Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα για το 2019

Από το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και την Εθνική Μονάδα Πληροφοριών (Ε.Μ.Π), ανακοινώθηκε ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα έτους 2019, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr


Στην εν λόγω έκθεση, συμπεριλαμβάνεται και η δραστηριότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της έκθεσης:

Το 2019 είχαμε στην χώρα μας 72 θανάτους από ναρκωτικά (67 άνδρες, 5 γυναίκες) ενώ το 2018 οι θάνατοι ήταν 90.

Η προέλευση ναρκωτικών ήταν από Αλβανία (ακατέργαστη κάνναβη), Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν (οποιούχα), Λατινική Αμερική (κοκαϊνη).

Τα μέλη των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων (ΟΕΟ) που δραστηριοποιήθηκαν γενικά στη διακίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα ήταν σε ποσοστό περίπου 46,3% ημεδαποί, 45,9% αλλοδαποί και 7,8 % άγνωστης υπηκοότητας.

Μεταξύ των αλλοδαπών κυρίαρχος ήταν ο ρόλος των υπηκόων Αλβανίας, σε όλα τα είδη ναρκωτικών ουσιών.

Η συνολική εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών ξεπέρασε το ποσό των 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Κοκαΐνη

  • Η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα κατά το έτος 2019 ήταν 953,422 κιλά, αυξημένη κατά 474,8% σε σχέση με το έτος 2018.
  • Σε ποσοστό 74,4% η προέλευση της κοκαΐνης η οποία κατασχέθηκε ήταν το Εκουαδόρ και ως μέσα μεταφοράς χρησιμοποιήθηκαν container έμφορτα με μπανάνες, που είχαν προορισμό (τελικό ή ενδιάμεσο) τους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
  • Μικρότερες ποσότητες κοκαΐνης εισήχθησαν στη χώρα μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω αποσκευών ή ενδοσωματικώς σε επιβάτες στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», και σε μία μεμονωμένη υπόθεση μέσω Φ/Γ οχήματος.
  • Τα μέλη των ΟΕΟ ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 53%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 33%).
  • Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία κατασχεμένων ποσοτήτων κοκαΐνης ξεπέρασε το ποσό των 81 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάνναβη

  • Η συνολική ποσότητα κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) που κατασχέθηκε στην Ελλάδα κατά το έτος 2019 ήταν 19.102,441 κιλά, μειωμένη κατά 5,43% σε σχέση με το έτος 2018.
  • Η αναλογία ακατέργαστης προς κατεργασμένη κάνναβη ήταν 65,5% προς 34,5% αντίστοιχα.
  • Το 52,4% της ακατέργαστης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία.
  • Εισήχθη στη χώρα μέσω των χερσαίων (αφύλακτες διαβάσεις) και των θαλάσσιων συνόρων, κυρίως με οχήματα (ΙΧΕ, Φ/Γ), Ι/Φ και Τ/Χ σκάφη.
  • Το 99,6% της κατεργασμένης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από τη Συρία, με Ρ/Κ πλοίο και τελικό προορισμό τη Λιβύη.
  • Τα μέλη των ΟΕΟ διακίνησης κάνναβης ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 46%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 27%).
  • Ο συνολικός αριθμός δενδρυλλίων κάνναβης (καλλιεργηθέντα) που κατασχέθηκε στην Ελλάδα ήταν 56.963, αυξημένος κατά 12,58% σε σχέση με το έτος 2018.
  • Τα μέλη των ΟΕΟ καλλιέργειας κάνναβης ήταν σχεδόν αποκλειστικά ημεδαποί και υπήκοοι Αλβανίας, σε ποσοστό περίπου 50% για έκαστη εθνικότητα.
  • Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης ξεπέρασε το ποσό των 352 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηρωίνη

  • Η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα ήταν 402,695 κιλά, αυξημένη κατά 94,92% σε σχέση με το έτος 2018
  • Η προέλευση της ηρωίνης ήταν σε ποσοστό 35% από την Τουρκία, 11% από το Ιράν, 6% από χώρες της Αφρικής και 4% από το Πακιστάν.
  • Η ηρωίνη εισήχθη στην Ελλάδα μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω αποσκευών επιβατών στους Διεθνείς Αερολιμένες και μέσω ΙΧΕ οχημάτων.
  • Τα μέλη των ΟΕΟ ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 53%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 26%).
  • Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ηρωίνης ξεπέρασε το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνθετικά ναρκωτικά
  • Η Ελλάδα αποτέλεσε κυρίως τόπο διέλευσης μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών ναρκωτικών, μέσω της θαλάσσιας οδού και των εμπορικών λιμένων της χώρας.
  • Κατασχέθηκαν συνολικά 38.495.866 δισκία Captagon, 169.269 δισκία XTC, 4,961 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και 36.555 δισκία ηρεμιστικών ουσιών.


Γενικά Χαρακτηριστικά Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων (ΟΕΟ) 


Οι εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Ελλάδα στο πεδίο της διακίνησης ναρκωτικών χαρακτηρίζονται από πολυμορφία και μεγάλη ικανότητα προσαρμογής, ευελιξίας και εξέλιξης, σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες αλλά και την έντονη δυναμική της εποχής, και επενδύουν στην ειδίκευση των μελών τους. Τα μέλη των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων (ΟΕΟ) εκμεταλλεύονται την τεχνολογική ανάπτυξη, ώστε να εφεύρουν νέες μεθόδους απόκρυψης, και έχουν στη διάθεσή τους έμπειρα και ικανά στελέχη, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των Διωκτικών Αρχών. Σε μεγάλο ποσοστό, οι εν λόγω εγκληματικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην παράλληλη διακίνηση περισσότερων της μίας ναρκωτικής ουσίας (Poly-drug groups). Επίσης, οι ομάδες αυτές συνήθως είναι ανομοιογενείς ως προς την εθνικότητα των μελών τους, αποτελούμενες κυρίως από ημεδαπούς και αλβανούς υπηκόους.

Φαίνεται ότι η δράση των ΟΕΟ συχνά συνδυάζεται και με άλλες εγκληματικές «δραστηριότητες» (poly–criminal groups). Ειδικότερα, διαπιστώνονται να συνυπάρχουν παραβάσεις/αδικήματα τελωνειακού κώδικα, κλοπές (οχημάτων, δικύκλων, λοιπών αντικειμένων), βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, αρχαιοκαπηλία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κα, ενώ στην κατοχή τους συχνά εντοπίζεται πλήθος από πολεμικά τυφέκια, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καραμπίνες, περίστροφα, πιστόλια κ.ά.

Οι ΟΕΟ λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας για τα μέλη τους, για τις ναρκωτικές ουσίες που κατέχουν και διακινούν, καθώς και για τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν προκύψει από παράνομα κέρδη. Έτσι, σε οικίες που χρησιμοποιούν ως χώρους αποθήκευσης ή εργαστήρια, οι εν λόγω ομάδες συχνά εγκαθιστούν συστήματα καταγραφής εικόνας και ήχου περιμετρικά του εξωτερικού χώρου, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν μέτρα αντιπαρακολούθησης με «τσιλιαδόρους», οχήματα προπομπούς, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας κλπ. Επίσης, τα μέλη των ΟΕΟ αλλάζουν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες συνήθως δεν είναι δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά κυρίως σε στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών. Επιπλέον, τα μέλη των ΟΕΟ κατά τις συνομιλίες τους συχνά μιλούν κωδικοποιημένα, με συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις «κλειδιά», και παράλληλα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι οι ΟΕΟ προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα κέρδη τους, μεταξύ άλλων, εκμεταλλεύονται/συστήνουν εμπορικές εταιρίες, χρησιμοποιούν κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ κλπ.



Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση για τα ναρκωτικά, με πίνακες, γραφήματα, στατιστικά στοιχεία και περισσότερες πληροφορίες εδώhttp://hcg.gr