Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Συνάντηση ΕRASMUS+ του 3ου ΓΕΛ: Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, φιλοξενούμενοι του 3ου Γενικού Λυκείου...

παρέμειναν στην πόλη μας για μια εβδομάδα, από την Κυριακή 8 μέχρι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με θέμα την μελέτη και αξιοποίηση μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ευρωπαϊκών λαών. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με το 3ο ΓΕΛ, είναι από την Ιταλία, τη Ρουμανία την Τουρκία και τη Λετονία. Όλες οι εργασίες της συνάντησης έγιναν στα Αγγλικά.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας έλαβαν χώρα στο σχολείο και στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, και της δεύτερης ημέρας στο Λιτόχωρο, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Τις επόμενες τρεις ημέρες φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας (πρώην ΤΕΙ Κατερίνης) όπου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στην πρωινή συνεδρίαση, οι μαθητές παρακολούθησαν τρεις διαλέξεις σχετικές με το ιδιαίτερο αντικείμενο των εργασιών της συνάντησης που ήταν η διατύπωση επιχειρηματικών προτάσεων και σχεδίων για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου ως μνημείου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας:

Η πρώτη διάλεξη με θέμα «Η Τοπική κληρονομιά ως παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης- τρεις περιπτώσεις της Πιερίας» έγινε από τον Χρήστο Τζιουβάρα, Τοπογράφο Μηχανικό και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας. Ο ομιλητής ανέπτυξε ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις για αειφόρο ανάπτυξη που αξιοποιεί την τοπική κληρονομιά. Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ήταν η περιοχή του Παλαιού Σιδ. Σταθμού του Πλαταμώνα, η περιοχή του εργοστασίου εμποτισμού ξυλείας στο Σταθμό της Κατερίνης και η περιφερειακή ζώνη της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου. Για τον Όλυμπο πρότεινε την προσπάθεια ένταξής του στον κατάλογο των περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στην αποτελεσματικότερη προστασία του Εθνικού Πάρκου όσο και στην τουριστική και άλλη ανάπτυξη των οικισμών της περιφερειακής ζώνης. Η ομιλία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την εργασία των μαθητών, οι οποίοι παρακολουθούσαν με πολύ προσοχή.

Η δεύτερη ομιλία αφορούσε το θέμα: «Επιχειρηματικό σχέδιο για αειφόρο ανάπτυξη: η περίπτωση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου», έγινε από την κ. Αθανασία Γεωργούλη, Οικονομολόγο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και στηρίχτηκε σε μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία της ομιλήτριας. H ομιλία αυτή ήταν επίσης χρήσιμη στις μαθητικές ομάδες οι οποίες στην εργασία τους θα πρέπει να δημιουργήσουν αντίστοιχα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση και προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ενδιαφέροντα ερευνητικά δεδομένα όπως η γνώμη των επισκεπτών για μελλοντικά σχέδια.

Η Τρίτη ομιλία έγινε από την κ. Πόπη Σουρμαΐδου, Πολιτική Επιστήμονα και Σύμβουλο Επιχειρήσεων, με θέμα: “Co-working, Co-operation, coop-business”. Η ομιλήτρια, με την προβολή και τον σχολιασμό ενός video, παρουσίασε οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν ευρύτερες ομάδες ανθρώπων, με κοινωφελείς σκοπούς και γενικά σκιαγράφησε τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Η ομιλία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ακολούθησε συζήτηση και έγιναν ερωτήσεις από το ακροατήριο στις οποίες απάντησαν οι ομιλητές.

Στη συνέχεια, μετά από ένα διάλειμμα με μπουφέ, έγινε το δεύτερο «μάθημα ελληνικής γλώσσας», από την καθηγήτρια του σχολείου κ. Όλγα Ζιώγα, στο οποίο οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες με τους Έλληνες μαθητές να τους βοηθούν στην απόκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων στα ελληνικά.

Στη συνέχεια και για δύο περίπου ώρες, οι μαθητές, συνέχισαν την εργασία τους, χωρισμένοι σε δύο διεθνείς ομάδες στο χώρο της βιβλιοθήκης του τμήματος. Μετά την εργασία, προσφέρθηκε σε όλους γεύμα σε μπουφέ.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης και στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που επικρατούσε τη συγκεκριμένη ημέρα.

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στη πρωινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η εργασία των μαθητικών ομάδων στο χώρο της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ. Κατόπιν, περίπου στις 11:30 όλη η ομάδα αναχώρησε για το Δίον όπου έγινε λεπτομερής ξενάγηση τόσο στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στο Μουσείο και στην αρχειοθήκη, όπου οι μαθητές εργάστηκαν με Φύλλα Εργασίας, με την καθοδήγηση του Δρ. Αρχαιολογίας και καθηγητή του του 3ου ΓΕΛ κ. Πάρι Παπαγεωργίου. Η εξόρμηση στη νότια Πιερία συνεχίστηκε στην παραλία του Νέου Παντελεήμονα όπου προσφέρθηκε γεύμα σε πακέτο και στη συνέχεια στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα με περιήγηση στον γραφικό οικισμό με την εκπληκτική θέα. Οι φιλοξενούμενοι εκφράζονταν με θαυμασμό για τα τοπία αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Πιερίας. Η επιστροφή στην Κατερίνη έγινε αργά το απόγευμα με όλους να είναι αρκετά κουρασμένοι αλλά με πολλές εμπειρίες και ικανοποίηση για όσα είδαν και άκουσαν.

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε η εργασία των μαθητικών ομάδων, οι οποίες στην πρωινή συνεδρίαση ολοκλήρωσαν την προετοιμασία για την παρουσίαση των εργασιών τους. Στη συνέχεια, μετά το διάλειμμα, έγιναν οι παρουσιάσεις στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Σύμφωνα με το σχέδιο του προγράμματος, η όλη διαδικασία της παρουσίασης έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα καθώς μια επιτροπή εκπαιδευτικών επιλέγει μια πρόταση ως «νικήτρια» σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια. Οι δεκαπενταμελείς μαθητικές ομάδες, με μαθητές και από τις πέντε συνεργαζόμενες χώρες σε κάθε ομάδα, παρουσίασαν με τη σειρά την επιχειρηματική τους πρόταση με τη βοήθεια προβολής (Power Point). Όλοι οι μαθητές είχαν κάποιο ρόλο στην παρουσίαση.

Η πρώτη ομάδα (Α) πρότεινε μια κοινωνική συνεργατική επιχείρηση, με εγκαταστάσεις στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Πάρκου (κοντά στο Λιτόχωρο), η οποία θα προσφέρει υπηρεσίας υγείας και διαμονής (wellness center) και θα αξιοποιεί τα φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής καθώς και την τοπική παραγωγή, για την ευεξία και την ψυχαγωγία των πελατών.

Η δεύτερη ομάδα (Β) πρότεινε ένα μυθολογικό πάρκο με τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας, σε μια τοποθεσία μεταξύ του Λιτοχώρου και της ακτής, με εγκαταστάσεις κατασκευασμένες με οικολογικά υλικά, το οποίο θα προσφέρει μια σειρά από πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αναφορά στη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα (π.χ. εργαστήρια αγγειοπλαστικής και γλυπτικής, αρχαία μουσικά όργανα, αρχαία αθλήματα, θεατρικές αναπαραστάσεις του τρόπου ζωής των ολύμπιων θεών, επίλυση γρίφων σε «δωμάτιο διαφυγής (escape room)» κ.α.).

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε μια δημόσια συζήτηση με αντιπαράθεση επιχειρημάτων (debate) για την οποία δόθηκε χρόνος 30 λεπτών στις ομάδες για να προετοιμαστούν. Στο debate πήραν μέρος τρεις μαθητές/-τριες από κάθε ομάδα, οι οποίοι απάντησαν με τη σειρά σε τρεις ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν την δική τους πρόταση και να επισημάνουν τις αδυναμίες της αντίπαλης πρότασης. Είναι ενδιαφέρον ότι οι φιλοξενούμενοι μαθητές που συμμετείχαν, ανέφεραν στην επιχειρηματολογία τους λεπτομέρειες που θα περίμενε κανείς μόνο ένας κάτοικος της Πιερίας να τις γνωρίζει. Αποτελεί αυτό μια ένδειξη ότι μέσα σε λίγες ημέρες έμαθαν πάρα πολλά πράγματα για τον τόπο που τους φιλοξενεί. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή αποσύρθηκε για να συνεδριάσει και με αρκετή δυσκολία, όπως εξήγησαν τα μέλη της, καθώς και οι δύο προτάσεις ήταν αξιόλογες και περίπου ισοδύναμες, ανέδειξε ως νικήτρια την Ομάδα Β.

Στη συνέχεια, μέσα σε ένα χαρούμενο και φιλικό κλίμα, έγινε η επίδοση των βεβαιώσεων συμμετοχής σε όλους και δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενούμενους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, τελευταία ημέρα των εργασιών, έγινε αποχαιρετιστήρια βραδιά σε ταβέρνα της πόλης. Είναι ενδιαφέρον ότι ταυτόχρονα στο ίδιο χώρο αποχαιρετούσε τους φιλοξενούμενούς του και ένα άλλο σχολείο της πόλης, το 2ο ΕΠΑΛ. Όλοι οι φιλοξενούμενοι καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων της πόλης μας, περίπου 130 άτομα συνολικά, χόρεψαν και διασκέδασαν με κέφι, μέσα σε κλίμα συναδέλφωσης των ευρωπαϊκών λαών.

Η συνάντηση του προγράμματος μας στην Κατερίνη ολοκληρώθηκε το Σάββατο με εκδρομή στη Βεργίνα και στη Θεσσαλονίκη και ξενάγηση από τον εξαίρετο ξεναγό συμπολίτη μας κ. Κώστα Σφήκα στους Βασιλικούς τάφους των Αιγών, στον Άγιο Δημήτριο και στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι έδειχναν ενθουσιασμένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνάντηση στη χώρα μας. Οι αποστολές από την Ιταλία, την Λετονία και την Τουρκία αναχώρησαν το Σάββατο και η αποστολή της Ρουμανίας την Κυριακή. Οι αποχαιρετισμοί μεταξύ των μαθητών, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικοί.

Θεωρούμε απαραίτητο να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας κ. Δημ. Τριανταφύλλου και όλο το προσωπικό για την παραχώρηση των χώρων και την αμέριστη βοήθεια που μας προσέφεραν στις τρεις ημέρες διεξαγωγής των εργασιών στο τμήμα. Χωρίς την προσφορά αυτή δεν θα ήταν δυνατό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του προγράμματος καθώς είναι γνωστό ότι το 3ο Γενικό Λύκειο δεν διαθέτει χώρους για παρόμοιες δραστηριότητες.















Από το 3ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης