Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Τηλε-επανάσταση

Είναι αλήθεια ότι το τσουβάλιασμα δεν είναι σωστό. Γι’ αυτό, αν και δεν το είχαμε σκοπό, θα πρέπει να κλέψουμε λίγο από τον ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο μας για να ασχοληθούμε για άλλη μια φορά με το ΠΑΜΕ.

Μετά από τόσα χρόνια, έχουμε πάψει να αναρωτιόμαστε γιατί το ΠΑΜΕ, ως κομματική συνδικαλιστική παράταξη, αντί να ασχολείται με τις υπόλοιπες κομματικές παρατάξεις, που στο κάτω κάτω υποτίθεται ότι είναι και ιδεολογικοί του αντίπαλοι, αντίθετα αφιερώνει όλη του την ενέργεια και το μένος επιτιθέμενο στην μοναδική πραγματικά ανεξάρτητη, ακομμάτιστη παράταξη, την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών.

Έχουμε δηλώσει και δημόσια κατ’ επανάληψη ότι, ως μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., δεν συμμετέχουμε σε ψηφοφορίες κειμένων «διά περιφοράς», δηλαδή μέσω email, χωρίς ζωντανή συζήτηση, όχι μόνο επειδή δεν προβλέπεται από το καταστατικό, αλλά για πολύ σοβαρούς λόγους, τους οποίους έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει. Ωστόσο, επανάληψη μήτηρ μαθήσεως.

Θυμίζουμε ότι η πρώην Γενική Γραμματέας της Ε.Λ.Μ.Ε. και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Σταματία Μπέση, εντελώς αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά, αλλά και χωρίς να υποστεί καμία συνέπεια, είχε κοινοποιήσει δημόσια, χρησιμοποιώντας μάλιστα το email της Ε.Λ.Μ.Ε. το περιεχόμενο των email, που αντάλλασσαν μεταξύ τους τα μέλη του Δ.Σ., προκειμένου να συκοφαντήσει, κατά την προσφιλή της συνήθεια, μέλος της παράταξής μας.

Έκτοτε, αρνούμαστε τις «διά περιφοράς» ψηφοφορίες. Αντίθετα έχουμε δηλώσει ότι δεν έχουμε αντίρρηση, το Δ.Σ. τη Ε.Λ.Μ.Ε. να συνεδριάζει ακόμα και καθημερινά, αν χρειάζεται, εκ του σύνεγγυς ή εξ αποστάσεως και μάλιστα οι συνεδριάσεις να βιντεοσκοπούνται και να κοινοποιούνται στους συναδέλφους, για να έχουν ιδία άποψη. Φυσικά, κάθε φορά που το προτείνουμε, πέφτουμε σε τοίχο, αφού οι κομματικοί συνδικαλιστές τρέμουν στην ιδέα να παρακολουθούν οι εκπαιδευτικοί τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Θα γελούσε ο κάθε πικραμένος, βλέποντας τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ να μην ψηφίζει τα δικά του κείμενα, όταν το αρχικό κείμενο τροποποιείται έστω και μία λέξη, για να θυμίζει κείμενο της Ε.Λ.Μ.Ε. και όχι κείμενο του ΠΑΜΕ.

Το ίδιο έγινε και μέσα στην καραντίνα. Κάθε τρεις και λίγο, το μέλος του ΠΑΜΕ και Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.Λ.Μ.Ε. μας βομβάρδιζε με γελοία κείμενα, μέσω email, για τα οποία ζητούσε τη θέση μας. Κάθε φορά που του απαντούσαμε ότι πρέπει να συνεδριάσουμε, έστω και με τηλεδιάσκεψη, μας απαντούσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα. Καλά τι γίνεται εκεί στο ΠΑΜΕ; Ούτε ένα smartphone, ένα tablet, ένα laptop; Τίποτα; Πώς περιμένεις να σου κάνει τη δουλειά ο κομματικός στρατιώτης, όταν δεν του δίνεις τα όπλα; Από κοντά φοβάται, από μακριά δεν μπορεί, τι τον κρατάτε; Το ΠΑΜΕ χρειάζεται νέο αίμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που το ΠΑΜΕ τα βάζει με το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, τον θεματοφύλακα των παραδόσεων, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους κόκκινους «επαναστάτες». Δεν ξεχνάμε την κατάπτυστη, ψευδή, προσβλητική και συκοφαντική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Δελή και Στολτίδη στην Βουλή με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εισβολή του βουλευτή και των μπράβων του στο σχολείο, προσβάλλοντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς επίσης και την λυσσαλέα αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. να μην υπάρξει καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας, βρίσκοντας πρόθυμους συμπαραστάτες και τις υπόλοιπες κομματικές παρατάξεις.

