Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κατερίνης (προ ημερησίας) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 22-06-2020

Πρόταση 1η

· Δεδομένου της ακόμα περισσότερης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης (μειώσεις μισθών, εκ περιτροπή εργασία, απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία κ.α.) των λαϊκών νοικοκυριών...

λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν μείωση κατά 25% του εισοδήματος αλλά και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου λόγω της πανδημίας με το ποσό των 600.000 ευρώ, διεκδικούμε την άμεση κατάργηση της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 20%, ώστε να πάρουν μια ανάσα όλοι οι δημότες που πνίγονται από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις.

Πρόταση 2η

Μετά από παράπονα δημοτών (ασθενής-ηλικιωμένοι) και εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης σας επισημαίνουμε ότι στη στάση των αστικών δεν υπάρχει στέγαστρο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μετακίνησή τους και η ανάμονή τους, ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες είτε του χειμώνα είτε του καλοκαιριού.

· Γι αυτό και στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου Κατερίνης με τα αστικά ΚΤΕΛ Κατερίνης ζητάμε την παρέμβαση, ώστε να τοποθετηθούν άμεσα δυο στέγαστρα στη στάση του Νοσοκομείου που είναι προς ωφέλεια όλων των δημοτών και των αστικών ΚΤΕΛ.

· Επιπλέον, προτείνουμε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να πραγματοποιήσει άμεσα ανάλογο έλεγχο σε όλες τις στάσεις των δρομολογίων, ώστε να επιλυθούν παρόμοια προβλήματα ή και άλλα σε άλλη περιοχή.


Ερώτημα 3ο

Ο δήμος έχει στην ιδιοκτησία του διάφορα μηχανήματα για την εκτέλεση τεχνικών και όχι μόνο εργασιών. Ενημερώστε μας για τα παρακάτω:


· αν υπάρχει και είναι διαθέσιμο το μητρώο όλων των μηχανημάτων με όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχειά, πχ χρόνο κατασκευής, κατάσταση τους , ύπαρξη αναλώσιμων, δελτίο συντηρήσεων, έλεγχοι ΚΤΕΟ, χρόνος απόσυρσης τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία?

· αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντικατάσταση αυτών που βρίσκονται κοντά στο χρόνο απόσυρσης ή απόκτησης καινούριων, για αυτά που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα με υπαρκτό τον κίνδυνο ατυχήματος ή εκσυγχρονισμού και επέκτασης του στόλου για την ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών και για τον περιορισμό του κόστος των έργων με τη μη παραχώρηση τους σε ιδιώτες, σ αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές και για το δήμο?


Πρόταση 4η


Σύμφωνα με την δημοτική απόφαση με αριθμό 346/2018 και την παράγραφο Γενικές Διατάξεις ζητείται κατά την άδεια εγκατάστασης τραπεζοκαθισματων από την τεχνική υπηρεσία τοπογραφικό διάγραμμα σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ .

· Ζητάμε να γίνει τροποποίηση της απόφασης ως προς την Γ παράγραφο των Γενικών Διατάξεων και της απαίτησης τοπογραφικών σε ΕΓΣΑ που επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους της εστίασης με ένα επιπλέον κόστος του ποσού των 200 με 250 ευρώ .

Μπορεί να υποβληθεί κατά περίπτωση: α) η κάτοψη του καταστήματος με σχεδίαση της καλυπτόμενης επιφανείας με διαστάσεις, όταν αυτή αφορά μικρές επιφάνειες που βρίσκονται στην πρόσοψη του ή β) τοπογραφικά με ανάλογη σχεδίαση για μεγαλύτερες επιφάνειες και εκτός πρόσοψης.

Εκτιμούμε ότι η υπηρεσία που κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους καθώς και οι μηχανικοί που θα υποδείξουν τα όρια της επιφάνειας στους ιδιοκτήτες θα το πράξουν διαστασιολογοντας και όχι ελέγχοντας τις συντεταγμένες ΕΣΓΑ αυτής.


Ερώτημα 5ο


Όπως είναι γνωστό οι σχολικοί τροχονόμοι καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, εξασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια των μαθητών από και προς αυτά, αμειβόμενοι με το πενιχρό ποσό των 176€ μηνιαίως!!!

Η εξευτελιστική αυτή αμοιβή βαφτίζεται «αποζημίωση», ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τις εργασιακές τους σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αφού δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος!

Το απαράδεκτο αυτό αντεργατικό καθεστώς της παροχής ανασφάλιστης εργασίας, με αμοιβές έξω και κάτω από κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σχεδιάστηκε και υλοποιείται χρόνια τώρα , από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις και από την τοπική διοίκηση. Βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του στους Σχολικούς Τροχονόμους, που εκμεταλλευόμενοι βάναυσα και εκβιασμένοι από την παρατεταμένη ανεργία, αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς ασφάλιση και με χαμηλούς μισθούς, για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, με ένα πενιχρό μεροκάματο.

Στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία μετά την άρση της λειτουργίας των σχολείων σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας , διακόπηκε και η εργασία των σχολικών τροχονόμων. Ως εκ τούτου, οι σχολικοί τροχονόμοι, εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών έκτακτης ανάγκης, έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα, ενώ δεν προβλέπεται να τους καταβληθεί καμιά άλλη αμοιβή, για όσο διάστημα παραμεινε σε αναστολή η λειτουργία των σχολείων .

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα έτσι ώστε:

· οι συμβάσεις των σχολικών τροχονόμων να γίνουν αορίστου χρόνου και να έχουν μόνιμες θέσεις στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού το έργο τους είναι αναπόσπαστα συνυφασμένο με την λειτουργία του σχολείου και την προστασία των παιδιών, στην Πρωτ/θμια και Δευτ/θμια Εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση, να αναλάβουν και την επιστασία των σχολείων,

· γιατί δεν προχωρήσατε σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 παρ.2 της ΦΕΚ Α' 55/11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σε έκδοση σχετικής απόφασης έτσι ώστε κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων του δήμου λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, να απασχοληθούν οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου σε άλλη υπηρεσία ή άλλου νομικού προσώπου του δήμου,

· να πληρωθούν κανονικά για όσο διάστημα παραμένει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όπως αντίστοιχα ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους που αναγκάστηκαν να διακόψουν την εργασία τους στο πλαίσιο εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων του κράτους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και

· να προμηθευτούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας μάσκες , γάντια , αντισηπτικά

· να τους παραχωρηθούν επιτελούς τα εργαλεία της δουλειάς τους γιλέκα ασφαλείας και στοπ που τα έχουν προμηθευτεί αυτοβούλος.


Ερώτημα 6ο


Να μας ενημερώσετε για την προσωρινή εγκατάσταση των Ρομά.



Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης

Νίκος Τσουπέης
Δημοτικός Σύμβουλος