Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ανοχύρωτος και εντελώς αδύναμος να αντιμετωπίσει την αποβίβαση 196 μεταναστών στην Κέα δηλώνει ο Δήμος του νησιού και κάνει έκκληση για την απομάκρυνση τους


Κατεπείγον ομόφωνο ψήφισμα απέστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας, αναφορικά με την προσάραξη ακυβέρνητου φορτηγού πλοίου στην Κέα σήμερα τα ξημερώματα και την αποβίβαση 196 λαθρομεταναστών...

στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγείας, Εσωτερικών και σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.



➤ Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κέας για την αντιμετώπιση ανακύψαντος προβλήματος από την αποβίβαση λαθρομεταναστών


1. Εγκρίνει την άμεση αποστολή του κάτωθι ψηφίσματος:


Σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου και περί τις 03:00 π.μ. προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας, ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 196 λαθρομετανάστες.

Πρόκειται για νεαρά άτομα κυρίως ηλικιών μεταξύ 18-35, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Ως νησί δηλώνουμε ανοχύρωτοι και εντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός. 

Σε ένα νησί

  • χωρίς δημοτικές υποδομές,
  • με ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, που εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, λειτουργεί με ιατρικό προσωπικό δύο αγροτικούς ιατρούς
  • με ένα Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπηρετούν 7 άτομα
  • με ένα Λιμενικό Τμήμα που απαρτίζεται από ακόμα λιγότερα άτομα
  • χωρίς τον παραμικρό εφοδιασμό των ανωτέρω με εξοπλισμό προστασίας από ιογενείς ασθένειες, των οποίων πιθανόν να είναι φορείς οι λαθρομετανάστες
  • με όλα τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις εστίασης να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους βάσει της σχετικής ΚΥΑ και με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται εκτός νησιού η Κέα αδυνατεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς.


Καλείται η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως αναλάβουν άμεσα δράση για την ασφαλή απομάκρυνση των 196 λαθρομεταναστών και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες κλειστές δομές.

Καλείται η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να προφυλάξουν την υγεία και την περιουσία των κατοίκων του νησιού μας, που με τόσο κόπο οι φορείς και οι πολίτες προσπαθούν να διαφυλάξουν όλες αυτές τις ημέρες, ακολουθώντας τις οδηγίες του Κεντρικού κράτους.

2. Εκτιμώντας τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να υποβάλλουμε αίτημα για την υποστήριξη των θέσεών μας.

3. Να ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση από ειδικό κλιμάκιο της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχει προκληθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κέας.

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό: 36/2020


Ο Πρόεδρος του ΔΣ Τα παρόντα μέλη 

Η Δήμαρχος 
Ειρήνη Βελισσαροπούλου


* Πηγή: kea.gr
* Το ψήφισμα: https://kea.gr/wp-content/uploads