεχομένου), καθώς και της προβολής σε διαδραστικό πίνακα. Δεν έλειψε, βέβαια, ούτε το χιούμορ, καθώς στην έναρξη της παρουσίασης δόθηκε η ευκαιρία να αναγνωρίσουν αρκετοί μαθητές είτε τους γονείς τους είτε άλλα συγγενικά τους πρόσωπα την εποχή που οι τελευταίοι ήταν με τον επισκέπτη μας συμμαθητές στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο της Περίστασης!


Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρακινημένοι από τον ομιλούντα, έλαβαν με ενδιαφέρον μέρος στη συζήτηση, απάντησαν στις υποβληθείσες ερωτήσεις και εξέφρασαν με θάρρος και ευγένεια τις απορίες τους.

Ήταν μία άκρως εποικοδομητική εμπειρία για τα παιδιά, αφ’ ενός διότι έμαθαν για την Ευρώπη και τα επίσημα όργανα της Ε.Ε. μέσα από την προσωπική δράση κάποιου που υπηρετεί σε αυτά, άρα μακριά από καθετί θεωρητικό, αφ’ ετέρου δε διότι κατάλαβαν πως η προσπάθεια και η μελέτη καθιστούν εφικτό κάθε υψηλό στόχο που μπορεί να θέσει ο άνθρωπος.

Σε κάθε μαθητή προσφέρθηκε υλικό – βιβλία και ενημερωτικά έντυπα – τα οποία εστάλησαν στο σχολείο από το Λουξεμβούργο, έδρα του Ε.Ε.Σ., την ημέρα της παρουσίασης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την αμοιβαία έκφραση της επιθυμίας να υπάρξει – και στο άμεσο ει δυνατόν μέλλον – μια δεύτερη συνάντηση, στο Λουξεμβούργο αυτή τη φορά!


Αγαπητέ Νίκο Κυλώνη,

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εκ μέρους των Διδασκόντων Καθηγητών και των Μαθητών/τριών της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Περίστασης 


Η Διευθύντρια 
Κωνσταντίνα Μπέη.