Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΕRASMUS+ από το 3ο ΓΕΛ Κατερίνης

Συνάντηση του προγράμματος ΕRASMUS+ του 3ου ΓΕΛ: Ξενάγηση και εργασία στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Το 3ο ΓΕΛ Κατερίνης φιλοξένησε για μια εβδομάδα, 8 μέχρι 15 Δεκεμβρίου, 33 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις χώρες Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και Λετονία, στο πλαίσιο σχολικής σύμπραξης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERΑSMUS+ με θέμα την μελέτη και αξιοποίηση μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και τίτλο «Our Past Our Future”.

Οι εργασίες της δεύτερη ημέρας της συνάντησης (Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019) πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Η επιλογή αυτή, σχετίζεται απόλυτα με το θέμα των εργασιών της συνάντησης στην Ελλάδα, που είναι η μελέτη του Ολύμπου ως φυσικού και πολιτιστικού μνημείου με παγκόσμια ακτινοβολία και η διατύπωση προτάσεων για την ανάδειξη και αξιοποίησή του για την τοπική ανάπτυξη.

Η διεθνής ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών, οι 33 φιλοξενούμενοι και 35 Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί, έφθασαν περίπου στις 9:30 το πρωί στο Κέντρο Πληροφόρησης, λίγο έξω από το Λιτόχωρο στο δρόμο προς τον Όλυμπο, όπου τους υποδέχθηκε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, ο οποίος έχει τα Γραφεία του στο Κέντρο.

Αρχικά, όλη η ομάδα παρακολούθησε στο συνεδριακό χώρο του Κέντρου,μια αναλυτική παρουσίαση με εικόνες και ομιλία για τον Όλυμπο γενικά, από την έμπειρη οικοξεναγό του Φορέα κ. Θέμιδα Νασιοπούλου, με αναφορές στη γεωλογία, τη μυθολογία, την ιστορία, την οικολογία, την ανακήρυξη του Ολύμπου σε Εθνικό Δρυμό, το καθεστώς προστασίας, την ορειβατική ιστορία, κ.ά. και ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της περιοχής από το 1981 στο πρόγραμμα της UNESCO «Άνθρωπος και βιόσφαιρα».

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση με μεθοδικό τρόπο από την κ. Νασιοπούλου σε όλα τα εκθέματα του Κέντρου, η οποία ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση, σε τρεις ομάδες, στην ειδική αίθουσα που διαθέτει το Κέντρο, ενός τρισδιάστατου θεάματος με εντυπωσιακές εικόνες από τον Όλυμπο. Τόσο οι φιλοξενούμενοι αλλά και οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί έδειχναν εντυπωσιασμένοι, απεύθυναν πολλές ερωτήσεις στην ξεναγό και εξέφραζαν το θαυμασμό τους.

Με τις παραπάνω δύο δραστηριότητες όλοι οι μαθητές πιστεύουμε ότι κατανόησαν ότι η άποψη ότι ο Όλυμπος αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημείο, μια μοναδική στον κόσμο ενότητα φύσης και πολιτισμού, είναι απόλυτα δικαιολογημένη και βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα.

Στη συνέχεια και μετά από ένα διάλειμμα με μπουφέ, μας παραχωρήθηκε ο χώρος της Βιβλιοθήκης του Κέντρου, όπου οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο διεθνείς ομάδες, υλοποίησαν το δεύτερο εργαστήριο (workshop), συνεχίζοντας την εργασία που τελικά παρουσίασαν την τελευταία ημέρα της συνάντησης.

Οι εργασίες της ημέρας συνεχίστηκαν με επίσκεψη στην Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω όπου όλη η ομάδα έγινε δεκτή από τον Γέροντα Μάξιμο που τους απεύθυνε ευχές και παραινέσεις και έκανε μια σύντομη περιγραφή των παραγωγικών δραστηριοτήτων του μοναστηριού, ως ένα παράδειγμα αειφορικής δραστηριότητας και διαχείρισης που αξιοποιεί τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής χωρίς να τα υποβαθμίζει. Στη συνέχεια, οι άρρενες μόνο της ομάδας, ξεναγήθηκαν στο τυροκομείο της Μονής.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στο Λιτόχωρο και χαλάρωση στα καφέ του Ενιπέα.

Θεωρούμε απαραίτητο να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης που αποδέχθηκε την πρότασή μας για την δραστηριότητα που περιγράψαμε, το προσωπικό του Φορέα και ιδιαίτερα την ξεναγό κ. Νασιοπούλου, όπως και την Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου. Οι δραστηριότητες της ημέρας αυτής και όσα είδαν και άκουσαν οι μαθητές, βοήθησαν σημαντικά και συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση της εργασίας των μαθητών και στην επίτευξη των στόχων της συνάντησης.








Από το 3ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης