Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η "ζημιά" γίνεται πάντα από μέσα...

Η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 δημοσίευσε άρθρο του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξη Ηρακλείδη, με τίτλο: "Μέγα λάθος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια".


Σύμφωνα με το antinews.gr : Ο καθηγητής κ. Ηρακλείδης ισχυρίζεται ότι αφενός "με μια τέτοια επέκταση κλείνει η ανοικτή θάλασσα, με το Αιγαίο να καθίσταται ελληνική λίμνη, σαν η Ελλάδα να κατείχε τα παράλια της Μικράς Ασίας", αφετέρου ότι έτσι "πλήττονται τα συμφέροντα όλων των χωρών που πλοία τους διαπερνούν το Αιγαίο και εν δυνάμει πλήττεται η διεθνής κοινότητα που καρπούται από τη διέλευση του Αιγαίου ". Μάλιστα, θεωρεί ότι "τυχόν επέκταση θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε ένα είδος αστυνόμου στο Αιγαίο αντιπαθέστατου διεθνώς".


Ανεξαρτήτως των "επιχειρημάτων" του, αλλά και της κινδυνολογίας που αποπνέει το κείμενό του, ο συντάκτης του άρθρου δείχνει να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην γνωρίζει καν ότι ουδέποτε κλείνουν οι θάλασσες, διότι εκχωρούνται διεθνείς διάδρομοι. Άρα, ουδόλως εμποδίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα ή μετατρέπεται το Αιγαίο σε "ελληνική λίμνη", όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν οι τουρκικές ηγεσίες.



➤ Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση του antinews.gr εδώ: Αιγαίο: Ποιοι εισηγούνται στον Κ.Μητσοτάκη «όχι στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια»;

➤ Το άρθρο του κ. Ηρακλείδη στα ΝΕΑ, εδώ: https://www.tanea.gr/print/2020/04/25/opinions/mega-lathos-i-epektasi-lfton-xorikon-ydaton-sta-12-miliacr/


* Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay