Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Δ. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος
Μέρος Α΄

Αποφασίζω και σήμερα να διατυπώσω, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, κάποιες απόψεις, σχετικά με το πελώριο ζήτημα, που ζούμε στις μέρες μας, στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, δηλ. τη νέα μολυσματική νόσο, τον κορωνοϊό.

Η πατρίδα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα βιώνει μια πανδημία. Όλος ο κόσμος είναι πανικόβλητος με την αβεβαιότητα προς τα πού θα γείρουν για πολλά επίπεδα της ζωής του οι εξελίξεις. Ο τρόμος του, θα διατηρηθεί στη ζωή; Κι αν ναι, πώς θα επιβιώσει. Για όλα αυτά θα ήταν απάνθρωπη απάθεια, αν ήταν δυνατόν να ειπωθεί κάτι σύμφορο στην αντιμετώπιση της πανδημίας από κάποιον και κρατούσε το στόμα του κλειστό.

Και η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τις κυβερνήσεις πολλών άλλων χωρών, να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης του πληθυσμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα, που περιορίζουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, θέτοντάς τους σε κατάσταση πολιορκίας μέσα στα σπίτια τους κι ευρύτερα μέσα στη χώρα τους.

Έκλεισαν πανεπιστήμια, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και οι παιδικοί σταθμοί. Έκλεισαν οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση, όσα πουλούν τρόφιμα. Έκλεισαν τα δικαστήρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, ενώ απαγορεύτηκαν οι κάθε είδους αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος έκλεισαν τα σύνορα προς την Ιταλία, την Αλβανία και τα Σκόπια και απαγορεύτηκαν οι αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς διάφορες κατευθύνσεις, καθώς και η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Κι όμως κι όμως θα ’πρεπε κατά τη γνώμη μας να είχαν παρθεί πολύ περισσότερα μέτρα και πολύ πιο γρήγορα. Τη στιγμή που ήταν γνωστό, αυτό που ζούμε κι ήταν γνωστό, ότι θα το ζήσουμε από το Δεκέμβριο του 2019. Η πορεία αυτών των ιών σαν του κορωνοϊού είναι γνωστή στην επιστήμη. Είναι γνωστό ότι ξεκινάνε από την Άπω Ανατολή και στη συνέχεια επεκτείνονται σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά. Η έλλειψη άμυνας είναι το καινούργιο πράγμα

Και δε θα διστάσουμε να αναδείξουμε, ότι χώρα μας έπρεπε να προστατευτεί απ’ την περαιτέρω εισαγωγή του κορωνοϊού. Και συγκεκριμένα, ήταν πασίγνωστο απ’ την αρχή, ότι ο κορωνοϊός ήταν εισαγόμενη μόλυνση, ήταν εισαγόμενος ιός, τον περιμέναμε. Απορεί κανείς που, ενώ εδώ στην Ελλάδα τον βλέπαμε στην Ιταλία να εξελίσσεται επί τόσες εβδομάδες απ’ τα Χριστούγεννα και πρακτικά δεν έκαναν ελέγχους στα σύνορα. Δε λέμε να κλείσουν τα σύνορα, αλλά να κάναν ελέγχους. Τρία σημεία εισόδου έχει η Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία. Δυο λιμάνια και ένα αεροδρόμιο. Αυτό είναι όλο. Απ’ αυτά έμπαινε κι έβγαινε ο κόσμος χωρίς κανένα μέτρο.

Και οι πολιτικοί μας τώρα στα δύσκολα ξεχνούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και προσπαθούν να πάρουν κάποια αντινεοφιλελεύθερα μέτρα ουσιαστικά. Τι λένε, να ξανανοίξουν τα νοσοκομεία, που έκλεισε ο κ. Άδωνις στην Αθήνα. Μην ξεχνιόμαστε, ο κ. Άδωνις διακήρυσσε: « Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα: Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες, εάν χρειαστώ να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω». Κοντολογής ο γνωστός δημοσιογράφος και βουλευτής ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου από νεοφιλεύθερος προπαγανδισής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρόσφατα υποστηρίζει τη δημιουργία επενδύσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Καταλαβαίνουμε μόλις φάνηκε η ανάγκη, ανέκρουσαν πρύμνα και αύριο θα αρχίσουν πάλι τα ίδια. Και το ουσιαστικά σημαντικό δεν επισπεύδουν το άνοιγμα 100 ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), δεν κάνουν κουβέντα για 3500 ΜΕΘ, που έπρεπε να λειτουργούν, αλλά και ούτε και για την επιστροφή στο Σύστημα Υγείας 4000 γιατρών και νοσηλευτών, που έφυγαν στο εξωτερικό, είτε απολύθηκαν. Και τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων δυστυχώς τα κλείσανε.

Όμως είναι να εκπλήσσεται κανείς, που στα κανάλια οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ευλογούν τα γένια τους λέγοντας πόσο γρήγορα πήραν μέτρα, και πόσο σπουδαίοι είναι, που τα κατάφεραν, που πρόλαβαν να κάνουν κινήσεις γρηγορότερες απ’ ό,τι έγιναν στην Ιταλία ή την Ισπανία. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό της χώρας μας σε διάγγελμα – μεστό σε λεκτική καλλιέπεια – αλλά χωρίς να προτείνει ένα σαφές σχέδιο, που να μπορεί πραγματικά να ανασχέσει την πανδημία. Αντ’ αυτού ακούμε: Είμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε κρυφό εχθρό, αόρατο εχθρό κλπ, φρασεολογίες αντίγραφα εκείνων των δυτικών κυβερνήσεων. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν συγκεντρώνονται να επιλύσουν το πρόβλημα, που έχουν μπροστά τους.

Και προς τον πολίτη της χώρας μας το στίγμα της κρατικής πολιτικής για την άμυνα προς τον ιό είναι, ότι πραχτικά του ζητάνε τώρα πια να αυτενεργήσει. Ουσιαστικά τον εαυτό της οι κυβέρνηση τον βάζει σε δεύτερη μοίρα. Τι λένε; Αμυνθείτε μόνοι σας λένε στον ιό, σπίτι σας, μείνετε σπίτι σας, μην κυκλοφορείτε, μην συγκεντρώνεστε, μην πάτε στη δουλειά σας. Ουσιαστικά δηλαδή μεταφέρουν το πρόβλημα στο άτομο, γιατί αυτή είναι η κουλτούρα τους, δεν έχουν κουλτούρα να διοικούν την κοινωνία, που τους ανέδειξε σ’ αυτή τη θέση. Είναι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού με το κατάντημα, που έφερε αυτός τις κοινωνίες μαζί με την παγκοσμιοποίηση. Πάντως με το μείνετε σπίτι, πάρτε τηλέφωνο στον προσωπικό σας γιατρό, μη βγαίνετε έξω και απλά μην έρχεσθε στο νοσοκομείο κι ας πεθάνετε στο σπίτι, η σύσταση οδηγεί στο αναπότρεπτο. Ήδη έτσι πέθαναν δυο γυναίκες στο σπίτι. Κι αυτό θα συνεχισθεί, φοβούμαστε να αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Ενώ, αν συνέβαινε, να φαίνονται οι θάνατοι στα με πολλές ελλείψεις νοσοκομεία μας, θα κατέρρεε το σύστημα υγείας σε μια βδομάδα, οπότε μείνετε σπίτι.

Και δυστυχώς από τον καιρό των πρώτων θανάτων στην Κίνα από τον κορωνοϊό οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών φάνηκε, ότι δεν έχουν κουλτούρα διοίκησης κράτους. Θεωρούν, ότι οι δημόσιες υποθέσεις ανήκουν στις εταιρείες, θεωρούν, ότι είναι υπόθεση του ιδιωτικού τομέα να διαχειρισθεί τα προβλήματα. Αυτό όμως δεν ισχύει, όταν τα προβλήματα, όπως στη προκειμένη περίπτωση της πανδημίας, γίνονται τεράστια, όπως κοινωνικά, όταν τα προβλήματα γίνονται εθνικά, τότε φαίνεται ότι η κουλτούρα, με την οποία είναι διαπαιδαγωγημένες οι κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού, δεν επαρκεί φυσικά.

Κι ενώ αναφέραμε τις παραπάνω στεναχωρημένες αλήθειες, θα προσθέσουμε, γιατί μέχρι τώρα η κρατική ευθύνη δε λειτούργησε με κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Εκπλήσσει δυσάρεστα το ότι δεν έχουν εφαρμόσει μέχρι τώρα ένα πρόγραμμα μαζικού ελέγχου του πληθυσμού, όσον αφορά τον ιό. Γιατί δεν κάνουν αυτό που έκανε η Ν. Κορέα, αυτό που εφαρμόζει, απ’ ό,τι λέγεται και η Γερμανία. Κι όταν λέμε μαζικό έλεγχο του πληθυσμού, εννοούμε να κάνουν επανειλημμένα και σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες το τεστ, το οποίο κατά την ενημέρωσή μας έχει ασήμαντο κόστος. Η Κίνα το πουλά για τέσσερα δολάρια. Αν ένας μεμονωμένος πολίτης το αγοράζει με τόσο λίγα χρήματα, γιατί να μην μπορεί το κράτος μας να οργανώσει μια μαζική εισαγωγή του τεστ και μ’ αυτό να εξετάσει τον πληθυσμό της χώρας μας, που στο κάτω – κάτω δεν είναι απεριόριστος.

Ο ίδιος ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συνιστά να χρησιμοποιηθούν τεστ και ότι η παραμονή στο σπίτι δεν προσφέρει πολλά αποτελέσματα. Τα μαζικά τεστ βοηθούν να εντοπίσουμε τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε να μην είναι αόρατος. Πιθανόν ο κ. Τσιόδρας, ένας συγκροτημένος πανεπιστημιακός, ήρεμος και συμπαθής, να μη ακούει τα σχετικά με τα τεστ, γιατί εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές της κυβέρνησης κι έτσι ξεπλένει την πολιτική ηγεσία για τις ευθύνες της ως προς τη διάλυση του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Έτσι αντί να συλλάβουν τον Μητροπολίτη στα Κύθηρα, επειδή άνοιξε την εκκλησία, για να λειτουργηθούν οι πιστοί, μπορούσαν να στήσουν, όπως γίνεται στην Ελβετία ένα κιόσκι και να «προτεστάρουν» τους χριστιανούς, πριν μπουν στο ναό, όσοι τέλος πάντων ήθελαν. Όμως για κάτι τέτοιο έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

Και κάνοντας άμεσα μαζικές μετρήσεις με τεστ, διαπιστώνονται ποια είναι τα κρούσματα και τίθενται σε μια καραντίνα, ώστε να μη επεκτείνεται η μόλυνση. Οι Κινέζοι είχαν να διαχειρισθούν ως γνωστό άλλα πληθυσμιακά μεγέθη και τα κατάφεραν. Παρεπιπτώντως στην Ταϊβάν κάναν 12.500 μετρήσεις ημερησίως. Και με την διαδικασία του τεστ τόσο στην Κίνα, όσο στη Ν. Κορέα, όσο στη Ρωσία, τη Δανία και την Ταϊβάν χοντρικά έχει τελειώσει η επιδημία. Έτσι αντί να βάλουν ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, εντόπισαν και απομόνωσαν τους ασθενείς και τους φορείς του ιού. Τα κρούσματα εκεί πια είναι σχεδόν μηδενικά. Και σε μας τι αν φωνάζουν – φυσικά δε θα τους δούμε ποτέ στα μίντια – διαπρεπείς λοιμωξιολόγοι οι κ. κ. Χατζάκης και Γκίκας: Μετρήσεις, μετρήσεις με τεστ, αλλά ποιος τους ακούει…Οι ίδιοι τονίζουν ότι για τη δουλειά υπάρχει η υποδομή, αλλά και τα σχετικά μηχανήματα, που δυστυχώς σκουριάζουν στις αποθήκες των νοσοκομείων.

Και σε μας ακόμη οι ιθύνοντες σε συνεργασία με τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ επιχειρούν, νομίζουμε, να καλλιεργήσουν στον κόσμο τέτοιο καθεστώς τρομοκρατίας, που να κοιτάζει ο ένας τον άλλο ως εγκληματία, αν τολμήσει να ξεμυτίσει, ως «ανεύθυνο» και ως «αντικοινωνικό» και να ζητά ο κόσμος αυστηρότερη πανελλήνια καραντίνα

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι ενός συμπολίτη μας με πιθανά ήπια συμπτώματα, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται έλεγχος, για το αν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, εγκυμονεί τον μη αμελητέο κίνδυνο: Να μεταδώσει την ασθένεια εν αγνοία του σε άτομα του αμέσου περιβάλλοντός του, που πιθανόν να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Βέβαια έχουμε δικαίωμα να αναρωτηθούμε, γιατί κανείς δεν μας εξηγεί, για ποιο λόγο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ιταλία, η Ισπανία, όπως και η Γαλλία είναι στο επίκεντρο του κόσμου στα κρούσματα του ιού, ενώ χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν είναι ούτε στο ευρώ ούτε στην Ε.Ε. δεν έχουν κλείσει τίποτε και παρόλα αυτά έχουν ελάχιστους νεκρούς. Μόνο η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιταλία. Εκφράσαμε τις παραπάνω απόψεις, χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε, τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από όλους τους φορείς υγείας στην πατρίδα μας. Θέλουμε όμως, όπως κατανοήθηκε, πιο ενισχυμένη κι αποτελεσματική περίθαλψη.

Κατερίνη 26/3/2020

* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
Mail: vazakas1954@gmail.com