Προφανώς το ΠΑΜΕ ενοχλείται, που τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, δηλαδή το target group του ΠΑΜΕ, έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν δωρεάν μια πλήρη μουσική παιδεία. Άλλωστε η πάγια θέση του ΠΑΜΕ, την οποία μονότονα επαναλαμβάνει, είναι το ενιαίο, υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο, τουτέστιν όλοι οι μαθητές να λαμβάνουν υποχρεωτικά την ίδια παιδεία επί 12 χρόνια, προκειμένου να μετατραπούν σε ομοιόμορφους σοβιετικού τύπου πολίτες.

Δεν θέλαμε να το αναφέρουμε, αλλά δυστυχώς το ΠΑΜΕ μας αναγκάζει. Πράγματι στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης έγιναν εργασίες συντήρησης. Ο Δήμος Κατερίνης πλήρωσε για τα υλικά και οι εκπαιδευτικοί πρόσφεραν εθελοντικά κόπο και χρόνο. Και μέσα σ’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς ήταν και 2 μέλη της παράταξής μας, ο Διευθυντής του Σχολείου και ο αιρετός της παράταξης στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ουδέποτε ζητήθηκε από τους γονείς να βάψουν το σχολείο, όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την αντίφαση.

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στον εθελοντισμό. Το ονομάζει Λαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το κόμμα φροντίζει για τις οικογένειες του κόμματος, που έχουν ανάγκη, ή Λαϊκό Φροντιστήριο, τουτέστιν καθηγητές, μέλη του κόμματος κάνουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά μελών του κόμματος. Όταν ο εθελοντισμός έχει ιδεολογικό ή κομματικό πρόσημο, είναι όλα καλώς καμωμένα. Όταν οι εθελοντές είναι απλοί πολίτες, εκπαιδευτικοί στην συγκεκριμένη περίπτωση, τότε κάτι κρύβεται από πίσω!

Την Πρωτομαγιά παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την επίδειξη δύναμης του ΠΑΜΕ. Αν και στην αρχή μπερδευτήκαμε. Νομίζαμε ότι η εικόνα είναι από την Πιονγιάγκ και όχι από την πλατεία Συντάγματος. Να γελάσει ή να κλάψει κανείς; Η καραντίνα, οι περιορισμοί και τα πρόστιμα είναι για τους απλούς πολίτες και για τους παπάδες, όχι όμως για τα μέλη του ΠΑΜΕ, που μας απέδειξαν ότι ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται με ανυπακοή. Άμα έβγαινα μόνος μου και είχα ξεχάσει να στείλω sms … 150 € πρόστιμο. Αν βγω μαζί με άλλους 299 και σταθώ μπροστά στη Βουλή τιμώ την εργατική Πρωτομαγιά.

Τραγικό; Από τη μια το ΠΑΜΕ δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις τους φόβους του για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά από την άλλη προκαλεί ολόκληρη την κοινωνία με ανούσιες συγκεντρώσεις και μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε. Πάντως για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. σχετική πρόταση ψηφίσματος καταδίκης της συγκεκριμένης ανεύθυνης συμπεριφοράς του ΠΑΜΕ, που καταθέσαμε, προκάλεσε την θυμηδία των κομματικών συνδικαλιστών και δεν συζητήθηκε ποτέ!

Κλείνουμε το κείμενο αυτό με μια τελευταία παρατήρηση. Αντιγράφουμε από την πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «κάποια από τα μέλη της Κ.Ε.Ε. ήταν απασχολημένα με το να στέλνουν email σε μαθητές και γονείς καλώντας τους λίγο πολύ να κόψουν το λαιμό τους, να βρούνε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως διδασκαλία».

Είναι προφανές ότι το παραπάνω μέλος της Κ.Ε.Ε. που υπέπεσε στο αμάρτημα της υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. Μαζί μ’ αυτόν βέβαια και δεκάδες εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά και εκατοντάδες άλλοι εκπαιδευτικοί σε ολόκληρο το νομό. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, όλοι εσείς οι συνάδελφοι, που φτύσατε αίμα όλο το προηγούμενο διάστημα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς τεχνογνωσία και με ελάχιστη στήριξη από την πολιτεία, θα έπρεπε να αφήσετε τους μαθητές, ειδικά αυτούς που προέρχονται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, στην μοίρα τους, αυξάνοντας τις ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά των πλουσίων και στα παιδιά των φτωχών.

Εμείς από την άλλη, λέμε για ακόμα μία φορά ΜΠΡΑΒΟ συνάδελφοι που στηρίξατε τους μαθητές και τις οικογένειές τους σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Όσο για το ΠΑΜΕ SS, που συνεχίζει το λασπόλουτρο, το καλούμε να αναφέρει ονομαστικά, έστω και μία περίπτωση γονέων ή μαθητών, που κλήθηκαν «να κόψουν τον λαιμό τους για να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ή που τους ζητήθηκε να βάψουν το σχολείο.


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών