Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Διαλεύκανση από την ελληνική αστυνομία υπόθεσης παράνομων ανασκαφών σε Πιερία και Θεσσαλία

Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, Ταξίαρχου Αστέριου Μαντζιώκα...

και της Προϊστάμενης του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλίας, Αστυνόμου Α’ Βάιας Ζύγρα, σχετικά με τη διακρίβωση δράσης δύο ομάδων, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, καθώς και στην κατοχή αρχαίων αντικειμένων.


Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας:


Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας προκειμένου σας παρουσιάσουμε μια πολύ σημαντική επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, η οποία αφορά την παράνομη δραστηριοποίηση ομάδας ημεδαπών που προέβαινε τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2018 στη διενέργεια παρανόμων ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Πιερίας, με σκοπό την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την αποκόμιση παρανόμου περιουσιακού οφέλους από την περαιτέρω πώλησή τους.

Θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι, η Ελληνική Αστυνομία έχοντας ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί κτήμα της ανθρωπότητας, ενέταξε στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, την προστασία των πολιτιστικών μας μνημείων και την διαφύλαξή τους για τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, μεταξύ των καθημερινών δράσεων που διεξάγουν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις για τη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίας, λοιπόν, αφορά μια πολύ σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την πρόοδο της πολύμηνης, επίμονης και εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, καταφέραμε να διακριβώσουμε την παράνομη δράση δύο ομάδων ημεδαπών και να ταυτοποιήσουμε (21) άτομα, τα οποία είτε δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές και έρευνες του εδάφους, είτε κατείχαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήσαμε χθες (25-09-2019) στην ευρύτερη περιοχή των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, συλλάβαμε οκτώ (8) άτομα.

Κατά τη διάρκεια νομότυπων ερευνών, κατασχέσαμε μεγάλο αριθμό αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας – ανίχνευσης μετάλλων, όπλα και φυσίγγια.

Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου και την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στα επιχειρησιακά στελέχη που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και ενεργούν στην Περιφέρειά μας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας, εντείνοντας τις δράσεις μας και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα μας.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, ενώ ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συμμετείχαν στις έρευνες, για τον επαγγελματισμό και τον υπηρεσιακό ζήλο που επέδειξαν, κατά το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Σας ευχαριστώ.


Προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμος Α’ Βάια Ζύγρα:

«Όπως προανέφερε ο κ. Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, στο πλαίσιο πολύμηνης, μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση δύο ομάδων, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών προς ανεύρεση αρχαιοτήτων σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, καθώς και στην κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (25-09-2019) από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) άτομα, ηλικίας από 32 έως 63 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση – για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Επιπλέον, στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη (13) άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός, ο οποίος, όπως εξακριβώθηκε, ενέχεται σε μία και μόνο ανασκαφή.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής και ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, κατά την οποία αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, εξακριβώθηκε ότι, οι δράστες διενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, παράνομες ανασκαφές αλλά και έρευνες εδάφους, κατά περίπτωση, σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τη χρήση ειδικών ανιχνευτικών μηχανημάτων ή άλλων οργάνων διασκόπησης του εδάφους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (19) νομότυπες έρευνες, σε οικίες, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποθηκευτικό χώρο σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και σε περιοχές της Αττικής, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
πληθώρα αντικειμένων και νομισμάτων αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας,
  • 18 συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας - ανίχνευσης μετάλλων και εξοπλισμός αυτών,
  • (10) ραβδοσκοπικές βέργες,
  • 3 φορητοί ασύρματοι,
  • φορητή συσκευή γεωεντοπισμού (GPS),
  • πιστόλι κρότου, το οποίο υπέστη μετατροπή και κατέστη λειτουργικό πυροβόλο όπλο εκτόξευσης βλημάτων,
  • 4 κυνηγετικά όπλα,
  • 184 φυσίγγια διαφόρων τύπων,
  • 2 σπάθες,
  • στιλέτο,
  • μαχαίρι,
  • ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • 21 κινητά τηλέφωνα, καθώς και
  • διαφορά σκαπτικά μηχανήματα χειρός.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία.