Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Επιστολή του Επιμελητηρίου Πιερίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για την περαιτέρω βελτίωση των μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων

Το Επιμελητήριο Πιερίας προχώρησε σήμερα στην αποστολή υπομνήματος με κύριους αποδέκτες τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση...

με στόχο την υποβολή μίας σειράς προτάσεων που κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης κάποιων από τα ήδη λαμβανόμενα μέτρα ελάφρυνσης.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Πιερίας εστάλη επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενώ κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Πιερίας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και στα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας.

Εκ μέρους της διοίκησης του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου διαβεβαιώνει τα μέλη του Επιμελητηρίου ότι: “Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε δυναμικά, όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει δυνατούς. Μαζί θα πορευτούμε και σε αυτή την ανηφόρα. Θα βαδίσουμε μαζί μέχρι την τελική μας δικαίωση και την διάσωση της ελληνικής οικονομίας”



➤ Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Διοικητά,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,


Αποτελεί κοινή παραδοχή στη συνείδηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, η ταχεία και προς τη σωστή κατεύθυνση αντίδραση της κυβέρνησης, λαμβάνοντας άμεσα προστατευτικά μέτρα για την οικονομία και ιδιαίτερα υπέρ εκείνων των κλάδων που πλήττονται περισσότερο, λόγω της υποχρεωτικής θέσεως τους σε αργία και της αναστολής των εμπορικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Η συναίσθηση όμως των ευθυνών μας, ως Επιμελητηρίου, και η σημασία του ρόλου μας, ως αμφίδρομου συμβουλευτικού οργάνου και συνδετικού κρίκου μεταξύ των Ελληνικών επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, μας υποχρεώνει σε συνεχή επαγρύπνηση και επεξεργασία προτάσεων και λύσεων για τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα της οικονομίας, λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, της οποίας ο προβληματισμός και οι προτάσεις της βασίζονται στο πνεύμα τριών πασίγνωστων, στο χώρο της οικονομίας και της πολιτικής, φράσεων, οι οποίες κυριάρχησαν στο δημόσιο διάλογο, κατά την τελευταία παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Αυτές είναι οι εξής:

Πρώτον: «ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ».
Δεύτερον: «ΛΗΨΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΡΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ».
Τρίτον: «ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει δια του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σειρά μέτρων δημοσιονομικού, φορολογικού, τραπεζικού, εργασιακού και ρυθμιστικού χαρακτήρα, σίγουρα προς την ορθή κατεύθυνση, υποσχόμενη παράλληλα τον εμπλουτισμό τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο Επιμελητηριακός μας ρόλος όμως, μετά από διάλογο με τα μέλη μας, επιτάσσει την, μετά από προσεκτική μελέτη των προτεινόμενων κυβερνητικών μέτρων, καλόπιστη και μετά λόγου γνώσεως διατύπωση συγκεκριμένων βελτιωτικών προτάσεων, οι οποίες είναι οι εξής:

1) Η αναστολή πληρωμών των πάσης φύσεως οφειλών, δημοσιοοικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών, προστίμων και κάθε είδους ρυθμίσεων των επιχειρήσεων, ενήμερων ή μη, και ο χρονικός επαναπροσδιορισμός τους σε τρεις μήνες μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης και μετά από την άρση κάθε μέτρου παρεμπόδισης, από το κράτος, της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών μας. Η καταβολή των οφειλομένων μετά το πέρας της προτεινόμενης προθεσμίας να πραγματοποιείται σε 48 μηνιαίες δόσεις. Έτσι οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις όποιες υποχρεώσεις τους, διότι θα έχουν το χρονικό περιθώριο να επαναδραστηριοποιηθούν σε ένα υγιές πια οικονομικό περιβάλλον και να επαναφέρουν τον τζίρο τους στα προ κρίσης επίπεδα.

2) Η, ιδίου χρόνου, αναστολή των πάσης φύσεως δικαστικών αναγκαστικών εκτελέσεων, όπως πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της πρώτης κατοικίας και εν γένει των στεγαστικών.

3) Η μη σφράγιση των επιταγών για όσο διάστημα οι εκδότριες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και επί ένα επιπλέον τρίμηνο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος τζίρος για την εφεξής κανονική πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

4) Η 100% επιδότηση των ενοικίων των κλειστών επιχειρήσεων, για το ίδιο χρονικό διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν την αναβολή της καταβολής, από πλευράς τους, του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ.

5) Το πάγωμα του εκτοκισμού των πάσης φύσεως επιχειρηματικών οφειλών ενήμερων και μη, είτε προς το δημόσιο, είτε προς τον τραπεζικό τομέα και η αναστολή για το ίδιο χρονικό διάστημα, της καταβολής όσων οφειλών δημιουργηθούν στη διάρκεια της υποχρεωτικής αργίας των επιχειρήσεων.

6) Η 100% στήριξη, από την πολιτεία, του μικτού μισθού των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο απολύσεων και παράλληλα να στηριχθεί η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών.

Τέλος θεωρούμε απαραίτητο να σημειώσουμε ότι οι προτάσεις μας κρίνονται ρεαλιστικές, αναλογιζόμενοι τόσο τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, όσο και τις εξαγγελθείσες προτάσεις της ΕΚΤ, του EUROGROUP, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, οι οποίες κινούμενες στην ίδια κατεύθυνση υπόσχονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη παροχή της ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να παραμείνει ζωντανή και χωρίς μόνιμες βλάβες στη μετά την κρίση εποχή.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της οικονομίας μας, ώστε η τρέχουσα περιπέτεια να μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικά ως οδυνηρή μεν, αλλά προσωρινή.


Με εκτίμηση, 
O Πρόεδρος 
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