Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Σάββατο 25 Ιανουαρίου ομιλία με θέμα "Ενσυνείδητη διατροφή"

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 6:30 μ.μ στον 1ο όροφο του Συνεδριακού κέντρου της Κατερίνης "Εκάβη" με ομιλήτριες την Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική- εκπαιδευτική ψυχολόγο ΜΕd. MSc, Cert.Couns,PhD, επιμορφώτρια και συγγραφέα, και την Δάφνη Νταλάπα, διατροφολόγο, master Practitionerin Eating Disorders and Obesity.

Η οικολογική ομάδα "Μητέρα γη" διοργανώνει ομιλία με θέμα: "Ενσυνείδητη διατροφή"


Ενσυνείδητη διατροφή

Πόσες φορές έχουμε αδειάσει το πιάτο μας χωρίς να το καταλάβουμε; Πόσες φορές τρώμε "στο πόδι", στο αυτοκίνητο, όρθιοι, μπροστά σε οθόνες; Πόσες φορές τρώμε χωρίς να πεινάμε ή αφού έχουμε χορτάσει;


Το σώμα μας είναι σοφό και διαθέτει τους μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί να τρώει συνειδητά, επικεντρωμένο στην ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών: αναφερόμαστε στην πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό Χάρη στις φυσικές μας λειτουργίες το σώμα λαμβάνει ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα καλό θα είναι να συνυπολογίζουμε στη διατροφική εμπειρία και μια ακόμα σημαντική μεταβλητή: την απόλαυση. Η πρόσληψη τροφής προσφέρει μια πραγματικά πολυαισθητηριακή αλλά και συναισθηματικά πλούσια εμπειρία.


Όμως η σύγχρονη ζωή με τις πολύβουες συνθήκες της (γρήγοροι ρυθμοί, υπερβολικά πολλά ερεθίσματα, άγχος κτλ.) συχνά μας αποκόπτει από τις φυσικές μας αυτές λειτουργίες, με αποτέλεσμα η κατανάλωση της τροφής να γίνεται αυτόματα και μηχανικά και έτσι να τρώμε ανεξάρτητα από τις αληθινές μας ανάγκες και φυσικά να τρώμε ακατάστατα, ανήσυχα και χωρίς να είμαστε πραγματικά "εκεί".

Η ενσυνείδητη διατροφή έρχεται να εκπαιδεύσει τον σύγχρονο άνθρωπο να επανασυνδεθεί με τους εσωτερικούς του μηχανισμούς και να μπορέσει να τρέφεται συγκεντρωμένος στο εδώ και το τώρα, χωρίς το επικριτικό και παραπλανητικό "βουητό" της καθημερινής ζωής. Η εκπαίδευση στην ενσυνείδητη διατροφή επιτυγχάνεται μέσα από μια "επανεκκίνηση" κατά την οποία ένα άτομο ξανασυνδέεται με το σώμα, τη φύση, την τροφή του, το παρόν και τη ζωή του!

Στο τέλος της ομιλίας η οικολογική ομάδα μας θα πραγματοποιήσει την κοπή πίτας για το καλό του νέου χρόνου. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Αραβίδου Σοφία για την διάθεση και την ζεστή της ενέργεια, για την προσφορά της να μας κάνει την πίτα μόνο με φυσικές πρώτες ύλες.


Οι συντονίστριες του σεμιναρίου διατροφικής αυτογνωσίας


Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος MEd, MEd, MSc, Cert.Couns., PhD, επιμορφώτρια, συγγραφέας


Είμαι ψυχολόγος με μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα και με διδακτορικό με θέμα τη νοημοσύνη, τη χαρισματικότητα και το ταλέντο. Είμαι επίσης κάτοχος διπλώματος γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής. Σήμερα διδάσκω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζομαι ως ψυχολόγος, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Τα βιβλία μου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ιστοσελίδα: www.psycho-logos.net, www.thefoodpsychologist.info
Επικοινωνία: kalliope.emmanouilidou@gmail.com, 2311291030, 6972413922
Διεύθυνση: Βασιλικής Ταβάκη (πρώην Παπάγου) 36, Θέρμη


Δάφνη Νταλάπα, διατροφολόγος- διαιτολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity


Είμαι διατροφολόγος απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων. Εργάζομαι εδώ και 18 χρόνια στο προσωπικό μου γραφείο στην Θεσσαλονίκη, δίνοντας έμφαση στην διατροφική εκπαίδευση και την ψυχολογία της διατροφής. Έχω συνδιοργανώσει πολλές ομάδες με θέματα διατροφής και έχω συνεργαστεί με εταιρίες για σύσταση του μενού τους. Τα τελευταία χρόνια είμαι επιστημονική συνεργάτης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ιστοσελίδα: www.nutritionist.gr
Επικοινωνία: dalapad@gmail.com, 2310 834.730, 6977 424199
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 33, Θεσσαλονίκη