Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Επιστολή Βασίλη Τσακιρίδη, δ/ντή 5ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης προς γονείς, μαθητές

Επιστολή Βασίλη Τσακιρίδη, δ/ντή 5ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης προς γονείς, μαθητές.
Διατηρούμε ανοιχτά τα κλειστά σχολεία…
Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας.

Τις τελευταίες ημέρες όλη η κοινωνία μας και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και του φόβου που δημιουργείται μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση είναι η ψύχραιμη στάση που οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι μας βασιζόμενοι στις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, ιδιαίτερα για την ατομική και συλλογική υγιεινή.

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνουμε κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες για την σχολική χρονιά απαιτεί να επιδείξουμε έμπρακτα την ατομική και κοινωνική ευθύνη αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι, όταν είμαστε ψυχικά δυνατοί, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται λόγω της κρίσης σ’ όλους μας και κυρίως στα παιδιά μας.

Σ΄ αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες που διανύουμε δεν ξεχνάμε το ρόλο που έχουμε ως παιδαγωγοί. Στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους με όποιον τρόπο μπορούμε.

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για όλους μας. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας μοιραζόμαστε το άγχος και την αγωνία που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων, την απότομη διακοπή της επαφής των μαθητών με τους δασκάλους τους και τους συμμαθητές τους. Ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε κάθε πρόσφορο τρόπο επικοινωνίας. Η σκέψη μας είναι δίπλα σας.

Αντιλαμβανόμενοι επίσης ότι για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά οι μαθητές μας θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με την μαθησιακή διαδικασία, γι’ αυτό δημιουργήθηκαν οι διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα καθώς και η εκπαιδευτική τηλεόραση, που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε ο μαθητής να μην χάσει την επαφή του με τα αντικείμενα που έχει ήδη διδαχθεί και να διατηρηθεί μια συνέχεια στη μαθησιακή διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο σε τακτά διαστήματα θα υπάρχει επικοινωνία με τους δασκάλους τους για επαναληπτική εμπέδωση της διδακτέας ύλης.

Είναι σημαντικό οι μαθητές μας και οι γονείς τους να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους σ’ αυτή την κατάσταση.

Το σχολείο επιθυμεί να μεταφέρει στο κάθε σπίτι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Είναι μια μπόρα και σίγουρα θα περάσει. Τουλάχιστον αυτή την φορά έχει συσπειρωθεί όλη η ανθρωπότητα εναντίον αυτού του αόρατου εχθρού. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είναι δίπλα σας, είναι συνεχώς σε δράση, ετοιμάζουν συνεχώς εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ιδέες δημιουργικής απασχόλησης. Σκοπός του σχολείου αυτές τις στιγμές είναι να βοηθήσει τα παιδιά να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται σε επαναληπτικό υλικό. Πιστεύουμε ότι οι μαθητές θα ωφεληθούν από πολλές απόψεις χωρίς να δημιουργούμε ένα επιπλέον άγχος μέσα στο σπίτι.

Παρόλα αυτά, όλες αυτές οι ενέργειες θα γίνονται υποστηρικτικά και δεν θα αντικαταστήσουν τα κανονικά μαθήματα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν κανονικά όταν ανοίξουν τα σχολεία. Στόχος είναι να μην αδρανήσουν τα παιδιά και να παραμείνουν στην εκπαιδευτική δράση.

Η ανάγκη των μαθητών μας και των γονιών τους είναι να νιώσουν τους δασκάλους δίπλα τους, το ψυχολογικό κέρδος θα είναι μεγαλύτερο από το γνωστικό.

Αγαπητοί γονείς του σχολείου μας, εκμεταλλευτείτε τις άφθονες ώρες που μπορείτε να μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας παιδιά στο σπίτι, νομίζω το επιβάλλει και η κατάσταση. Όταν θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς θα νοσταλγούμε τις ελεύθερες ώρες που είχαμε και δεν τις αξιοποιήσαμε.

Αυτές τις δύσκολες ημέρες γνωρίσαμε στο πανελλήνιο πως υπάρχουν και άνθρωποι διαμάντια και είναι πολλοί, μα πάρα πολλοί και τώρα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας, λάμπουν εκτυφλωτικά και δίνουν ελπίδα, μάθημα αντίστασης, μάθημα ζωής σ’ όλους μας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, το παρελθόν της ιστορίας μας το επιβεβαιώνει άλλωστε.

Εύχομαι σ’ όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές καλή δύναμη, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των ωρών με ψυχραιμία, σύμπνοια, ενσυναίσθηση, κατανόηση, κέφι και μεράκι. Παραμονή στο σπίτι για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν. Καλή δύναμη και κουράγιο σ’ όλους. «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Η κατάσταση είναι στα χέρια μας. Αυτή θα είναι μια σχολική χρονιά που κανείς μας δεν θα ξεχάσει ποτέ…

Ξέρω ότι είστε όλοι δυνατοί, έξυπνοι, γενναίοι και γεμάτοι αγάπη…

Με εκτίμηση

Βασίλης Τσακιρίδης, δάσκαλος 
Δ/ντής 5ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης