Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

26 Ιουλίου 1953 πεθαίνει ο "Μαύρος Καβαλάρης"

Ο Νικόλαος Πλαστήρας γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας στις 4 Νοεμβρίου 1883 και ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης).

Το προσωνύμιο "Μαύρος Καβαλάρης" το απέκτησε στην Μάχη Κιλκίς-Λαχανά, λόγω του σκούρου δέρματος του και ότι ήταν συνέχεια έφιππος. Διακρίθηκε επίσης στις μάχες της Ελασσόνας και των Γιαννιτσών. Επίσης πήρε μέρος στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα και στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Στην Μικρασιατική Εκστρατεία κέρδισε πολλές μάχες με ελάχιστες απώλειες που τον έκαναν τρόμο και φόβο στους Τούρκους οι οποίοι τον ονόμασαν "Καρά-Πιπέρ" (μαύρο πιπέρι), ενώ το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων έγινε γνωστό ως "Σεϊτάν Ασκέρ" (Στρατός του Διαβόλου).

Ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν ένας ικανός στρατιωτικός και τίμιος πολιτικός (όταν ασχολήθηκε με την πολιτική), έδινε τον μισθό του σε φτωχούς και ορφανά παιδιά, ενώ ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ του περιουσία.

Μια χαρακτηριστική σκηνή του ποιος ήταν ο Ν. Πλαστήρας είναι η εξής: Όταν ήταν άρρωστος από φυματίωση που "απέκτησε" στην Μικρασιατική Εκστρατεία, έμενε σε ένα μικρό σπιτάκι στην Αθήνα χωρίς κάποια ευκολία και ανέσεις. Όταν του πρότειναν να του βάλουν ένα τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι του εκείνος απάντησε: «Τι είναι αυτά που λέτε; Η Ελλάδα υποφέρει και εγώ θα έχω τηλέφωνο;» και αρνήθηκε. (Τότε το τηλέφωνο θεωρούνται είδος πολυτελείας).

Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου 1953 από καρδιακό έμφραγμα σε ηλικία 69 ετών.