Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

«Γνώθι σαυτόν»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Ο σοφός πρόγονος μας Σωκράτης προέτρεπε συχνά τους μαθητές τους να αποκτήσουν αυτογνωσία με το γνωστό ρητό « γνώθι σαυτόν»[=γνώρισε τον εαυτό σου], προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σωστά τα προβλήματα της ζωής τους.


Η αυτογνωσία που αποτέλεσε και τη βάση της σύγχρονης ψυχοθεραπείας, οδηγεί τον άνθρωπο στην πραγματική γνώση του εαυτού του, καθιστώντας τον ικανό να αντιληφθεί ποια είναι τα αληθή προσόντα του, ποιες είναι οι ελλείψεις και οι ψυχοσωματικές αδυναμίες του και κατά πόσον είναι ικανός να πετύχει τους στόχους που βάζει στη ζωή του. Πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, που επιτυγχάνεται με την καθημερινή αυτοπαρατήρηση και αυτοέλεγχο των πράξεων του ανθρώπου, που θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους ανθρώπους που συναναστρέφεται

Ο ευσυνείδητος άνθρωπος που επιθυμεί να καλυτερεύσει την προσωπικότητά του εστιάζει την προσοχή του στις λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του, αναγνωρίζει την ποιότητα των σκέψεων, πεποιθήσεων και συναισθημάτων του και αποδέχεται τον εαυτό του, όπως πραγματικά είναι, απορρίπτοντας τις μάσκες και τις παραλλαγές με τις οποίες συνήθως εμφανίζεται στην κοινωνία για να είναι αρεστός και αποδεκτός στον περίγυρό του. Έχοντας αποκτήσει πραγματική εικόνα του εαυτού δεν τον ενδιαφέρουν οι ετικέτες, οι κολακείες και οι έπαινοι με τις οποίες τον περιβάλλουν οι δήθεν θαυμαστές του. Αποφεύγει την ναρκισσιστική αυτοπροβολή από τα σύγχρονα ΜΜΕ και ελέγχει προσεκτικά τη σύναψη φιλικών σχέσεων και επαφών. Δεν τον ενοχλεί η σύγκριση, η ανωτερότητα και η τυχόν αρνητική κρίση των άλλων.Έτσι αποκτά αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, βελτιώνοντας το ίδιο τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους.

Ζούμε σε μια εποχή διάχυτου ψεύδους, σκανδαλώδους προβολής μασκαρεμένων ανθρώπων του θεάματος, της πολιτικής και γενικότερα της υποκουλτούρας, φτιασιδωμένους με μακροσκελή βιογραφικά, που καταφέρνουν να κυριαρχούν και να επιβάλλονται ως πρότυπα στην χαώδη κοινωνία μας. Η ρήση του Ιησού Χριστού «γνώσεθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»[Ιω.8,32] είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και επιτακτική σήμερα. Και η αλήθεια επιτυγχάνεται με την ειλικρινή και εις βάθος γνώση του εαυτού μας και ειδικότερα όσων αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τις τύχες και την πορεία μας.