Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: Απλήρωτοι σχολικοί τροχονόμοι στο Δήμο Κατερίνης Π.Ε. Πιερίας

Το θέμα της πληρωμής των σχολικών τροχονόμων του Δήμου Κατερίνης, έφθασε στην Βουλή των Ελλήνων με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών από το ΚΚΕ.


➤ Η Επιτροπή Σχολικών Τροχονόμων του Δήμου Κατερίνης, συναντήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί τροχονόμοι της Κατερίνης.

Ο κ. Δελής δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι το οποίο και έπραξε λίγες ημέρες αργότερα.

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο κ. Δελής και οι συνάδελφοι του στο ΚΚΕ, είναι από τους πολιτικούς που ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ.


* Στην φωτογραφία η Επιτροπή των σχολικών τροχονόμων στην συνάντηση τους με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Γιάννη Δελή και τον Στέλιο Κλιγκόπουλο από το ΠΑΜΕ Πιερίας.

----------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: Απλήρωτοι σχολικοί τροχονόμοι στο Δήμο Κατερίνης Π.Ε. Πιερίας

Οι 21 σχολικοί τροχονόμοι στο Δήμο Κατερίνης, πολλοί από τους οποίους εργάζονται 15 – 20 χρόνια, έμειναν, για όλο το διάστημα της καραντίνας που ήταν κλειστά τα δημοτικά σχολειά και νηπιαγωγεία, χωρίς το τυπικό ελάχιστο βοήθημα που παίρνουν και στην ουσία χωρίς το ελάχιστο εισόδημα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Να σημειώσουμε ότι το μηνιαίο βοήθημα των σχολικών τροχονόμων κυμαίνεται από 120 έως 158 ευρώ και εμπαίζονται από το κράτος που ονομάζει τα χρήματα αυτά «έξοδα κίνησης για τις υπηρεσίες τους», αφού τους εμφανίζει ως “εθελοντές” . Γι’ αυτό και δεν τους αναγνωρίζονται ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε τους παρέχεται οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Μια κατάσταση απαράδεκτη αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως φτωχές και άνεργες γυναίκες που έμειναν εκτός εργασίας γιατί χρειάστηκε να αναθρέψουν παιδιά, αναζητώντας παράλληλα ένα αξιοπρεπές συμπλήρωμα στο οικογενειακό τους εισόδημα που ποτέ δεν είχαν.

Παρόλα αυτά εν μέσω Πανδημίας στερούνται, με ευθύνη σειράς δημοτικών άρχων και αυτό το ελάχιστο βοήθημα που τους αναλογεί , έστω και ως ελάχιστη ανταμοιβή ανθρώπων που είναι μόνιμα παρόντες στις ανάγκες της σχολική κοινότητας.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχολικοί τροχονόμοι και σε σειρά άλλους Δήμους όπως του Περιστερίου, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου κ.α. παρόλο που οι δήμοι έχουν ήδη λάβει την αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Κράτος.

Το επιχείρημα ότι οι σχολικοί τροχονόμοι δεν απασχολήθηκαν εν μέσω Πανδημίας είναι απαράδεκτο, αφού γνωρίζουν ότι οι σχολικοί τροχονόμοι είναι θύματα μιας διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την λειτουργία του σχολείου με τη λογική του κόστους και όχι με τις ανάγκες του παιδαγωγικού χώρου που πλάι στο εκπαιδευτικό προσωπικό απαιτεί σήμερα και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό για τη λειτουργία του.


Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

· Την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων του Δήμου Κατερίνης και των υπόλοιπων Δήμων.

· Αν η κυβέρνηση έχει στο σχεδιασμό της να αλλάξει το καθεστώς των σχολικών τροχονόμων, ώστε με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα να μπορέσουν να συνδράμουν αποτελεσματικά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ασφάλεια μικρών μαθητών.



Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Παπαναστάσης Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης