Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ.


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Στις 22 Ιανουαρίου 2020 στο κατάμεστο από κόσμο και ήχους Αλεξάνδρειο ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσία διοικητικών και πολιτιστικών φορέων προέβη στην ευλογία της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας υπό του ιερέως πατήρ Άγγελου Γιαννίκη του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Λιτοχώρου.

Ο Πρόεδρος του Αλεξανδρείου κ. Δ. Πασχάλης αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ανακοίνωσε τη συνεργασία του Ιδρύματος με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την προσωπική του στήριξη στη δημιουργία βιβλίου για τη μελέτη γραφής των επιγραφών της Αρχαίας Μακεδονίας.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Α΄ Αντιπρόεδρο του Αλεξανδρείου κ. Π. Νίγδελη, ο οποίος παρουσίασε εν συντομία το έργο της μελέτης των επιγραφών με τη χρήση on line βάσεων δεδομένων, η οποία είναι μία συγκριτική μέθοδος για τη χρονολόγηση και ιστορική-αρχαιολογική αξιοποίηση των επιγραφών της Αρχαίας Μακεδονίας. Αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί η εξέλιξη της ελληνικής γραφής στη Μακεδονία από τον 4ο αι. π.χ. έως τον 6ο αι. μ.χ. μέσα από τη μελέτη των χρονολογημένων επιγραφών που σώθηκαν επί λίθου, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις επτακόσιες. Σημείωσε δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η αρωγή του Προέδρου κ. Διονύση Πασχάλη διότι με την ολοκλήρωση της επιγραφικής μελέτης οι αρχαιογνωστικές επιστήμες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό εργαλείο για ασφαλή χρονολόγηση των επιγραφών της αρχαίας Μακεδονίας σε παγκόσμιο επίπεδο, απαραίτητο για τη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Ευχαρίστησε θερμά τον κ. Δ. Πασχάλη για την άμεση ανταπόκρισή του και ευγενική συνδρομή του και τον διαβεβαίωσε μαζί με τους υποψήφιους διδάκτορες που τον συνόδευαν ότι το αποτέλεσμα θα έχει τεράστια επιστημονική αξία διεθνούς εμβέλειας.

Στη συνέχεια υπό τους εκκλησιαστικούς μελωδικούς ήχους της μικτής χορωδίας Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. Γιάννη Αδαμίδη, η σεμνή και κατανυκτική ατμόσφαιρα κορυφώθηκε και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των παρευρισκομένων μεταξύ των οποίων η αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λιτοχώρου του Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Σ. Ζουρζούρα, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Γρ. Μητσοκάπας, ο δικηγόρος-συγγραφέας κ. Δ. Δημηνάς, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Δ. Κανταρτζής, η εκπρόσωπος της Θρακικής Εστίας Κατερίνης κ. Στέλλα Μπαζάκου, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ Βροντούς κ. Γ. Νάτσιος, η διευθύντρια τομέα ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Δ. Χαρίση καθώς και ο πρόεδρος και γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Β. Βάιος και Ι. Ποικιλίδης αντίστοιχα. Όλοι οι παριστάμενοι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για τη διαρκή ανιδιοτελή στήριξή του.

Στη διάρκεια της τελετής ο κ. Πασχάλης εξήρε το έργο της μικτής χορωδίας Κατερίνης και προέβη στη στήριξή της, καθώς και στην αρωγή της Θρακικής Εστίας, του κ. Δημηνά για το νέο του βιβλίο και του κ. Κανταρτζή για το βιβλίο «Στον Ανεμοστρόβιλο του Ξεριζωμού».

Το φλουρί του Δ.Σ. του Αλεξάνδρειου έτυχε στο γραμματέα του ιδρύματος διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό του ΑΠΘ και προέδρου του τοπικού συμβουλίου Τριανδρίας Θεσσαλονίκης κ. Στ. Αβραμίδη και το φλουρί των προσκεκλημένων στη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Δ. Χαρίση, τους οποίους περίμενε μία γενναιόδωρη έκπληξη από τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη.

Οι παρευρισκόμενοι δεξιώθηκαν στο χώρο του Αλεξανδρείου και μετά το πέρας της τελετής ο Πρόεδρος κ. Διονύσης Πασχάλης παρέθεσε γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Λιτοχώρου.