Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Δράση ΚΑ229


Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης συμμετέχει για τα σχολικά έτη 2019-20 και 2020-21 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Δράση ΚΑ229 - Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο:

«Games Always Make Everyone Smart. The culture of inclusion in European citizenship: by playing we include».


Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών Erasmus+ το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης συμμετείχε στην 1η Διακρατική Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε από 05 – 10 Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Formia της Ιταλίας.

Τα σχολεία που συμμετέχουν, εκτός από το 15ο Δημοτικό Κατερίνης που εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι το I.C. "Vitruvio Pollione” από την Ιταλία, το οποίο είναι και το συντονιστικό σχολείο, το Osnovna skola Vukomerec από την Κροατία, το Szkola Podstawowaim Agaty Mroz – Olszewskiejw Lgocie Górnej από την Πολωνία, Scoala Gimnaziala Ecaterina Teodoroiu από τη Ρουμανία και το Escola Secundária QuintadasPalmeiras από την Πορτογαλία.



Το πρόγραμμα διαρθρώνεται πάνω σε 6 βασικούς άξονες:

1. παραδοσιακά παιχνίδια,
2. μέσα από τα παιχνίδια μαθαίνουμε την ιστορία μας,
3. μέσα από τα παιχνίδια μαθαίνουμε την γεωγραφία,
4. παιχνίδια ρόλων,
5. παιχνίδια και βιντεοπαιχνίδια και
6. παιχνίδια χωρίς “σύνορα”.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνος, ο συντονιστής του προγράμματος κ. Τσικούρας Κωνσταντίνος δάσκαλος ειδικής αγωγής και οι δάσκαλοι του σχολείου κ. Μπαλούκας Ιωάννης και Μιχαλοπούλου Κατερίνα καθώς και 5 μαθητές του σχολείου μας.

Την πρώτη μέρα φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ρώμης όπου μας υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του ιταλικού σχολείου και μας οδήγησε στην πόλη της Φόρμια.

Η δεύτερη μέρα του προγράμματος, περιλάμβανε επίσκεψη στο σχολείο «Fabiani». Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή με διάφορες εκδηλώσεις που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους στο γυμναστήριο του σχολείου. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «VITRUVIO POLLIONE” όπου εκεί μας υποδέχτηκαν με τοπικά εδέσματα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μαθητές του μουσικού σχολείου “Maranola” έπαιξαν για εμάς χριστουγεννιάτικα τραγούδια.



Την τρίτη μέρα οι μαθητές όλων των σχολείων παρακολούθησαν μαθήματα σε διάφορες τάξεις. Γνώρισαν το ιταλικό σχολείο, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, παρακολούθησαν και πήραν μέρος σε παραδοσιακά παιχνίδια και συμμετείχαν στα μαθήματα της γλώσσας τους, των μαθηματικών και μουσικής. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί όλων των αποστολών επισκέφτηκαν τα παρακάτω σχολεία: «Giovanni Pascoli di Castagneto”, “Carlo Collodi di Trivio”, και «G. Bosco di Penitro” όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους Ιταλούς συναδέλφους.

Στο τελευταίο σχολείο ακολούθησε μια μικρή σύσκεψη για το πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των αποστολών, συνάντηση και συζήτηση με τη διευθύντρια του σχολείου και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανταλλαγή κάποιων συμβολικών δώρων. Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στο σχολείο τους για να γνωρίσουμε όλους τους χώρους που διαθέτουν.

Την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα της Ρώμης (Βατικανό, Πύργος των Αγγέλων, Πάνθεον, Κολοσσαίο, κλπ).

Την πέμπτη μέρα οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα ιταλικής γλώσσας, μουσικής, μαθηματικών και αγγλικών ενώ οι εκπαιδευτικοί πήραν μέρος σε προγραμματισμένη συνάντηση. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η αυτοαξιολόγηση και επανατροφοδότηση από τους συντονιστές του προγράμματος και ο προγραμματισμός για τις επόμενες δραστηριότητες και κινητικότητες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι εργασίες που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές από όλα τα σχολεία με θέμα τα «Παραδοσιακά Παιχνίδια».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στις πόλεις Φόρμια και Γκαέτα.

Όλες τις μέρες της παρουσία μας στη Φόρμια, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να παρακολουθήσουμε από κοντά τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στην Ιταλία, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις.

Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε από την παραμονή μας εκεί ήταν πραγματικά μοναδικές...