Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Οι εξελίξεις στα πολιτικά θέματα θα φέρουν αποτελέσματα που ούτε οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν φαντάζονται.


Γράφει ο Νίκος Ντάμπος.

Καταρχήν πριν γράψω το άρθρο να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και το 2020 να φέρει τα καλύτερα.

Στο θέμα μας τώρα.

Είμαι ένας νέος σε ηλικία και θα ήθελα να γράψω την γνώμη μου πάνω στα τρέχοντα πολιτικά θέματα.

Όπως όλοι ξέρουμε, ο πρωθυπουργός πήγε διακοπές στο Μέτσοβο ώστε να σκεφτεί ποιος θα μπει στην θέση του προέδρου της δημοκρατίας. Ακούγεται ότι θα μπει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Σταύρος Δήμας. Άλλοι προτιμάνε να μπουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος και Παπανδρέου! (αν είναι δυνατόν..) επίσης λένε και για τον Αντώνη Σαμαρά, άλλο όνομα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος.

Λοιπόν για να εξηγούμαστε, όποιον και να προτείνει ο πρωθυπουργός, αν δεν πάρει την έγκριση από τους θεσμούς, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Άρα με τις ‘’ευλογίες’’ των θεσμών παίζουν τα ονόματα του Σταύρου Δήμα, και του Λουκα παπαδήμου. ο δεύτερος είναι πιο επικρατέστερος λόγο του επαγγέλματος, τραπεζίτης. Η χαρά των θεσμών αν εκλέγει από την βουλή.

Να θυμίσω πως αν σε τρεις ψηφοφορίες δεν πάρει ο υποψήφιος για την θέση του ΠτΔ 200 ψήφους, η βουλή διαλύεται και πάμε σε εκλογές.

Άλλα ‘’καυτά’’ πολιτικά θέματα είναι τα εξής:

1) Μεταναστευτικό.
2) Συντάξεις και αναδρομικά.
3) Οι εκλογές στα Σκόπια το 2020
4) Το τέλος της παράτασης στον νόμο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας τον Απρίλιο
5) Η συνεκμετάλλευση στο αιγαίο με τους τούρκους.
6) Οι συνεχείς προκλήσεις των τούρκων.
7) Η μη ύπαρξη κοινωνικού κράτους (πχ μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν πήρε το μέρισμα)

Και άλλα πολλά. Ας τα αναλύσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται.


1) Ένας λόγος που βγήκε η τωρινή κυβέρνηση, είναι ότι λέγανε στον κόσμο ότι θα βρουν λύση για το μεταναστευτικό. Δυστυχώς σχεδόν κάθε μέρα έρχονται συνεχώς μετανάστες, κάνοντας την χώρα ‘’αποθήκη ψυχών’’. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχω ακούσει κάποιον να λέει πως πρέπει να γίνει συνεργασία με την Ευρώπη ώστε να πάνε παντού, με αποτέλεσμα όλοι να είναι εδώ, και να υπάρχουν κοινωνικές αναταράξεις. Ναι έρχονται μετανάστες που ούτε καν έχουν πόλεμο πχ από πακιστάν σομαλία μπαγκλαντές κτλ, και οι μκο τι κάνουν; Τους κρατάνε για να μην χάσουν τα φράγκα! Αποτέλεσμα να γίνεται η ανταλλαγή πληθυσμού, φεύγει ο Έλληνας έξω, έρχονται οι μετανάστες, άρα υπάρχει πρόβλημα στο δημογραφικό σύστημα της χώρας.

2) Η ‘’καυτή πατάτα’’ οι συντάξεις και η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει με την σύνταξη του Μαΐου να δοθούν στους συνταξιούχους αναδρομικά 8 μηνών. Και ρωτώ, θα δοθούν άραγε αυτά τα λεφτά στους συνταξιούχους;

3) Στα σκόπια προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τον Απρίλιο. Όποιος και να βγει, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει εθνική θέση για το τι θα γίνει με την συμφωνία των πρεσπών. Είναι γνωστό πως μέλη της κυβέρνησης θέλουν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Άρα δεν βλέπω να καταργούν την συμφωνία των πρεσπών, όπως έλεγαν πριν τις εκλογές που έγιναν τον ιούλη που μας πέρασε.


4) Τον Απρίλιο λήγει η παράταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως δεν θα φέρουν το ζήτημα στην βουλή ώστε να ψηφίσουν να πάρει νέα παράταση, και θα πουν στον κόσμο να κάνει νέα ρύθμιση για τις οφειλές, (τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια μας, και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε). Το αποτέλεσμα; Να γίνονται πιο ‘’σκληροί’’ οι πλειστηριασμοί κατοικιών, και κυρίως αντιδράσεις από την κοινωνία.


5 και 6. Καθημερινά βλέπουμε από τους τούρκους να προκαλούν. Θέλετε με τις γεωτρήσεις, με τα τούρκικα μαχητικά στον αέρα, με τους χάρτες που διεκδικούν ότι τους κατέβει στο κεφάλι; Και η κυβέρνηση τι έκανε; Συνεκμετάλλευση του αιγαίου με τους τούρκους! Αν αυτό δεν είναι προδοσία κατά των Ελλήνων, τότε ποιο είναι;


7. Μια χώρα η οποία δεν στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες, δεν μπορεί να λένε ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος. Παραδείγματα. Γιατί να υπάρχουν ανασφάλιστοι πολίτες και κυρίως ηλικιωμένοι; Γιατί στα νοσοκομεία να μην υπάρχει ιατρικό προσωπικό και ο ανασφάλιστος να πληρώνει ιδιώτη γιατρό; Γιατί να κόβονται αναπηρικά επιδόματα χωρίς λόγο; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, έχουν ένα αρνητικό point στην κυβέρνηση.


Αυτές τις μέρες σε όλα τα σπίτια μυρίζουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. υπάρχει όμως και μια πολύ μικρή μυρωδιά, η πιθανότητα να υπάρξει το άρωμα εκλογών μέσα στο 2020..


Καλή χρονιά σε όλους, και ευτυχισμένο το 2020. 

Με Εκτίμηση 
Ντάμπος Νίκος.